Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/20/2009: "Huurders in Polen de straat op"

In Polen hebben huurders zich georganiseerd om op te komen voor hun rechten. Reden is de privatisering van de verhuur.
PoolseHuurdersProtest00081 (21k image)
Huurdersprotest in Polen bij het parlement op 9 december bij min 9 graden

Tot voor kort werden sociale woningen verhuurd door de gemeente of de staat, maar deze contracten zijn overgenomen door huisbazen, die deze woningen nu voor speculatie willen gebruiken. Huurverhogingen tot 5000% (!) zijn geen uitzondering.
Klik op meer.

Ook willen huisbazen midden in de winter de verwarming afsluiten. Doel is de oorspronkelijke bewoners, de voormalige arbeidersklasse, eruit te krijgen en sowieso meer aan de panden te verdienen. Deze privatisering gaat gepaard met allerlei vormen van corruptie, waarvan bepaalde gemeentelijke huisvestingsambtenaren persoonlijk bepaald wijzer worden.

Intussen worden de transacties van de gemeentes door huurders bij de rechter aangevochten: deze stellen de gemeente aansprakelijk voor vervangende woonruimte, waartoe die wettelijk verplicht is. Ook gaan de huurders tot directe acties over. Een daarvan is een demonstratie, die op 9 december voor het parlement in Warschau (smejk) is gehouden door het Comité ter verdediging van de huurders, waarbij ook de anarchosyndicalistische vakbond ZSP is aangesloten.

Bij deze demonstratie hebben afgevaardigden van diverse steden zich aangesloten. Het comité hoopt door deze demonstratie huurders verder te verenigen, zodat ze in hun eigen stad de woningen van huiseigenaren kunnen blokkeren als die om willekeurige redenen gas en verwarming gaan afsluiten of op een andere manier de bewoners op straat willen zetten. Zie voor foto's: hier

Tijdens de demonstratie voor het parlement is een kampvuur aangestoken, waarbij exemplaren van de heersende huisvestings- en huurwetten in de brand zijn gestoken: “dit papier dient alleen maar om ons vandaag warm te houden”.

De huurders hebben hiermee aangegeven dat zij hun eigen huizen of woonblokken zullen kraken. In interviews verklaart het huurderscomité de oorlog aan de bureaucratie, die vrij baan liet voor speculanten, maar niet voor rechten van de bewoners opkwam, geen onderhoud aan hun woningen uitvoerde en in een persconferentie wist aan te tonen dat de gemeente niet bereid was om zelfs bestedingen voor haar gepropageerde stadsvernieuwing werkelijk uit te geven.

Op de dag van de demonstratie werd in 107 woningen het gas afgesloten. De bestuurders hebben openlijk verklaard dat mensen die hun huis werden uitgezet of anderszins het wonen onmogelijk werd gemaakt maar bij hun familieleden onderdak moeten zoeken of anders ongewenst zijn -kunnen ze niet beter in een andere stad gaan wonen?

Intussen lekte uit dat de begroting van de gemeente Warschau de posten voor verbetering van de volkshuis­vesting had verschoven naar - het salaris van de wethouders en de gemeenteraadsleden! Dit leidde ertoe dat de demonstratie nog meer aanhang kreeg, maar volgens onze kameraden nog niet genoeg voor een massabeweging. Daarvoor zijn de Polen een te passief volkje.

Het comité en ZSP roept op tot directe actie. Blokkeer iedere huisuitzetting, stel de corruptie van de bureaucraten aan de kaak en neem je woonrecht zelf in hand zijn daarbij de parolen.

Bijdrage van Jan Bervoets

1 Reactie


Er zal een tijd komen, dat de burgers van Polen terug verlangen naar het Communisme.
Ze hadden werk, woning eten en gezondheidszorg.
Nu hebben ze alleen maar problemen en steeds minder inkomen en rechten.
Het is nu een extreem kapitalistsiche samenleving, waarbij de recht van de sterkste geld, voornamelijk met geld

Maar het zal niet meer kunnen, omdat het kapitalisme overal ingeplant is. In alle onderdelen van de samenleving en in de hersens van de burgers.
Net als in het westen

zei: Harry op 21/12/2009 om: 03:25u


Powered by Greymatter