Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/07/2009: "Amazone Indianen stappen naar de rechter om groot olieproject te stoppen"

Een reusachtig Engels-Frans olieproject in het Amazonegebied in Peru staat op losse schroeven nadat de inheemse bevolking in dit land de rechter hebben gevraagd het project een halt toe te roepen.
gekruistesperenperu (15k image)
Gekruiste speren in Block 67 als waarschuwing van geďsoleerd levende Indianen om uit hun gebied te blijven

AIDESEP, de overkoepelende organisatie van de Indianen in het Peruaanse Amazonegebied, heeft een dringend beroep aangetekend bij het hoogste gerechtshof van het land om een halt toe te roepen aan het project in een deel van de Peruaanse Amazone dat bekend staat als ‘Block 67’.
klik op meer.

Eigenaar van het project is het Engels-Franse bedrijf Perenco, dat heeft toegezegd twee miljard dollar te investeren in deze olievondst. AIDESEP vreest echter dat het project rampzalige gevolgen zal hebben voor de geďsoleerd levende volksstammen in het gebied.

Het verzoekschrift betreft ook het Spaanse bedrijf Repsol-YPF, dat in hetzelfde gebied onderzoek doet.

Perenco kreeg groen licht om met het werk in Block 67 te starten amper dertien dagen na “het Tiananmen-plein van de Amazone”, waar gewapende politie bij de stad Bagua met geweld een einde maakte aan een protestdemonstratie door de inheemse bevolking. Bij het incident werden meer dan dertig politiemannen en burgers gedood.

Perenco, dat wordt voorgezeten door de Oxford-academicus François Perrodo, ontkent het bestaan van geďsoleerd levende stammen in Block 67. Volgens een recente onthulling in een Britse krant is bewijs van hun bestaan door een aan Perenco verbonden bedrijf achtergehouden.

Perenco’s project heeft binnen de inheemse gemeenschap in noord-Peru grote woede opgewekt en heeft geleid tot grootschalige protesten. Zo was de rivier de Napo een aantal weken geblokkeerd om Perenco’s schepen te verhinderen Block 67 binnen te varen.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: ‘Het is schandalig dat de inheemse bevolking van Peru naar de rechter moet stappen in een poging Perenco en de regering naar haar te laten luisteren. Na de tragedie in Bagua hebben de autoriteiten beloofd, vóór ze verder gaan met deze omvangrijke projecten, met de inheemse bevolking te overleggen, maar ze gaan gewoon door, tegen de wensen van de locale bevolking in’.

3 Reacties


Het is nog veel erger. Zowel in Venbezuela als in Peru voert de regering een "contraguerilla" tegen de indiaanse bevolking, waarbij ze dorpen bombarderen en vrouwen en kinderen doden. Beide regeringen steunen de grote bedrijven, die in Venezuela deels in staatshanden zijn. Zie voor Peru /www.uslperu.blogspot.com/ en voor Venezuela

zei: jan bervoets op 10/09/2009 om: 13:59u

De strijd van de inheemse volkeren in Peru.

