Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/29/2009: "Nogmaals: hoe socialistisch is Venezuela?"

Terwijl president Chavez wereldwijd de indruk wekt dat Venezuela een socialistische koers vaart, maakt de anarchistische krant El Libertario duidelijk dat het geweld tegen links-radikalen in het land hand over hand toeneemt.
MijailMartinez (5k image)
Mijail Martinez

Zo werd op 26 november de 24-jarige cameraman Mijail Martinez gelikwideerd. Hij was actief in het Comité van Slachtoffers van Criminaliteit in de provincie Lara (bekend als CVCI-Lara in het Spaans).
Klik op meer.

De politie van de provincie Lara wordt door mensenrechtenorganisaties aldaar beschuldigd van afpersing, deelname aan bankroof, ontvoeringen en handel in drugs.

In het jaar 2008 zijn er door standrechtelijke executies en aanslagen 31 mensen vermoord, die de handelwijze van de politie en het regionale bestuur aan de kaak hebben gesteld, en te vrezen is dat dit aantal jaarlijks zal groeien.

Aanstichter van deze vorm van staatsterreur is oud-politiebevel­hebber Rodriguez Figuera, en oud-gouverneur Luis Reyes, die mogelijk reeds vóór het aan de macht komen van Chavez in Lara de touwtjes in handen hadden.

Chavez, die wel het socialisme propageert, maar wanneer het op werkelijke verandering aankomt heel veel bij het oude laat en onder de oude tirannen zijn paladijnen zoekt, heeft hun positie versterkt door hun tegenstanders als “golpistas” (i.e. aanhangers van de CIA) te laten vervolgen. Zo hebben deze maffiosi in Lara de macht.

In 2004 werd een Comité van Slachtoffers van Criminaliteit in de provincie Lara (CVCI-Lara) opgericht, die de feiten boven water bracht en president Chavez daarop aansprak. Het antwoord van Chavez was dat hij ex-gouverneur Reyes benoemde tot minister van openbare orde en veiligheid in Lara.

Leden van het CIVCI worden nu met de dood bedreigd of krijgen aanklachten voor staatsvijandigheid aan hun broek. Op 26 november belden twee politieagenten aan bij Mijail Martinez, een documentairefilmer onder productie van zijn vader Victor Martinez. Toen Mijal open deed schoten deze agenten hem voor de deur dood.

Zijn vader, die in Chavez’ parlement had gezeten en hem had gesteund, beschuldigt Chaves nu openlijk: “Ik heb heb je gesteund toen je gevangen zat en door iedereen in de steek werd gelaten en niemand je enige gelegenheid gaf. Toch ben je duidelijk verantwoordelijk voor de dood van mijn zoon en voor veel andere misdaden, omdat je niet de meest actieve verdediger van de grondwet bent, maar haar schendt. Daardoor leiden alle Venezolanen onder de onveiligheid in dit land.”

Met dank aan Jan Bervoets

El Libertario

3 Reacties


De alomtegenwoordigheid van een staat, ter linker- of ter rechterzijde, die alle relevante touwtjes in handen heeft, is criminaliteit tegen vrijheid van handelen, denken en zijn van mensen.

Een alomaanwezige staat liegt per definitie tegen de bevolking, nooit niet en altijd vaak wel.
Bevolkingen worden gemanipuleerd middels opgelegde ethiek vanaf hun geboorte, opgelegde waarden vanaf hun geboorte, opgelegde afkeer van geweld tegen de staat (die zelf altijd geweld zal gebruiken tegen wie dan ook indien ze dat nodig acht) vanaf de geboorte.

Dat gebeurt blijkbaar nu ook in Venezuela.
Al zal het voor Chavez moeilijk zijn te doen wat een socialist wil doen, terwijl er eilanden van macht en netwerk op cruciale punten bestaan die niet zomaar te ontmantelen zijn.
Misschien dat hij uitgaat van de gedachte: "If you can't beat them, join them." Maar dat is niet okee voor de mensen die het betreft, duidelijk niet. Het loopt uit op moord omdat iemand de vrijheid van uiting van z'n gedachten gebruikt. Asociaal!

De armen in de sloppenwijken in Venezuela varen trouwen wél wel bij het bewind van Chavez, het aantal mensen dat arm is maar nu voor noppes kan studeren, en dus de eigen situatie gaan verbeteren, is fenomenaal ten opzichte van voorheen.

Het is dubbel allemaal.

zei: Hans Langbroek op 29/11/2009 om: 23:24u

Het commentaar van onze kameraden van El Libertario in hun wat uitvoeriger artikel dan het mijne is juist dat de drugshandel, racketeering etc. etc. in Lara juist ten koste van de armen gaat...

zei: Jan Bervoets op 30/11/2009 om: 12:57u

Drugshandel en verwante zaken gaan altijd ten koste van de armen, en uiteindelijk ook ten koste van de rijken.

Maar de armen kost het hun leven of de leefwaardigheid van hun leven, de rijken komen er wel weer.

Ik denk dat de kameraden van El Libertario gelijk hebben.

Het wordt misschien tijd dat iemand wat actievere methodes gaat ontwikkelen om het harde kapitalisme dat miljoenen leven naar de knoppen helpt door uitbuiting en manipulatie, aan te pakken.
De dialoog helpt ook niet echt, het is zelfs bruut verergerd allemaal.

zei: Hans Langbroek op 30/11/2009 om: 19:32u


Powered by Greymatter