Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/04/2009: "Griekse anarchisten demonstreren tegen moderne apartheid"

Zo'n 2500 anarchisten en immigranten hebben op 7 juli in Athene gedemonstreerd tegen wat zij 'moderne apartheid' noemen, zeg maar het stelselmatig onmogelijk maken van een enigszins dragelijk leven voor de talloze immigranten (lees 'illegalen' oftewel mensen zonder de gewenste 'papieren') die ook Griekenland rijk is.
GriekseAnarchistenDemonstrerenTegenModerneApartheid07072009 (18k image)
Griekse anarchisten demonstreren tegen moderne apartheid
Zoals te doen gebruikelijk in Griekenland gingen de kameraden er ouderwets tegenaan!
Klik op meer.

Tegenwoordig proberen de Griekse staat hun aanvallen op arme immigranten te intensiveren. Anarchisten en antiautoritairen (iedereen die strijdt tegen staatsrepressie, niet noodzakelijkerwijs anarchist) uit Griekenland hadden op 7 juli om 19.00 uur opgeroepen tot een protestmars tegen wat ze “moderne apartheid” noemen (met verwijzing naar recente pogingen van fascisten in het district Hagios Pandeleimonas, waar veel immigranten verblijven, immigranten van gemeenschappelijke ruimtes zoals speelterreinen of parken te weren, maar ook naar acties van de politie in centraal Athene om ongeacht hun mensenrechten immigranten massaal te verwijderen als ongewenst”).

Het is opmerkelijk dat de Griekse pers en televisie recentelijk extreem xenofo­be meningen heeft opgenomen, waardoor steun wordt verleend aan het streven van de regering om de aandacht van mensen af te leiden van de economische crisis.

Er zijn ook alarmerende regeringsplannen om alle ongewenste immigranten te arresteren en gedurende jaren in concentratie kampen vast te houden.

De oproep om te demonstreren werd op veel plekken gepubliceerd, waaronder de website van Indymedia Athene (athens.indymedia.org), die werkt vanaf computers in de bezette Polytechnische universiteit in Athene (NTUA).

De regering en de OTE (het voornaamste ex-openbare Griekse telecom bedrijf) proberen die wanhopig te lokaliseren en af te sluiten. Anarchisten in Griekenland publiceren hun nieuws en oproepen ook via muurkranten, graffiti berichten, anonieme blogs, door bijeenkomsten in bezette gebouwen of universiteitscampussen, en radiopiraten (waarbij sommige van hen werken vanaf universiteit campussen, of daar in de buurt).

Het is om deze redenen dat de Griekse staat probeert een einde te maken aan de anonimiteit van blogs te beëindigen en smerissen in universiteit campussen te plaatsen, die als een van de weinige plekken in
Griekenland nog vrij van politie zijn (de andere plek is het district Exarchia in het centrum van Athene, dat traditioneel wordt gecontroleerd door anarchisten en waar smerissen worden aangevallen met molotov cocktails, en dat enkele honderden meters van het rijke district Kolonaki en het politie hoofdkwartier in de Alexandras Avenue!).

De demonstratie begon om 20.00 uur op het Omonia Plein, in het centrum van Athene, de hoofdstad van Griekenland. Honderden flyers werden verspreid en er werd een toespraak gehouden. De demonstratie had (zoals werd getoond in de foto's op Indymedia Athene) ongeveer 2500 kameraden, en dit leidde er toe dat de smerissen op veilige afstand bleven.

Tijdens de demonstratie werden verschillende teksten verspreid, anarchistische graffiti werden aangebracht, beveiligingscamera’s werden vernield, evenals pinautomaten van banken. De demonstratie ging verder in de richting van Saint Pandeleimonas (een buurt in Athene waar veel immigranten wonen, die onlangs door fascisten werden aangevallen).

Toen de voorhoede van de demonstratie op het punt stond het district binnen te gaan, vuurden de smerissen onmiddellijk traangas en schokgranaten af, waarbij de kameraden reageerden met stenen en brandbommen.

De demonstratie werd goed verdedigd en ging in de richting van ASOEE (een openbare universiteit in Athene die gespecialiseerd is in economie; kameraden in Griekenland profiteren van een asielwet, die smerissen niet toestaat universiteitsgebouwen binnen te gaan). Er was daar enige tijd enige verwarring, toen sommige kameraden de universiteit campus binnengingen, terwijl anderen vertrokken om in de nabij gelegen Patision straat te vechten met de smerissen. De hele Patision straat stond in brand.

Barricades werden aangelegd met vuilnisbakken die in brand waren gestoken, om de smerissen weg te houden, en na het (voor Griekenland) gebruikelijke gevecht tussen anarchistische kameraden en de smerissen (en de enorme hoeveelheid chemicaliën die ze verspreidden) kwamen de smerissen tot een goed georganiseerde aanval die hen dwong beschutting te zoeken in de 3 September straat, terwijl opnieuw de hele Patision straat in brand werd gestoken.

Veel immigranten deden mee aan de demonstratie en ze vielen de Deltabewakers (Deltades) op het Victoria Plein aan (Deltades zijn domme schurken die de staat gebruikt als veiligheidsambtenaren, totdat echte smerissen kunnen aankomen): toen kameraden de immigranten waarschuw­den dat er echte smerissen aan kwamen bij het Victoria Plein (zodat degenen zonder paspoort op tijd konden vertrekken om arrestatie en gedwongen uitzetting te voorkomen), vielen de immigranten, ongeacht hun eigen individueel eigen belang, de Deltades schurken aan, die dekking zochten bij het nabij gelegen OTE gebouw (OTE is het Griekse Nationale Telecommunicatie Bedrijf, dat onlangs werd geprivatiseerd en verkocht aan het Duitse T-Telekom).

Tot zover het bericht van A-info’s.

Op 16 juli kwam op mijn nieuwsmail van Ziggo het bericht dat Staatssecretaris Albayrak zich bezig gaat houden met de opleiding van Griekse immigra­tieamb­tenaren om haar mee te helpen Fort Europa schoon te houden. Waar laat zij zich mee in???

Bijdrage van Jan Bervoets


Powered by Greymatter