Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/17/2009: "Bijeenkomst over populisme in Amsterdam"

Op vrijdag 11 december discussieert de groep rond Jaarboek Kritiek in Amsterdam over ´Een links antwoord op het hedendaagse populisme´.

Kritiek1209 (26k image)

Als jaarboek is het doel om wetenschappelijke analyse en politieke praktijk bij elkaar te brengen. Zeker wat betreft de kwestie ‘Wilders’ en populisme in het algemeen zijn politici wat bang om hun vingers te branden. Misschien dat een gedegen analyse hun bij duidelijker uitspraken kan helpen.
klik op meer.

Peter Achterberg (als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit) zal een analyse geven van het succesvolle economische populisme van o.a. de Partij voor de Vrijheid en de daarmee verbonden verrechtsing van de arbeidersklasse.

Merijn Oudenampsen (verbonden aan het project Design Negation, Jan van Eyck-academie) zal spreken over de vormgeving van ‘het volk’ en het gebruik van een populistisch discours.

Vervolgens gaan beide sprekers met elkaar en het publiek in debat over de vraag: hoe moet links het populisme een weerwoord bieden?

Het volgende nummer van Kritiek zal uitgebreid aandacht besteden aan het fenomeen populisme. Beide sprekers op deze bijeenkomst zullen aan deze uitgave een bijdrage leveren.

Aanvang: 15.00 uur.
Locatie: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), Cruquiusweg 31, Amsterdam.

Meld je van tevoren even aan via redactie jaarboekkritiek.nl .

2 Reacties


Populisme dat door de Israelische ambassade wordt gerund, en door gesubisidieerd en door Viagra gesponsord Leids gespuis in toga - kom op zeg, wat moet daar voor antwoord op komen? Daar moet je wel haast trotskist voor wezen, om je dat af te vragen.

En over pantoffels gesproken, op deze negentigste sterfdag van Domela mogen we dit spuwen op zijn graf en dat van de arbeidersbeweging (!) ook even in het zonnetje zetten:
Het socialisme uit de jaren 1880 van ‘Us Ferlosser’ Domela Nieuwenhuis richtte zich tegen de zakkenvullers op het pluche, maakte gebruik van scherpe tegenstellingen tussen ‘wij’ en ‘zij’, en werd geleid door een charismatische figuur. Is er een parallel te trekken met het moderne populisme, en valt Domela Nieuwenhuis te vergelijken met Fortuyn of Wilders?

Citaat van het Historisch Nieuwsblad waar ze even niet over de televisie wilden zeuren (nou ja, indirect doen ze dat natuurlijk wel). De vraag stellen is haar beantwoorden.
Als er maar reclame voor WIlders gemaakt kan worden.

(Spaart een bozige post hierover uit).

zei: Prul op 18/11/2009 om: 20:02u

Domela kon wel populair zijn, maar zijn intentie was anders dan van de huidige westerse populisten
Hij wil bevrijding voor alle arbeiders en armen
Hij richtte zich tegen de heersende klasse, terwijl de huidige populisten deel uit maken van de heersende klasse.
Al lijkt het erop dat ze daar tegen trappen, ondertussen zitten ze in het parlement, EU-parlement en ook actief betrokken bij bv de regering van Israël
Het is geen populisme, maar volksverlakkerij en bedrog
En helaas door de haat en onwetendheid sluiten velen de ogen voor wat er werkelijk gaande is en al hun frustraties worden gericht op de zwakkeren in de samenleving

zei: Harry op 25/11/2009 om: 12:25u


Powered by Greymatter