Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/30/2009: "Hoe socialistisch is BraziliŽ?"

Enkele weken gelden kreeg een van de anarchistische federaties die BraziliŽ telt, te maken met een politie-inval.
arton3200-190x138 (8k image)
Door het secretariaat van de Internationale Anarchistische Federatie is gevraagd de volgende oproep te verspreiden.
Klik op meer.


Op donderdag 29 oktober is de politie het kantoor van de Anarchistische Federatie Gaucha (FAG) in Porto Allegre binnengevallen, en daarbij materiaal en documenten in beslag genomen. In het kader van justitiŽle actie, die door Yeda Cursius, gouverneur van de Staat Rio Grande do Sul (zuidwesten van BraziliŽ) in gang is gezet, zijn vier kameraden gearresteerd wegens ďlaster en smaadď.

Zij werden gezien als de verantwoordelijken voor de campagne die werd gevoerd na de dood van een boer, Elton Brum DA Silva wordt geleid, op 21 augustus j.l.; toen werd de bezetting van een fazenda (ranch) in Sao Gabriel door de MST (Beweging van landlozen) bruut door de politie uiteengeslagen, wat leidde tot tientallen gewonden en dood van Elton, die met kogels in de rug werd neergeschoten.

De staatsrepressie tegen FAG en de MST treft ook andere organisaties, zoals de vakbond van de leraren (CPER), die aan de campagne ĄYeda outď deelnemen. De Staat Rio Grande do Sul, waar de PSDB (Partij van de Braziliaanse sociaal-democratie) aan de macht is, maar veel meer nog de Braziliaanse regering van Lula DA Silva en de PT (Arbeiderspartij), bevoordelen de grootgrondbezitters en de industriŽle landbouws, waarbij ze de armen in de perifirie van de steden en op het land criminaliseren, en voooral te keer gaan tegen de bezettingen van de Beweging van Landlozen en de Beweging van daklozen, indianenstammen en kleine boeren verhagen om het ďgroene goudĒ van de biobrandstof te kunnen telen. (Op deze manier geven ze onder meer gevolg aan afspraken met George Walker Bush, die contracten met de Braziliaanse regering heeft gesloten om zijn dreigende petroleumtekorten ten koste van voedsel in BraziliŽ op te lossen. J.B.)

De komst aan de macht van een ex-vakbondsman uit de metaal wordt door de FAG gezien als Ąeen poging om een volk kalm te houden, dat al teleurgesteld is door de hervormingen van het Internationaal Monetair Fond en de opeenvolgende regeringenď. De marxistische-leninistische fractie in de leiding van de landlozenbeweging had notabene opgeroepen om op Lula te stem≠men. Eens temeer blijkt uit de huidige situatie hoe de Staat de sociale bewegingen, zelfs manipuleert of onderdrukt, ook wanneer de politie in BraziliŽ de telefoon opneemt met de woorden: ĄGoede dag, met de democratische volksregeringď!

In aansluiting bij de talrijke steun die de FAG in BraziliŽ en op internationaal niveau (MST, vakbonden, anarchistische organisaties) krijgt, veroordeelt de Internationale Anarchistische Federatie de onderdrukking van onze kameraden en laat ze weten dat wij volledig solidair zijn en roepen ze alle individuen en collectieven op hun protesten te laten koren, met name bij de vertegenwoordigingen van BraziliŽ.

Bijdrage van Jan Bervoets

1 Reactie


Sociaal Democratie en socialisme liggen ver uit elkaar. Dus ook in BraziliŽ.
De regering werkt samen met de bezittende klasse en onderdrukt de bezitlozen, arme arbeiders en arme landbouwers.
Er zal dus een sterk verzet moeten komen vanuit de bevolking met intrnationale solidariteit om deze ongelijke, onrechtvaardige en onmenselijke situatie te veranderen.
Mijn steun hebben deze mensen en dus ook FAG

zei: Harry op 15/12/2009 om: 03:07u


Powered by Greymatter