Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/06/2009: "Zes december"

Nee, dit jaar geen reünieachtige Anarchistische Boekenbeurs in Utrecht, naast de Pinksterlanddagen het jaarlijkse trefpunt voor anarchistisch Nederland..

moordalexis (98k image)
Klik op meer

Altijd in dezelfde tijd van het jaar als wijlen de Utrechtse beurs is er de beurs voor kleine uitgevers in Paradiso, Amsterdam. De distributeurs zijn daar dan niet bij, of de internationale aanbiedsters, maar wat uitgeverijen betreft ben je in Nederland met Atalanta, Kelder en de Dolle Hond eigenlijk wel zo ongeveer rond (Iris, u zegt het), en die waren er.

Het is er altijd heet, je komt er de mensen tegen die je eigenlijk de rest van het jaar niet meer ziet tenzij in Appelscha en zo zit het met het Nederlandse anarchisme. Wellicht.
De twee boeken waarmee ik weggegaan ben hebben een anarchistische connectie, maar niet direct. Bibliofiele uitgaven, wellicht, en ver terug in de afgelopen eeuw geschreven.

Bas Moreel had niet geheel ongelijk met zijn opmerking over alternatieve kerkgang, maar de toon maake onprettige muziek. Dit was dan de re¨nie daar in Amsterdam. En tenslotte is Paradiso, ook poptempel genoemd, de kerk van de Vrije Gemeente geweest, het gebouw ziet er nog steeds uit als een kerk. Simon Vinkenoog, grondlegger van dit centrum, wordt herdacht.

Als ik naar buiten stap komt er een groep van "vele tientallen demonstranten" langs, getooid met enkele zwarte, meer rood-zwarte vlaggen (diagonaal) en een vlag met een omcirkeld aatje. Geen spandoeken. De gescandeerde lezue versta ik in eerste instantie niet. Ook niet in tweede. Als het mij daagt warover het gaat ontwaar ik iemand die een pamfletje uitdeelt. Je moet er wel heel expliciet om vragen.
Het gaat over de politiële moord op Alexis, Athene, vorig jaar, het begin van hete maanden die nog steeds voortduren.

De gescandeerde leuze luidt no djastus no pies fak de polies.
Het gezelschap scandeert het speciaal voor het hoofdbureau van politie, verderop hoek Marnixstraat/Elandsgracht.
Kijkend naar de betogenden waar ik bij toeval tussen terechtkom - ik had geen fototoestel bij mij, en misschien is dat ook wel goed, want zou ik niet vooral argwaan gewekt hebben? - voel ik mij inmiddels "een oude anarchist". Zoiets als de oude kameraden die nog volop rondliepen toen ik "er bij" kwam.
Niet echt, maar wel innerlijk hoofdschuddend: de liefde bedrijven, de naam zegt het al, daar hoort de politie niet bij. Beeldspraak die naar verkrachting zweemt, daar zou ik mij verre van willen houden.
"Jongelui", zou ik haast zeggen.
En hoe belangrijk is de politie nou eigenlijk?

Bij Indymedia kan ik de tekst van het pamflet lenen. Daar gaat-ie:

Op 6-12-08 werd een 16 jarige jongen door de politie in Griekenland vermoord. Niet de eerste en niet de laatste keer dat de autoriteiten hun macht misbruiken.
Zwijgen zou ons medeplichtig maken.
Als de politie jouw kinderen vermoordt, laat dan de pleuris uitbreken!

“solidaridad aqui y ahora”


6 december 2008. In koelen bloede wordt in Athene Alexis Grigoropoulos, 16 jaar, doodgeschoten door een politieagent. Een uur later staat Griekenland in brand. Arbeiders, studenten en jongeren gaan massaal de straat op om hun woede te uiten. Niet alleen woede over deze zinloze moord, maar woede over een systeem dat hen systematisch uitbuit, onderdrukt, en dat geweld moet gebruiken om zijn superioriteit zeker te stellen.

Ook in Nederland tonen staat en kapitaal in de huidige crisis meer en meer hun ware gezicht! Nu al vinden massadeportaties plaats op hen die de de Nederlandse staat ongewenst vindt. Nu al worden systematisch de vingerafdrukken van alle burgers afgenomen en opgeslagen in een centrale databank. En in alles wat het kapitalisme enigzins dragelijk moet maken, zoals het minimumloon, de studiebeurs en de AOW wordt gesneden.

