Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/06/2009: "Hedendaags anarchisme in Jordanië"

Op Anarkismo verscheen onlangs een verslag over het hedendaagse anarchisme in Jordanië.
heart_blackandwhite_sizeda (10k image)
Jan Bervoets vertaalde deze bijdrage voor De Vrije.
Klik op meer!

Eindelijk, na meer dan 50 jaar communistisch activisme in Jordanië, beginnen de anarchisten zich te verenigen…

De meeste Jordaanse Anarchisten zijn kunstenaars op het gebied van muziek, film en grafische ontwerp; één van onze vier kameraden sluit zijn materopleiding in de biologie af, sommige kameraden zijn Jordaniërs en andere in Jordanië wonende Palestijnse vluchtelingen.

De meesten van ons komen uit een Marxistische achtergrond, daarom is theorie van groot belang voor ons. Twee kameraden vonden zowaar een Arabisch boek, dat van de over anarchisme handelt; eigenlijk vonden wij nog drie boeken maar met verschillende Arabische woorden voor anarchisme
1. Fawdawiya, letterlijk „chaotisch“
2. La Soltawiya, letterlijk „anti-autoritairisme“
3. Taharoriya, letterlijk „Libertairisme“
4. Anarkeya, letterlijk „anarchisme“

Ook vonden wij Egyptische en Libanese anarchistische Websites, die uiterst nuttig bleken.
Tot dusver tellen wij ongeveer 20 kameraden. Ik denk dat er sowieso meer Anarchisten in het land zijn, maar ze zijn moeilijk te vinden.

Tot voor kort waren wij een deel van een grotere beweging, genoemd „sociaal links”,
die uit Marxisten, feministen en anderen bestaat. Ondanks het feit dat de beweging meer dan 1.000 leden heeft, hebben wij Anarchisten een zeer sterke invloed op de groep. Wij komen samen in een anti-globaliseringsbureau in Jordanië.

Toen wij begonnen te lezen, hielden we onze ogen open voor elke vorm van anarchisme in onze eigen geschiedenis en regionale cultuur. Nadat we een boek gelezen hadden, dat “de keerkringen van Soefi” heette, geschreven door een Irakese schrijver (Hadi al Alawi), waren wij van mening dat het in het Soefisme wel degelijk om het anarchisme gaat.

Inderdaad vonden wij op het internet een website, die over het Soefi Anarchisme handelde - nu noemen de meesten van onszelf Soefi Anarchisten. Wij ontdekten zelfs Soefistische Anarchistische bewegingen van de achtste tot de zestiende eeuw.

Nadat we gelezen hadden wat we uit boeken van Bakunin, Proudhon en Kropotkin konden putten, en ons over de geschiedenis van het anarchisme in Spanje, de Oekraïne, Parijs en Mexico en het Soefisme hadden laten inlichten, begonnen wij ons eigen begrip van anarchisme te ontwikkelen.

Somigen van ons zijn een beetje vaag, een van onze kameraden werkte aan zijn begrip van Soefi-anarchisme, zodat het verenigbaar is met zijn begrip van het postmoderne en het verdwijnen van de ideologie, die hij “nihilistisch Soefi-anarchisme” noemde (asjeblieft, vraag me niet dit hu hier uit te leggen!)

Wij hebben van andere groepen in Egypte, Marokko, Libanon en Palestina gehoord, maar niemand daarvan ontmoet.

Vorige week schreef een heel belangrijke columnist over ons anarchisten in de populairste krant van het land, na hij onze vlag voor de eerste keer in een demonstratie had gezien.

Alle politieke bewegingen en partijen in Jordanië hebben een probleem met aantallen. Het werven van meer mensen kan heel moeilijk zijn, omdat de meesten te bang zijn om eraan deel te nemen. In Jordanië hebben we nog steeds te maken met uitsluiting van universiteiten wegens wat voor politieke activiteit dan ook.

Bijzonder moeilijk te begrijpen en uit te leggen wetten, die tegen activisten worden gebruikt, hebben onder meer betrekking op:
- het verstoren van de openbare orde
- belediging van het gezag
- baldadig gedrag
- kopiëren zonder toestemming
- niet toegelaten vergaderingen.

Human Richt Watch maakt melding van marteling en ontvoeringen. Bovendien bestaat er een gevangenisstraf van drie jaar voor het oprichten van niet toegelaten verenigingen.

Daarom staat het anarchisme in Jordanië nog vóór een lange weg, maar we mogen ervan uitgaan dat het in de komende jaren aan kracht zal winnen.

Van uw broers en zusters, de anarchisten van Jordanië.


1 Reactie


Sites voor de liefhebbers v/m: allebei in het Arabisch<.

zei: Prul op 09/08/2009 om: 18:56u


Powered by Greymatter