Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

11/02/2009: "Hoe democratisch is Papandreou in Griekenland?"

Wie zich illusies maakt over meer democratie in Athene en een minder fascistische politie zal wel snel wakker worden na een aantal berichten die op het Britse Libcom verschenen.
GriekenlandExarcheia (14k image)
Demonstranten stuiten op politielinies

Klik op meer.

Op vrijdag 9 oktober was er een grote politie-inval in de wijk Exarcheia in Athene, waarbij invallen werden gedaan in winkels, willekeurige mensen op de knieŽn werden gedwongen, werden gefouilleerd en de wijk nagenoeg werd bezet.

Intussen overleed op 10 oktober de Pakistaan Maomť Atif Kamran als gevolg van martelingen door de politie. Hij was in de nacht van 26 september opgepakt na een inval van vijftien politieagenten in zijn huis in de wijk Nikaia. Ze mishandelden alle inwoners, zowel Atif als zijn familie. Daarna namen zij Atif mee en sloten hem zonder beschuldiging op, mishandelden hem en dienden hem elektrische stroomstoten toe. Een week later kwamen deze feiten boven tafel.

De opstand die daarna in die wijk Nikaia ontstond leidde tot een bestorming van het politiebureau. Die antwoordde met willekeurige arrestaties en een enorme veldslag met traangas. De anarchisten bezetten daarop het stadhuis van de deelgemeente en kregen daarbij de steun van de communistische burgemeester. Deze bezetting duurt nog steeds voort en tal van arbeiders in opstand betuigen hun solidariteit.

Op 21 oktober bestormde de politie opnieuw Exarcheia, zonder enige reden. Vijftig gehelmde mannen in burger bestormden het literaire cafť Floral en pakten daar willekeurige mensen op, die ze beschuldigden van het gooien van stenen. Onder hen bevond zich Papachristou, die in 1973 historie schreef als stem van de universitaire radio tijdens de studentenopstand tegen de kolonels en nu voor de winkel stond. De arrestatie van deze erkende verzetsstrijder leidde tot grote verontwaardiging, en Chrisochoidis, de minister van openbare orde, moest hem zijn excuses aanbieden.

Maar de Pandreous, waarvan de stichter het verzet leidde tegen de Nazis en Metaxas, zijn allang niet meer de democratische alternatieven voor het kolonelsregime. Het was onder hun bewind dat op 17 november 1985 de vijftienjarige anarchist Michalis Kaltezas standrechtelijk door de politie werd geŽxecuteerd tijdens de herdenkingsmars van de studentenopstand van het kolonelsregime.

Onder diezelfde regering kreeg de fascistische organisatie Gouden Dageraad de vrijheid zijn knokploegen te vormen, die nu op de straat buitenlanders aftuigen om het Griekse ras in stand houden. En Chrisochoidis lokte tijdens een van de vorige regeringen Papandreou bekentenissen uit door middel van chemische martelingen.

Bijdrage van Jan Bervoets.

1 Reactie


bij de beesten af.
weinig menselijks meer...
neanderthalers in uniform.
slecht

zei: pim op 03/11/2009 om: 10:19u


Powered by Greymatter