Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/03/2009: "5 november: STOP DC16 lawaaidemo's tegen nieuwbouw detentiecentrum"

Dordrecht, donderdag 5 november: Lawaaidemonstratie bij EGM architecten, ontwerpers van deportatiecellen, en daarna bij de bajesboot. Verzamelen om 15 uur bij station Dordrecht.

KOM MEEDOEN met de eerste lawaaidemonstratie in de campagne 'STOP DC16!' sinds Ter Horst n.a.v. het AIVD rapport heeft gezegd dat demonstraties moeten (kunnen) worden verboden.

EGM_proefpersonen (32k image)
Een eerdere actie bij EGM architecten

We mogen ons de mond niet laten snoeren:
Stop de bouw van het nieuwe detentiecentrum Rotterdam Airport!
Sluit alle detentie- en uitzetcentra!

klik op meer

De campagne ‘Stop DC16’ richt zich tegen de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum/ uitzetcentrum op het vliegveld van Rotterdam, Zestienhoven. Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd. Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie.

Experiment: private bajes

De nieuwe bajes voor mensen zonder papieren op Zestienhoven is een experiment van de overheid en het bedrijfsleven: het wordt de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid besteedt het ontwerp, de bouw en de exploitatie (voor de komende 25 jaar) uit aan het consortium DC16, dat daarvoor volgend jaar 3.513.000 euro van de overheid zal ontvangen, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro.

Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen. Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.
De naam DC16 staat voor Detentie Centrum Zestienhoven. De bij DC16 betrokken bedrijven zijn Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services, en het ingenieursbureau Smits van Burgst.

Doel van de campagne ‘Stop DC16’ is druk uitoefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep. We gaan dus de bedrijven van DC16 op hun eigen terrein opzoeken, want: zonder de deelname van deze bedrijven geen cellen!

Lawaaien bij EGM in Dordrecht

EGM architecten heeft zich ontwikkeld tot DE specialist in Nederland in gevangenisontwerp. Zo ontwierp EGM al de binnenkant van het huidige uitzetcentrum op Zestienhoven en de bajesboten in Zaandam.
EGM ontwierp ook het 'Masterplan' voor de nieuwbouw van Detentiecentrum 'Kamp van Zeist'. Verder nog vermeldenswaardig is dat EGM opdrachtgever is geweest voor nieuwbouw en renovatie van de P.I. Haaglanden vestiging Scheveningen, verantwoordelijk is voor het kantoor van de Politie Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht, en voor de nieuwbouw van jeugdgevangenis Teylingereind.

EGM tekent tweepersoonscellen, gezinscellen, isolatiecellen, wachtcellen, verhoorkamers, bezoekzalen en wat er maar komt kijken bij het opsluiten van de medemens. En maakt daar een winstgevende business van!
We willen ze laten horen hoe wij erover denken! Kom mee lawaai maken!

Tegelijk vergeten we natuurlijk de mensen, die het slachtoffer zijn van de op winst beluste corporaties, niet. Daarom gaan we na afloop door naar de bajesboot in Dordrecht om aan de gevangenen te laten zien en horen dat we ze steunen.

De bajesboot in Dordrecht is de slechtste plek om in Nederland in vreemdelingenbewaring te zitten. De mannen zitten er in heel benauwde 4- of 6persoonscellen, er is geen gelegenheid tot zelf koken, het ‘winkeltje’ bestaat uit een paar automaten waarin voornamelijk blikjes frisdrank en snoep, er is geen vers fruit of verse groenten te koop.

Doe mee! Neem lawaaimateriaal mee! Neem zaklampen mee! Neem een strippenkaart mee!

* * *

Werkgroep Stop Deportaties is een van de actiegroepen die onlangs werden gecriminaliseerd in het schofterige AIVD-rapport “Het vuur van het verzet”. Juist nu is het daarom belangrijk om door te gaan met actievoeren tegen het keiharde migratiebeleid.

Ook is het noodzakelijk dat veel mensen zich solidair verklaren met personen en organisaties die kritiek leveren op dat beleid en daarom door de overheid repressief worden aangepakt. Hoe meer steun, hoe minder kans dat de overheid erin slaagt om het verzet tegen het migratiebeleid te breken.

Stop DC16!


1 Reactie


vruchtbare actie toegewenst.

zei: pim op 04/11/2009 om: 12:44u


Powered by Greymatter