Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/06/2009: "Een kleine verkiezingsoorlog in Athene"

Vanaf eind december 2008 wordt het protest in Athene begeleid door bomaanslagen en bewuste brandstichting.
BarricadeInExarcheiaGriekenland (19k image)
Barricade in Exarcheia Griekenland

Het zijn individuele acties, die vooral een antwoord zijn op de gewelddadige onderdrukking van sociale strijd
Klik op meer..

Een voorbeeld van deze onderdrukking is de moordaanslag op vakbondsleidster Katerina Kouneva door iemand die haar behandelde met vitriool. Na de aanslag op de metrostations tijdens de kerstdagen hebben deze groepen zich ook gekeerd tegen fascisten en politieposten die hen ondersteunen. Deze bommen worden tevoren aangemeld, zodat geen persoonlijke slachtoffers te betreuren zijn.

Op 3 juli jongsleden ontplofte er een bom in het belastingkantoor. Op 29 augustus werden vier jongeren opgepakt, die volgens Justitie zouden behoren tot de guerillagroep “Cellen van vuur”, maar deze uitgebreide verklaringen werden later als gevolg van massale protesten tegen de willekeurige arrestatie ingetrokken.

Een meisje werd vrijgelaten. De anderen werden vastgehouden “in afwachting van verder bewijs”, waarbij een oude (door socialisten aangenomen!) antiterreurwet werd toegepast, waarin alle grondrechten aan arrestanten kunnen worden ontzegd zodra justitie van oordeel is dat ze terroristen zijn. Nog steeds verspreidde de politie het verhaal van deze cellen, die inmiddels 150 bomaanslagen zouden hebben gepleegd.

Hierop gaf “Cellen van vuur” een eigen communiqué uit waarin zij hun beginselen bekend maakten: een daarvan was een instructie waarbij arrestanten hun lidmaatschap zouden toegeven. Van een van de drie vastgehouden jongeren is inmiddels bekand dat hij principieel geweldloos is.

Intussen was in Griekenland de strijd begonnen voor de parlementsverkiezingen van 4 oktober. Dat was te merken! Op 28 september ontplofte een bom in het huis van het socialistische parlementslid en schaduwminister Luka Katseli. De politie pakte 19 tot 21 jongeren op, omdat ze een snelkookpan in huis hadden, en verklaarde nu dat ze met de inval in het Chalandrihuis het hoofdkwartier van de cellen hadden opgerold.

Nu werden snelkookpannen gebruikt voor de bommen van de “Cellen van vuur”, maar voor een bom is meer nodig dan alleen maar dit kookgerei – en dat werd nergens gevonden. En – pannen werden al in de negentiende eeuw als bommen gebruikt. Tot woede van de regering Karamanlis stond Katselis niet te juichen: “Als ik aan de macht kom zal ik beletten dat door dit soort zaken toekomst van onschuldige kinderen wordt verwoest”.

Toen twee dagen voor de verkiezingen op 2 oktober justitie nog bezig was zijn zelf geproclameerde overwinningsfeestje te vieren op de “Cellen van vuur”, ontplofte er een bom tijdens de laatste verkiezingscampagne van de minister van Binnenlandse Zaken, die nog hardere maatregelen tegen de Griekse jeugd wilde propageren. De bom was aangemeld, er vielen geen slachtoffers, maar niemand kon de ontploffing voorkomen en de minister stond publiekelijk in zijn hemd.

6 oktober: de stemmen zijn nu geteld. De rechtse premier Karamanlis is vertrokken. De socialisten van de PASOK hebben de macht overgenomen en moeten nu positie kiezen tussen het volk en de fascisten van het kolonelsregime. Zullen de onschuldige gearresteerde kinderen nu wel een toekomst hebben? Per slot van rekening is de huidige formateur verantwoordelijk voor de wet op grond waarvan een kleine vijfentwintig willekeurige jongeren worden vastgehouden…

Bijdrage van Jan Bervoets


Samengevat uit vier artikelen, te vinden via Libcom

2 Reacties


Konstantinos Karmanlis afgelost door Giorgios Papandreou - zit ik in de tijdcapsule?
Nu de kolonels nog...

zei: Lampje op 07/10/2009 om: 12:43u

Kreeg intussen een niet bevestigd bericht dat Alfredo Bonanno op 1 oktober werd opgepakt als chauffeur van een auto waarmee een bankoverval werd gepleegd. Of dit ook deel uitmaakt van de willekeurige anarchistenjacht van de Griekse politie weet men nog niet.
huilen huilen

zei: jan bervoets op 08/10/2009 om: 11:21u


Powered by Greymatter