Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/27/2009: "Horst Stowasser overleden"

Toevallig de Jungle World (Duits weekblad) van enkele weken terug aan het doorlezen, zag ik dat afgelopen 30 augustus de Duitse anarchist Horst Stowasser is overleden.
HorstStowasser (20k image)
Horst Stowasser
Velen zullen hem ook in Nederland gekend hebben.
Klik op meer.

Horst Stowasser was een van de belangrijkste mensen in de Duitse anarchistische beweging, schrijver van een plankje vol goed leesbareboeken (zoals de bestseller
Anarchie! ) en vooral uitvoerder van plannen om het anarchisme onder de 'gewone mensen' te brengen.

Hij is op slechts 58-jarige leeftijd plotseling overleden aan een bloedvergiftiging nadat hij gevallen was en aan zijn hoofd gewond was geraakt. Horst Stowasser heeft in de jaren '70 het AnArchiv opgericht, om informatie over anarchisme en aanverwante zaken in Duitsland te verzamelen. Dat archief is hij zijn hele verdere leven blijven beheren en is uitgegroeid tot een omvangrijke en waardevolle verzameling.

Ook lanceerde hij begin jaren '80 het boek Projekt A, en later 'Leben Ohne Chef und Staat', waarvan tienduizenden exemplaren over de toonbank gingen en waarin hij naar eigen zeggen de achtergronden van anarchisme uitlegde zodat zijn moeder het zou kunnen begrijpen.

Hoewel hij een flink aantal boeken schreef, was Stowasser vooral ook iemand van de praktijk. Naar het idee van Projekt A werkte hij aan een netwerk van wat we in Nederland woonwerkpanden zouden noemen. Zijn eigen stek was in Neustadt an der Weinstrasse in Zuid-Duitsland.

Na een periode van minder prominente aanwezigheid, was hij de laatste jaren weer actief in de anarchosyndicalistische FAU en met nieuwe boeken. Zijn laatste werk was
Anti-Aging fr die Anarchie? over anarchisten in Barcelona (nu en vroeger).

Stowasser stond erom bekend een ondogmatische en vooral niet-sectarische anarchist te zijn, die met aanhangers van alle bloedgroepen goed overweg kon en niet te beroerd was daarbij ook nog de beste Cubaanse rum teschenken.

Er is een speciale
herdenkingswebsite voor Horst, waar je vele foto's kunt vinden en Ook is er (naast natuurlijk een Duitse) verrassenderwijze een Nederlands
Wikipedia-lemma over hem, dat grotendeels van de Duitse lijkt overgenomen.

Bijdrage van Kees Stad

2 Reacties


Ik ontmoette Stowasser in 1989 toen we op bezoek waren bij de eerste poging Das Projekt A uit te voeren, ergens nabij de Oost-Duitse grens. Het was een kleine, rustige en vooral vriendelijke man. Beslist geen goeroe type.
Het idee was om met een behoorlijke groep anarchisten naar een kleine stad te trekken en daar eerst een zekere economische basis op te bouwen om daarna politieke betekenis te krijgen. Een praktijk die destijds goed aansloot bij de Duitse zelfbeheer beweging die mede op grond van lage uitkeringen flink was ontwikkeld.
In Nederland bestudeeerden we met een kleine groep het boek en gingen daarna kijken. En van ons, Harrald, nam vervolgens deel aan het projekt in de vorm van een landbouwgroep. Helaas ging deze poging later aan onderlinge tegenstellingen ten onder. Dat gold ook voor de latere poging in Neustadt helaas, waar al een flinke zelfbeheerbeweging bestond.
Te gek voor woorden eigenlijk om zo aan je einde te komen.

zei: Arend op 27/10/2009 om: 23:24u

Zo ! Die Horst nam het er goed van ! Echte CUBAANSE rum. Lijkt die andere duitser wel die volgens zijn huishoudster sigaren en roomboter uit West Berlijn liet halen. Zelf was hij in de DDR druk met toneel. Hoe heet ie ook weer ? Die van de Dreigroschen Oper ??

zei: Rum roomboter en goeie sigaren. op 06/11/2009 om: 22:16u


Powered by Greymatter