Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/04/2009: "NUMERIEKE INBRAAK"

Software (26k image)

<< Geniaal, deze draadloze technologie >>

Klik op meer.

In een voorlichtingsspotje van de Nederlandse overheid zag ik onlangs een van de ministers op de camping. Hij hielp mee te waarschuwen tegen misbruik van persoonsgegevens via Internet. Het is dus oppassen geblazen voor numerieke criminaliteit.

In Frankrijk stelt men andere prioriteiten. Daar is wetgeving in de maak (vergevorderd stadium) die ‘numerieke inbraak’ door de overheid legaliseert. Dat wil zeggen dat overheidsinstanties in de pc’s van burgers spionage software kunnen plaatsen, uiteraard zonder dat die burgers dat weten. De overheid heeft die methode van ‘hackers’ en ‘computercriminelen’ afgekeken. Deze handelwijze wordt gelegitimeerd, hoe anders, met een beroep op de ‘binnenlandse veiligheid’.

Het Franse dagblad Le Monde (van 25 juli 2009), waaraan ik dit ontleen, maakt duidelijk dat er aandacht is voor de gevaren van die handelwijze, bijvoorbeeld blijkend uit een advies van de commissie die zich met ‘informatie en vrijheid’ bezighoudt. Maar dat klinkt echter nogal tam. Het Franse satirische weekblad Siné Hebdo (nr. 43 van 1 juli 2009) gaat er harder tegenaan. Onder de kop ‘Hoogtijd voor ethiek in de TIC’ geeft het een aantal aanbevelingen hoe je je te weer kunt stellen tegen ‘cybercrime’, waarbij ‘TIC’ de afkorting is voor ‘Informatie en Communicatie Technologieën’.

Waar staten van elkaar leren, is het goed te bedenken dat de minister in het voornoemde spotje wel oubollig kan doen op de camping, maar het is niet voor onmogelijk te houden dat daarmee tegelijk de activiteiten van bijvoorbeeld de AIVD worden gecamoufleerd ...

De prent hierboven is afkomstig uit Siné Hebdo (nr. 43) en begeleidt het genoemde artikel.

1 Reactie


Alsof Nederland, klik-, loer- en snuffelland, geen voorloper op dit gebied zou zijn!

zei: Prul op 04/08/2009 om: 12:57u


Powered by Greymatter