Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/25/2009: "Protesten tegen houtkap verspreiden zich over Borneo"

In Indonesië zijn de protesten door de Penan stam in Borneo verhevigd; twaalf dorpen hebben samen nieuwe wegblokkades opgeworpen om te protesteren tegen de houtkap- en plantagebedrijven die hun regenwoud vernietigen.
Penan0281_screen (19k image)
Leden van de Penan gewapend met blaaspijpen versperren de weg als vrachtwagens naderen van het Shin Yang houtwinningbedrijf

Journalisten die poolshoogte kwamen nemen werden door met machinegeweren gewapende politie tegengehouden, weggevoerd en ondervraagd.
Klik op meer.

Honderden Penan hebben op drie nieuwe plaatsen wegen geblokkeerd in de binnenlanden van Sarawak, op het Maleisische deel van het eiland Borneo. De demonstranten eisen dat er een eind komt aan de houtkap en het aanleggen van plantages op hun grondgebied zonder hun toestemming, en ze eisen de erkenning van de eigendomsrechten op hun grondgebied.

BBC presentator Bruce Parry bezocht de Penan voor zijn populaire tv-serie ‘Tribe’. Een stamlid van de Penan vertelde hem: ’Het is niet waar dat de Penan tegen vooruitgang zijn. We willen niet de ‘vooruitgang’ waarbij houtwinningbedrijven zich over het hele land verspreiden. We willen echte vooruitgang. Waar we het allereerst behoefte aan hebben zijn landeigendomsrechten.

De nieuwe protesten komen slechts een paar weken na de blokkades door twee nabijgelegen dorpen. De vernietiging van het regenwoud berooft de Penan, die leven van jagen en verzamelen, van de dieren en planten die ze eten en vervuilt de rivieren waar ze in vissen. Zonder hun woud is het voor veel Penan erg moeilijk om genoeg eten te vinden om te overleven.

De Penan vechten al meer dan twintig jaar tegen de houtkapbedrijven die met volledige steun van de regering op het grondgebied van de Penan werken. In de gebieden waar alle grote waardevolle bomen al geveld zijn, wordt het gebied volledig ontbost om er palmolieplantages aan te leggen.

De blokkades zijn bedoeld om de Maleisische houtbedrijven Samling, Interhill, Rimbunan Hijau en KTS te dwingen hun werkzaamheden op het grondgebied van de Penan te staken. De Penan hebben nooit toestemming gegeven voor het uitvoeren van deze werkzaamheden. Een van de eerdere blokkades, die in juni werd opgericht bij de Ba Marong nederzetting, leidde ertoe dat een dochteronderneming van KTS zich terugtrok uit het gebied. Maar de Penan zijn bang dat de houtkappers terug zullen komen.

In een ander gebied van de Penan is het beruchte houtkapbedrijf Samling bezig door te dringen tot een deel van het woud waar nog nooit eerder is gekapt. Waarnemers zeggen dat de weg die het bedrijf aanlegt waarschijnlijk binnen enkele weken het afgelegen Ba Jawi gebied zal bereiken.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, zei vandaag: ‘De houtkap- en plantagebedrijven maken het de Penan onmogelijk hun kinderen eten te kunnen geven. Geen wonder dat ze hun toevlucht nemen tot barricades.

In sommige gebieden ontvangen de Penan voedselhulp – voordat de houthakkers hier waren zouden ze nooit hun toevlucht hebben hoeven te nemen tot dit soort aalmoezen. De Maleisische regering moet de eigendomsrechten van de Penan op hun land erkennen en moet ophouden met het toestemmen in de vernietiging van dat land.’

Voor meer informatie over de Penan:
http://www.survival-international.org/penan


Powered by Greymatter