Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/30/2009: "Werken is dodelijk"

Doodwerken (56k image)

“Bovendien bezoedel je het beeld van onze firma”.

Klik op meer


De berichtgeving over het feit dat in het afgelopen anderhalf jaar 23 medewerkers van France Telecom zich van het leven hebben beroofd, zal niemand zijn ontgaan. ‘Travailler tue’ (Werken is dodelijk) leest men als kop boven een artikel in het Franse dagblad Le Monde van 26 september 2009. Het dagblad besteedt drie volle pagina’s aan de problematiek.

De bazen trachten de oorzaak van de zelfmoorden te verengen tot ‘persoonlijke problemen’ bij de betreffende medewerkers. Maar psychiaters en bedrijfsartsen maken duidelijk hoe het ‘systeem’ waarbinnen moet worden gewerkt en de wijze waarop het management mensen in vernederende posities brengt, ‘dodelijk’ is.

Ook overigens is werken dodelijk. Hoe de cijfers in Nederland eruit zien, weet ik niet. Maar in de genoemde aflevering van Le Monde lees ik dat in Frankrijk gemiddeld elke dag twee mensen overlijden aan een arbeidsongeval. In 2006 liepen ongeveer 50.000 mensen blijvend letsel op door een bedrijfsongeval. Sinds 1995 verdubbelde het aantal erkende beroepsziekten. Het aantal beroepskankers explodeerde. Vanaf nu tot 2020 zullen 80.000 tot 100.000 arbeiders die aan asbest zijn blootgesteld, tengevolge daarvan overlijden.

Werken zou niemand kwaad moeten doen; arbeidsvreugde opdoen zou een haalbare optie moeten kunnen zijn. Sommige werkzaamheden moeten worden verricht (wie haalt het vuil op?). Door Kropotkin is rond 1900 al becijferd dat 5 à 6 uur werken per dag voor de generaties tussen 20 en 50 jaar, voldoende is om het ‘nodige’ (om prettig te leven) voort te brengen. We horen het Anton Constandse herhalen; klik hier .

Vergis ik mij niet, dan gaat de gedachte tenminste terug op Benjamin Franklin (1706-1790), de Amerikaanse duizendpoot. Hij is van alle markten thuis: boekdrukker, filosoof, moralist, uitvinder (ja, hij is ook de man van de ‘Franklin kachel’: nog steeds te koop), wetenschapper, staatsman (ja, hij is een van de Founding Fathers).

Als moralist stelt hij een lijst van dertien deugden op. Nummer 6, over ‘industrie’ luidt: ‘Verlies geen tijd; wees altijd bezig met iets nuttigs; stop met alle onnodige handelingen’. Wie hier vervolgens de raadgevingen van Corinne Maier uit haar, uit het Frans vertaalde, boek tegen aanplakt, ‘Liever lui, De kunst van effectief nietsdoen op het werk’ (2004), redt het misschien met ‘werken’.

Bron beeldmateriaal: het Franse satirische weekblad Siné Hebdo nr. 54, 16 september 2009.


Powered by Greymatter