Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/11/2009: "Onderdrukking van beweging van Amazone Indianen wereldwijd veroordeeld"

De uitzonderlijke poging van de Peruviaanse regering om de landelijke beweging van Amazone Indianen te vernietigen, is wereldwijd veroordeeld door inheemse leiders.
bagua_blockade_screen (24k image)
Amazone Indianen in Peru demonstreren tegen de exploitatie van hun land door gas- en
oliemaatschappijen ©David Dudenhoefer


Deze golf van protesten volgt op de onthulling dat de regering van plan is om Peru's nationale organisatie voor Amazone Indianen, de AIDESEP, op te heffen.
Klik op meer.

'Wij, de Bosjesmannen van Botswana, steunen de Indianen van Peru en vinden dat de regering van Peru en de oliemaatschappijen niet de inheemse volken mogen vergeten. Als u hun land vernietigt, dan vernietigt u de Indianen zelf', verklaarde Jumanda Gakelebone van de 'First People of the Kalahari', een organisatie van de Bosjesmannen in zuidelijk Afrika.

'De regering van Peru moet om de tafel gaan zitten en AIDESEP, als de rechtmatige vertegenwoordiger van de Amazone Indianen, behandelen als een gelijkwaardige gesprekspartner in plaats van rechtszaken aan te spannen', verklaarde Armand MacKenzie van de Innu Raad der Nitassinan in Canada.

'Het is schandalig. Ik veroordeel de regering van Peru vanwege haar poging om de spreekbuis van Peru's Amazone bevolking het zwijgen op te leggen', verklaarde Lal Amlai die woordvoerder is van de Jumma in Bangladesh.

'Als u AIDESEP op de korrel neemt, dan keert u zich tegen alle inheemse mensen - niet alleen in het Amazonegebied van Peru, maar overal ter wereld', verklaarde de woordvoerder van CAOI die de inheemse volken in Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia en Peru vertegenwoordigt.

AIDESEP heeft zich krachtig verzet tegen de pogingen van de regering om het Amazonegebied van Peru te ontsluiten voor olie, gas en mijnbouwbedrijven. Het voorstel van de Peruviaanse minister van justitie om AIDESEP te ontbinden kwam slechts drie dagen nadat een gewapende eenheid van de Peruviaanse politie het vuur opende op een vreedzame demonstratie van Indianen in het noorden van Peru. Bij deze demonstratie, die deel uitmaakte van een door AIDESEP georganiseerde protestactie in alle delen van het Amazonegebied, vielen 30 doden en raakten meer dan tweehonderd mensen gewond.

AIDESEP werd in 1980 opgericht en vertegenwoordigt 350.000 inheemse mensen in het Amazonegebied van Peru.

Stephen Corry, de directeur van Survival International, verklaarde vandaag: ‘Het eerste waar mensen overal ter wereld aan denken als Peru ter sprake komt is Machu Picchu, de belangrijkste toeristische trekpleister van Zuid-Amerika. Nu dreigt het gevaar dat men Peru gaat associëren met een onderdrukkend regime dat erop uit is om de inheemse beweging in eigen land te vernietigen.

3 Reacties


In Peru is een revolutie nodig, die de belangen van de eigen bevolking, de Amazone Indianen, behartigd en hun eigen rechten teruggeeft aan deze burgers.
KKK=Ku Klux Klan, Kapitalisme Kolonialisme Kultuurracisme

zei: Harry op 12/11/2009 om: 19:01u

Het land is feitelijk en letterlijk van de Indianen. Ieder ander die recht laat gelden op bezit in dat land, of zich opstelt als machthebber, is als bezetter te kenmerken.
Revolutie is niet alleen nodig, revolutie in dat land is een récht dat mensen hebben daar.

zei: Hans Langbroek op 14/11/2009 om: 10:15u

Ik ben met je eens Hans.
En nu maar hopen, dat ze hun recht halen en hun gebied weer terug krijgen

zei: Harry op 15/11/2009 om: 23:42u


Powered by Greymatter