Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/04/2009: "Maandag 7 september: demonstratie bij vreemdelingenpolitie Utrecht!"

Opheldering over de dood van een man zonder papieren in arrestantencomplex Houten!

Stop de deportatiemachine!


cel_houten (5k image)
Een politiecel in Houten:
Een 40 jarige Turkse man zonder papieren
stierf hier 1 september.


Maandag 7 september gaat de AAGU om 15.00 uur naar het politiebureau Paardenveld in Utrecht, waar de vreemdelingendienst gevestigd is, om helderheid te eisen over de omstandigheden waarop vorige week een vluchteling is omgekomen in een politiecel.

klik op meer

Het overlijden van deze man is wederom een zeer triest resultaat van het Nederlandse vluchtelingen beleid. Dit beleid is er niet op gericht om vluchtelingen op te vangen. Het beleid is bedoeld om mensen die vluchten uit te sluiten, op te sluiten en te deporteren, ongeacht hun achtergrond, verhaal en omstandigheden.

Zo aarzelt de IND niet om zelfs zwaar getraumatiseerde mensen de vrijheid te benemen. Denk bijvoorbeeld aan slachtoffers van de Schipholbrand, zoals in januari Miloud Fritass. Nu is het de beurt aan Ahmed Issa, van meet af aan als zondebok gebruikt voor de brand. Hij is afgelopen donderdag meteen weer opgepakt: na zijn hoger beroep zaak over de Schipholbrand is hij binnen enkele uren aangehouden en vastgezet, met als doel om hem uit te zetten. Cassatie wordt niet eens afgewacht.

De AAGU wil met de actie op maandag 7 september een duidelijk signaal afgeven dat het onacceptabel is dat Nederland zo omgaat met mensen die vluchten vanwege oorlog, honger, armoede of klimaatrampen. De hele wereld heeft te maken met steeds grotere groepen mensen die moeten vluchten.

De reactie van Nederland en Europa zorgt dat er nog steeds slachtoffers vallen, waarvoor steeds meer mensen steeds langer en steeds vaker worden opgesloten, getraumatiseerd, gevictimiseerd, gecriminaliseerd. De deportatiemachine blijft op volle toeren draaien met prestatiecontracten, razzia's, langdurige opsluiten, chartervluchten, knevels en boeien, geweld en ontmenselijking, en altijd met de immer aanwezige kans dat iemand daardoor sterft.

Tegen deze praktijken zal de AAGU maandag demonstreren. Het mag niet zo zijn dat de dood van een vluchteling in Houten, het weer opsluiten van de ernstig getraumatiseerde Ahmed en het opsluiten van vluchtelingen omgemerkt door kan gaan.

Stop de deportatiemachine en kom maandag naar Utrecht.
Verzamelen 15.00 uur Vredenburg (tov Perry Sport)


Voor meer informatie 06-13810712 (beschikbaar vanaf zaterdag)

AAGU

1 Reactie


Voor de duidelijkheid:

In het arrestantencomplex van de politie Utrecht in Houten is maandag een 40-jarige man overleden.
De man was donderdag aangehouden in Maarssen wegens wildplassen. Hij bleek illegaal in Nederland te verblijven en is overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Of hij in een gewone cel is overleden of was vastgezet in een speciale observatiecel, kon een woordvoerster van het Openbaar Ministerie niet zeggen. Ook in Stadskanaal overleed maandag een 54-jarige verdachte in een politiecel. De zaken zijn in onderzoek bij de Rijksrecherche.

De doodsoorzaak is in beide gevallen nog niet vastgesteld. Op de lichamen wordt sectie verricht bij het Nederlands Forensisch Instituut. Gedurende het onderzoek doet de Rijksrecherche geen mededelingen over het onderzoek. Dit jaar overleden in politiecellen in Nederland al zes verdachten.

In het arrestantencomplex aan de Vleugelboot in Houten zijn 105 cellen, waar verdachten uit de regio Utrecht en Amersfoort naar toe worden gebracht die langer dan zes uur mogen worden vastgehouden. Het complex is in de plaats gekomen van de cellen op politiebureaus in de regio Utrecht, die in 2007 zijn opgeheven.
Bron.

Conclusie: Wildplassen is levensgevaarlijk. Moet je maar niet dakloos zijn.

Altijd handig: de politie onderzoekt zichzelf. De conclusie weten we dus al. Er zijn procedurefouten gemaakt maar de politie valt in grote lijnen niets te verwijten. Horen we over acht maanden als de naamloze doden nog vergetener zijn.

zei: Prul op 05/09/2009 om: 17:52u


Powered by Greymatter