Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/15/2009: "Schaarse informatie over nieuw 'Justitieel Complex Schiphol'"

Schiphol Oost wordt Schiphol West. Oftewel: er komt een nieuw “Justitieel Complex”. Nieuws is dit niet, maar wie wil weten hoe het ermee staat, moet de ogen goed de kost geven. Informatie is schaars, wordt achtergehouden, geheimgehouden, en verhuld. Werkgroep Stop Deportaties zoekt naar (meer) informatie.

lokatie_justitieel_complex_crop (202k image)
Kaart uit de wijziging bestemmingsplan gemeente Haarlemmermeer

Sinds begin dit jaar voert Werkgroep Stop Deportaties campagne tegen het nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport.

klik op meer

Deze uitzetbajes is het eerste PPS project van een gevangenis in Nederland. PPS is publiek private samenwerking. Dit houdt in het kort in dat consortia van bedrijven strijden om de opdracht voor de bouw en exploitatie binnen te halen. Vervolgens wordt er met de winnaar een contract gesloten voor 25 jaar. Dit heet een DBFM-contract (Design, Build, Finance & Maintain).

Door bedrijven met elkaar te laten concurreren en vervolgens alles aan één consortium dat alles het goedkoopste kan doen uit te besteden bespaart de staat een hoop geld. Bedrijven als EGM architecten, Ballast Nedam, Strukton, ISS facility services, en Smits van Burgst (gezamenlijk het consortium DC16) verdienen er goed aan.

Nederland blijft gevangenissen bouwen. Met de nadruk op cellen voor mensen zonder papieren. Alsof de 1300 mensen die in Alphen kunnen worden opgesloten, daarmee de grootste gevangenis van Nederland, nog niet genoeg waren. Het maakt deel uit van het opjaag- en afschrikbeleid, zoals de patrouilles van Frontex er deel van uit maken.

Rotterdam Airport is al een flinke uitbreiding. Nu komt Schiphol. Het tweede PPS project.

Werkgroep Stop Deportaties houdt de ontwikkelingen zoveel mogelijk bij op een daarvoor ingerichte webpagina: http://www.dc-16.nl/PPS_JCSchiphol

Recent is er e.e.a. bekend gemaakt door de gemeente Haarlemmermeer. Eerder dit jaar ontdekten we de betrokkenheid van BAM bij één van de twee biedende consortia voor Schiphol. Verder ziet het ernaar uit dat EGM architecten betrokken is, want DE architect bij uitstek die graag cellen tekent, Erik Fokkema, wist in februari dit jaar al iets te veel over de vorderingen rond Schiphol, getuige een op internet gevonden presentatie.

Zover we weten bevindt de PPS procedure zich nog steeds in de 'tenderfase', de fase waarin een aantal geselecteerde consortia, die blijkens hun initiële inschrijving aan de minimumvereisten voldoen, een voorstel indienen en beoordeeld worden. Maar noch het ministerie van VROM, noch de Rijksgebouwendienst wagen zich aan verdere publicaties. Bij bedrijven is dit hetzelfde. Men hult zich in stilzwijgen. Geen enkel persbericht, geen triomfantelijke mededelingen meer.

De gemeente Haarlemmermeer is momenteel bezig om het bestemmingsplan te wijzigen zodat er tussen twee start- en landingsbanen en de A4 in straks gebouwd mag gaan worden. Onderdeel van de publiciteit rond de beslissingen en vergaderingen van de gemeente is het bagatelliseren én criminaliseren van het deel van het complex dat bestemd is voor het opsluiten van mensen zonder papieren.

Zo zou er slechts sprake zijn van “de opvang en behandeling van verzoeken en aanvragen van asielzoekers" en "veroordeelde vreemdelingen zonder geldig verblijf". Wanneer je goed naar deze informatie en eerdere – voordat alles hush hush werd – publicaties kijkt, kun je slechts tot de conclusie komen dat we niet mogen weten dat:
Er een grenshospitium (is een detentiecentrum met een ietsje milder regime, zie de site) komt (dat heet 'opvang' van 'asielzoekers'), er een detentiecentrum komt, en er een uitzetcentrum komt. Oh ja, en deze cellen heten niet 'cellen' maar: 'verblijven'.

We moeten vooral in gedachten houden dat dit centrum de vervanging wordt van het huidige Schiphol Oost. Dus wat daar nu is, komt ook in het nieuwe centrum terug, ook al zoekt men naar andere woorden om het acceptabel te maken, ook al legt men de nadruk op 'bolletjesslikkers' (zitten nu ook de eerste week op Schiphol en gaan daarna naar een gewoon HvB) en op 'veroordeeld'.
Overigens, als je weet dat mensen zonder papieren veel sneller en veel harder worden gestraft, al is het alleen maar omdat ze ooit ongewenst zijn verklaard en nog of opnieuw hier zijn, dan zul je begrijpen dat het verschil tussen 'hen' en 'ons' is: geen papieren, en niet: 'zij' zijn crimineel en 'wij' niet.

In Hoofddorp heeft iemand het initiatief genomen om bewoners van Haarlemmermeer protestmails te laten schrijven naar de gemeenteraad, die op 19 november as. vergadert. Zie: Indymedia en Nieuwe gevangenis in Schiphol? Schande!.

In Zaandam werd iedereen voorgelogen over de te verwachten gevangenen op de bajesboten aldaar, door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), door de Zaanse wethouder Egberts, en iedereen trapte erin. Dit was daarvoor al bij de bajesboten in Rotterdam gebeurd. Er is gewaarschuwd in Zaandam, er is gebeurd wat iedereen verwachtte, en de bajesboten zijn in gebruik. Wat we hier zien is een herhaling van zetten. Voor de derde keer: leugens, leugens, leugens.

Wil je op de hoogte zijn en blijven, ga dan kijken op:
http://www.dc-16.nl/PPS_JCSchiphol

De pagina bevat links naar alle informatie die we kunnen vinden. We roepen een ieder op om ons van informatie te voorzien.

Werkgroep Stop Deportaties
STOP DC16!

1 Reactie


Het is het ideologische verkooppraatje dat deze privstisering "de staat" minder kost, maar sinds wanneer zou de heersende kaste de belastingbetaler v/m willen sparen terwille van de jacht op mensen?

In Groot-Brittannië is gebleken dat deze quasi-privatisering juist vele malen kostbaarder is dan een door de overheid uitgevoerd project.

Zoek naar "private finance initiative" op de site van George Monbiot (monbiot.com) en huiver (of lees Captive state). Opsluiten met winstoogmerk betekent ook hier: de deuren wijd open voor de corruptie van opgestapte of zittende politici. Dat is natuurlijk logisch, want officieel gaat het om activiteiten die niet mogen, en daar zou plotseling winst aan verbonden zijn?!

zei: Prul op 17/11/2009 om: 01:22u


Powered by Greymatter