In de Peruviaanse landelijke gebieden van Loreto, San Martín, Amazonas, Ucayali, Cuzco en Madre de Dios klinken de oorlogstrommels klinkt opnieuw, met de oproep aan de mensen om in opstand te komen. Er is over het platteland en in Amazonië op 9 april een algemene volksstaking ontstaan en vanaf 14 mei is dat uitgegroeid tot een opstand. De overheid heeft hierop de Noodtoestand uitgeroepen en die heeft al een dode geëist, de Awajun-indiaan Manuel Dekntai en verschillende arrestaties.
Wet nr. 20653, de algemene wet op inheemsae gemeenschappen, die in juni 1974 door het militaire regime van Juan Velasco Alvarado, erkende het “wettelijk bestaan en de juridische indentiteit van de inheemse Amazone-volkeren en hun land” als “onvervreemdbaar, vast en onschendbaar”. Dat werd bevestigd in de grondwet van 1979. Maar met een pennenstreek werd het geschrapt door de grondwet van Fujimori van 1993 om de weg vrij te maken voor plundering en onteigening door de opeenvolgende regeringen. In de plaats daarvan kwam de NAFTA, een afspraak voor vrije handelsbevordering, die in de tweede regering van Aprista wet werd.
Zo werd de Peruviaanse staat opnieuw een instrument van de heersende klasse dat alleen dient om gebieden te onteigenen waarop de inheemse volkeren recht hebben. Daarom steunen de Peruviaanse anarchisten de indianen in de strijd om hun rechten en hun opstand. Zij verklaren dat de inheemse gemeenschappen het recht hebben om hun volksmacht in zelfbeschikking uit te oefenen, omdat die gebaseerd zijn op de beginselen van een communistische gemeenschap, het collectieve gebruik van natuurlijke rijkdommen en niet-kapitalistische vormen van arbeid en inkomsten. Bovendien worden zij, als zij worden beroofd van het regenwoud en de oorspronkelijke omgeving in het Andesgebied, met uitroeiing bedreigd.
De grond die zij bewonen is in hun opvatting niet ingedeeld in “eigendommen” op basis van een rechtstitel, maar is “moeder aarde”, waarvan zij de kinderen zijn. De Andesbewoners noemen de grond „Pachamama“; de Shuar en Awajun „Nugkui“ etc., op dezelfde wijze als de Surinaamse plantage-afstammelingen nog de geest van Mama Aisa in zich dragen. Dit existentieel samengaan van land en eigen collectief bestaan wordt door de anarchisten herkend als een vorm van wederkerig dienstbetoon zoals Kropotkin dat ziet. Daarom roept de Unión Socialista Libertaria iedereen op om op te komen voor de rechten van de indianen, die met hun opstand kan bijdragen tot een voorafspiegeling van de nieuwe samenleving als alternatief voor het neoliberalisme en het kapitalisme.
Na een oproep van de Chileense anarchisten om de Periviaanse Amazone-indianen te steunen tegen de onteigening van hun gronden is de regering in Chili tot actie overgegaan. Op 5 juni is men deze dorpen gaan bombarderen, waarna legereenheden hebben geschoten op alle inwoners, vrouwen en kinderen inbegrepen. De eerste dag waren er “officieel” dertien doden en honderd gewonden geteld, daarna is er stilte, zoals vaker gebeurt bij dit soort ingrepen. De dorpen krijgen de steun van de arbeidersbeweging, de plaatselijke organisaties en zelfs de missionarissen die daar werkzaam zijn.
Een petitie om te protesteren tegen dit geweld is reeds ondertekend door verschillende anarchistische organisaties. Het schijnt dat de anarchistische verenigingen in Chili, Peru, Argentinië, Uruguay en Colomba zich verenigen. In Europa tekenen naast de Belgische Franstalige Anarchistische Federatie de dissidente anarchisten van de OCL in Frankrijk, de Federatie van Anarcho-communisten in Italië en een “Anarchistische internationale”.

Bron: a-infos, eigen site http://www.uslperu.blogspot.com/

zei: jan bervoets op 10/09/2009 om: 14:02u

Bovenstaand verhaal heeft een verrassend gevolg gekregen. Op de slachting van 5 juni reageerden de arbeiders van peru! De vakbonden en de anarchisten riepen op 11 juni een algemene staking uit. Er gingen zoveel mensen de straat op dat de Peruviaanse regering zwichtte voor de druk van de openbare mening en zijn bepalingen ten gunste van de oliemaatschappijen introk. Daarmee is het verhaal natuurlijk niet afgelopen. De oliemaatschappijen speneren grote bedragen om de rechters om te kopen en zo hun gelijk te krijgen. Zie o.a.
http://www.amazonwatch.org/amazon/PE/

zei: jan bervoets op 20/09/2009 om: 08:23u


Powered by Greymatter