In tijden van welvaart worden wij, arbeiders, studenten en jongeren afgekocht met een sociaal systeem dat niets meer doet dan de harde randjes van het kapitalisme wegnemen. In tijden van crisis wordt zelfs dit beetje ons afgenomen en toont de staat zijn ware gezicht: als dienaar van het internationale kapitalisme en als werktuig om de arbeidersklasse onderdrukt te houden, zodat de onderdrukking en uitbuiting onverminderd door kan gaan!

Wij doen al het werk, wij dragen alle lasten, terwijl de kapitalisten, de heersers en bezitters van deze wereld er het meest van profiteren. Zij die zich uitspreken en verzetten tegen dit systeem worden meer en meer monddood gemaakt. De arbeidersklasse in Griekenland besefte na de moord op Alexis dat er nooit vrede kan zijn met dit systeem. Moet het in Nederland ook tot een moord komen voordat wij hier in zullen zien waar onze belangen liggen? NEE!

Solidariteit met de strijd in Griekenland betekent solidariteit met het streven naar het recht van de internationale arbeidersklasse tot zelfbeschikking. Geen meesters, geen slaven maar een vrije wereld waarin iedereen vrij beschikt over de rijkdommen van onze samenleving! Kom ook op zondag 6 december om je solidariteit te tonen met deze strijd!

Voor internationale strijd tegen het kapitalisme! Voor internationale solidariteit met alle arbeiders, ongeacht afkomst, geslacht of sexuele voorkeur! Voor een vrije samenleving wereldwijd!
GRIEKENLAND IS OVERAL! VUUR EN VLAMMEN VOOR ELKE STAAT!

4 Reacties


Ik was bij de demo, voor een deel georganiseerd door de anarchistische groep Amsterdam, voor een deel door ACAB (Al cobs are bastards. Ben het volledig met de herdenking eens.
Helaas waren niet alle feiten bekend. In een pamflet van ACAB staat dat de politie reageerde op het gooien van een plastic lfes. Niets is minder waar.
Er reed een wagen voor met 'kip in blik'en twee agenten, leden van de fascistische politiebond ASPIS en misschien van de openlijk nationaalsocialistische club Gouden Dageraad stapten uit, richtten hun pistolen op de menigte en vertrokken nadat ze zagen dat zie iemand geraakt hadden (lees de berichten van verleden jaar). Papandreou III heeft in zijn "oproep om kalmte"verklaard dat de dood van Alexis "de schuld van de staat" is, zonder overigens verder te gaan dan lippendienst - want de willekeurige arrestaties en martelingen door de politie zijn nog niet opgehouden en de nog steeds niet gezuiverde korpsen worden met lof overladen en krijgen carte blanche voor hun optreden.
En geen woord over de concentratiekampen voor vreemdelingen in Patras...

zei: Jan Bervoets op 07/12/2009 om: 14:26u

Een demonstratie met leuzen in een taal die noch de gemiddelde demonstrant noch de gemiddelde passant spreekt (een smeris heet overigens cop in het Engels) vind ik bij voorbaat niet indrukwekkend.
En al helemaal niet als in dit MTV-taaltje beeldspraak uit de wereld van seksueel geweld gebezigd wordt, nogmaals.

Maar ik ben dan ook geen Georganiseerd Anarchist.
God- of wie-dan-ook-dank.

En verder zat De Vrije het nieuws destijds helemaal op de huid.

zei: Prul op 07/12/2009 om: 21:58u

Prul noemt de namen van een aantal op dit moment actieve anarchistische uitgeverijen, maar vergeet daarbij helaas de naam van Uitgeverij De Vooruitgang (weliswaar nog maar met drie titels op haar naam: Berkman, ABC van het anarchisme; Constandse, Anarchisme van de daad - beiden in samenwerking met Kelderuitgeverij - en Arthur Lehning, Spaans dagboek), ook aanwezig op de Beurs van kleine uitgevers. Helaas kon de geplande uitgave De Autobandieten van Anton Constandse niet op tijd gereed zijn voor de beurs. Deze uitgave verschijnt in januari 2010. En in een samenwerkingsverband van uitgeverijen De Vooruitgang, Kelder en Iris verschijnt volgend jaar een Nederlandstalige versie van Brieven van Sacco en Vanzetti.
Met deze aanvulling lijkt me het palet van anarchistische uitgeverijen in Nederland op dit moment, geheel compleet.

zei: Irma Zuyderveld op 08/12/2009 om: 01:20u

Bedankt voor de aanvulling.

zei: Prul op 13/12/2009 om: 14:42u


Powered by Greymatter