Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/06/2009: "Online boek over visueel verzet"

Van Sander Hermsen ontvingen wij een een aankondiging van zijn website over visueel verzet.
visueelverzet01 (29k image)
Het is een een online boek over kunst, ontwerp en activisme.
Klik op meer.

Graag stel ik je een project voor dat voor lezers van devrije.nl interessant kan zijn: Op http://www.visueelverzet.nl/ vind je een nieuw online boek over hoe kunst en grafisch ontwerp als actiemiddel kunnen worden ingezet.

Aan de hand van heel veel voorbeelden van goede geŽngageerde kunst, ontwerp en goede actiecampagnes, ondersteund door theorieŽn uit de communicatiewetenschap, sociale psychologie en soortgelijke hoeken geeft het boek een inzicht in de werking van creatief verzet, waar als creatieve actievoerder de mogelijkheden liggen en waar je zoal de typische valkuilen kunt verwachten. Culturele grammatica en scripts, zenders, ontvangers, communicatiekanalen, vervreemding, overidentificatie en identiteitscorrectie: een breed scala aan theorie komt aan bod, aan de hand van veel verhelderende voorbeelden en filmpjes.

Dit boek begon in 2006 als scriptie voor de kunstacademie. Die scriptie is afgelopen zomer opgefrist en omgebouwd naar een blog- essay / online boek. Hiermee wil de auteur bijdragen aan een basiskennis van de werking van communicatie-processen onder creatieve activisten en de mogelijkheden die er zijn om daarop in te spelen.

Verder is dit een experiment in wat een boek tegenwoordig meer kan zijn dan een papieren, gebonden, gelijmd stuk drukwerk. De tekst leende zich goed voor verwerking online, zodat de concepten en voorbeelden kunnen worden gelinkt aan relevante paginaís en films elders op het internet. Je kunt dit boek dan ook van begin tot einde lezen, zoals bij de klassieke, papieren versie, maar je kunt de onderwerpen ook individueel bekijken. De teksten zijn zoveel mogelijk zo geschreven dat je ze onafhankelijk van elkaar kunt begrijpen.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Sander


Powered by Greymatter