Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/16/2009: "Tiende Domela Nieuwenhuislezing in Heerenveen"

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds organiseert op zondag 29 november 2009 de tiende Domela Nieuwenhuis Lezing in Heerenveen.

FerdinandDomelaNieuwenhuis088 (1k image)

Gastspreker is dr. Lieske Tibbe. Zij zal spreken over kunst, kunstenaars en anarchisme rond de eeuwwisseling.
Klik op meer.

Een centrale plaats in de lezing krijgt de Engelse kunstenaar en revolutionaire socialist William Morris (1834-1896), die een grote invloed heeft gehad op kunstenaars in Nederland. De relatie van Domela Nieuwenhuis tot deze revolutionair komt aan de orde, maar daarnaast ook het tijdelijke anarchisme van lieden als Jan Toorop en Jan Thorn Pricker en de anarchistische kunstenaar Chris Lebeau.

Dr Lieske Tibbe is een erkende autoriteit op het gebied van kunst en engagement in de Lage Landen tussen 1880 en 1940. Ze is de auteur van even degelijke als boeiende studies over onder meer de Belgische kunstenaar Henri van de Velde en over de Nederlander Rik Roland Holst.

De lezing wordt gehouden in het Ferdinand Domela Nieuwenhus Museum, Minckelersstraat 11 in Heerenveen. De lezing begint om 14.30 uur. U bent welkom vanaf 13.00 uur. Bert Altena, secretaris van het Fonds, verzorgt vanaf 13.00 uur een rondleiding door het museum.

Na de lezing wordt de nieuwe Ferdinand Domela Nieuwenhuis-penning uitgereikt.
De FDN-penning wordt dit jaar uitgereikt aan de Stichting AIDA Nederland, die opkomt voor de belangen van gevluchte en vervolgde kunstenaars. Hierdoor maakt AIDA zich sterk voor kunst en cultuur, maar niet minder voor de mensenrechten, voor artistieke vrijheid, voor solidariteit, voor internationalisme en kosmopolitisme. Dat zijn allemaal waarden die Domela Nieuwenhuis nauw aan het hart lagen.

De Jaarlijkse onderscheiding is ontworpen door Mirjam Mieras in opdracht van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds. Vanwege de nieuwe penning toont Museum Willem van Haren het penning oeuvre van Mirjam Mieras in het Kunstcafé. In de twaalf tentoongestelde ontwerpen spelen concept, tekst en fotografie een rol. Bij de penning van Mieras is de verpakking onderdeel van het ontwerp. In het ontwerp van de FDN-penning is de verpakking niet alleen praktisch maar ook veelzeggend, de penning ligt veilig opgeborgen tussen twee kussentjes en vergt een stoer gebaar om getoond te worden.
Naast penningen houdt Mieras zich bezig met een onderzoek naar patronen. Door uit een afbeelding een patroon weg te snijden ontstaat een nieuw, gelaagd beeld van zicht en doorzicht. In het Kunstcafé tont zij enkele ijle werken van papier.
Een eenvoudig patroon siert de FDN-penning. De penning toont de kanteling van patronen als metafoor voor Domela Nieuwenhuis’ visie.

De entree voor de lezing bedraagt € 5,- (inclusief entree museum en rondleiding). Donateurs van het Domelamuseum hebben gratis toegang.

De tentoonstelling van Mirjam Mieras is te zien t/m 3 januari 2010.

Meer informatie over het museum is te vinden op de website: www.fdnmuseum.nl en/of www.willemvanharen.nl .

Werk van Mirjam Mieras is te zien op www.mirjammieras.nl

2 Reacties


Suf dat dat museum niks deed aan engelstalige voorlichting over Domela via hun site bijv. Ik heb het museum daar op gewezen. Vergeet niet het gastenboek van het museum te tekenen
liefst met strijdbare groet.

zei: academyartpromotion op 23/11/2009 om: 15:45u

Zo te zien hebben ze niks met mijn kritiek gedaan. Was een jaar geleden of zo die kritiek. Sufferds.

zei: academyartpromotion op 23/11/2009 om: 15:47u


Powered by Greymatter