Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/22/2009: "Oproep lawaai- en zwaaidemonstratie"

nieuwzestienhoven (58k image)
detentiecentrum rotterdam in aanbouw

Donderdag 5 november houden we een lawaaidemonstratie in Dordrecht: bij EGM architecten en bij de bajesboot. KOM MEEDOEN!
We verzamelen om 15 uur bij station Dordrecht.


Stop DC16
De campagne ‘Stop DC16’ richt zich tegen de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum/uitzetcentrum op het vliegveld van Rotterdam, Zestienhoven.
Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd.
Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie.

Experiment: private bajes
De nieuwe bajes voor mensen zonder papieren op Zestienhoven is een experiment van de overheid en het bedrijfsleven: het wordt de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid besteedt het ontwerp, de bouw en de exploitatie (voor de komende 25 jaar) uit aan het consortium DC16, dat daarvoor volgend jaar 3.513.000 euro van de overheid zal ontvangen, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro. Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen.

Net als bij de introductie van private detentietoezichthouders (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.

De naam DC16 staat voor Detentie Centrum Zestienhoven. De bij DC16 betrokken bedrijven zijn Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services, en het ingenieursbureau Smits van Burgst.

Doel van de campagne ‘Stop DC16’ is druk uitoefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep. We gaan dus de bedrijven van DC16 op hun eigen terrein opzoeken, want: zonder de deelname van deze bedrijven geen cellen!

Lawaaien bij EGM in Dordrecht

EGM architecten heeft zich ontwikkeld tot DE specialist in Nederland in gevangenisontwerp. Zo ontwierp EGM al de binnenkant van het huidige uitzetcentrum op Zestienhoven en de bajesboten in Zaandam.
business (41k image)
cellenontwerp is business voor EGM. Op deze afbeelding de Zaanse bajesboten.

EGM ontwierp ook het 'Masterplan' voor de nieuwbouw van Detentiecentrum 'Kamp van Zeist'. Verder nog vermeldenswaardig is dat EGM opdrachtgever is geweest voor nieuwbouw en renovatie van de P.I. Haaglanden vestiging Scheveningen, verantwoordelijk is voor het kantoor van de Politie Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht, en voor de nieuwbouw van jeugdgevangenis Teylingereind.
EGM tekent tweepersoonscellen, gezinscellen, isolatiecellen, wachtcellen, verhoorkamers, bezoekzalen en wat er maar komt kijken bij het opsluiten van de medemens. En maakt daar een winstgevende business van!

We willen ze laten horen hoe wij erover denken! Kom mee lawaai maken!

Lawaaien bij de bajesboot in Dordrecht
Tegelijk vergeten we natuurlijk de mensen, die het slachtoffer zijn van de op winst beluste corporaties, niet. Daarom gaan we na afloop door naar de bajesboot in Dordrecht om aan de gevangenen te laten zien en horen dat we ze steunen.

BibbyKalmarBajesboot (53k image)
Bibby Kalmar, bajesboot in Dordrecht


De bajesboot in Dordrecht is de slechtste plek om in Nederland in vreemdelingenbewaring te zitten. De mannen zitten er in heel benauwde 4- of 6persoonscellen, er is geen gelegenheid tot zelf koken, het ‘winkeltje’ bestaat uit een paar automaten waarin voornamelijk blikjes frisdrank en snoep, er is geen vers fruit of verse groenten te koop.

Doe mee! Neem lawaaimateriaal mee! Neem zaklampen mee! Neem een strippenkaart mee!

Je kunt natuurlijk ook gaan lawaaien bij jou in de buurt. Een lijst van bedrijven die werken voor het consortium DC 16 vind je op
www.dc-16.nl/bedrijven_bouwen_grensgevangenis.html

Meer over de deelnemers aan het consortium lees je op
www.dc-16.nl/wie_waar_DC16.html

email: stopdeportaties@dc-16.nl
website: http://www.dc-16.nlPowered by Greymatter