Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/07/2009: "Melodrama over Salvador Puig Antich op tv woensdag 8 juli"

Komende woensdag 8-7-2009 is van 20.40-22.50 op Canvas (Belgie 2) despeelfilm Salvador.
posterSalvador (19k image)
Anderhalf jaar geleden draaide bovengenoemde op het IDFA, met een inleidingvooraf van Hanneke Willemse (in aanwezigheid van twee zussen van Salvador). De film was mijns inziens een melodramatische draak.
Klik op meer!

Dat wordt in derecensie op http://www.cinema.nl/artikelen/2155945/terechtgestelde-wordt-heilig-verklaard ook al een beetje verwoord. De politieke inhoud en achtergronden van Puig Antich en de MIL komen eigenlijk niet aan bod. Ze worden als anarchisten afgeschilderd (wat ze niet waren, hun clandestiene uitgeefprojecten betroffen merendeels radencommunistische teksten - van jaren twintig t/msituationistische teksten), die de ene overval na de andere pleegden, zonder dat je duidelijk wordt met welk doel.

Je gaat geloven - als je niet beter weet - dat de overvallen zelf het doel zijn, wat zeer zeker niet hetgeval was. Dat zij in feite een antikapitalistische en GEEN antifascistische strijd voerden word je helemaal niet duidelijk bij het kijken van deze film.

De film is met name een vehikel voor de campagne die de twee zussen van Salvador voeren om zijn vonnis ongedaan gemaakt te krijgen (lees postuum onschuldig verklaard te krijgen). Dat is tamelijk walgelijk, want daarmee wordt hem zijn daad van zelfverdediging afgenomen. Puig Antich wou bij leven niets weten van dealtjes met de (toen nog illegale) politieke partijen en vakbonden.

De zussen schromen er nu niet voor om met o.a. delinksnationalistische ERC uit CataloniŽ in zee te gaan om postuum zijn vonnis ongedaan gemaakt te krijgen. Salvador weigerde tevens bij leven om een gratieverzoek in te dienen. Hij had gehoopt dat door de internationale campagne rondom hem zijn doodsstraf omgezet zou worden in een gevangenisstraf. Er wordt ook in de film gedaan alsof hij die agent niet doodgeschoten zou hebben (daar waren jarenlang ook wel indicaties voor), maar recent heeft Jean-Marc Rouillan (Action Directe gevangene en destijds medestrijder in de MIL) in het tweede deel van zijn memoires aangegeven dat Puig Antich volgens hem wel die agent heeft doodgeschoten.

De slotscene, waarbij Salvador minutenlang geworgd (hij werd samen met een andere gevangene als laatste geŽxecuteerd door middel van de worgpaal) wordt, is echt van zo'n afgrijselijke overbodigheid, dat je maag er bijna van omkeert. Komt nog bijdat de gevangenisbewaarder Jesus Irurre, die aan het eind van de film plotsklaps de medemenselijkheid zelve wordt, in werkelijkheid nog jaren daarna - in de bajes op Mallorca - berucht was om de afranselingen die hijde gevangenen daar gaf.

Maar goed, sommige mensen zeggen: eerst zien dan pas kan je er over oordelen.

Jeroen Fort

P.S.: Tot slot verwijs ik nog naar (de Engelse vertaling) van een zeer kritisch artikel dat door een ex-kameraad van Salvador is geschreven n.a.v. het uitkomen van de film:
http://www.katesharpleylibrary.net/7pvn0t

P.P.S.: De film pretendeert volgens de website van de productiemaatschappij: http://www.salvadorfilm.com/english/

P.P.S.: Een recensie van cinema.nl (samenwerking van VPRO en Volkskrant) meldt het volgende: http://www.cinema.nl/artikelen/2155945/terechtgestelde-wordt-heilig-verklaard

2 Reacties


de film is ook uitgebreid (nou ja, voor een weblog best wel) gerecenseerd en besproken op deze website zelf (drie verschillende stukkies, zie hier en de links daarin: http://www.devrije.nl/archives/00001993.html

zei: keest op 07/07/2009 om: 18:44u

nog wat info/achtergrond:

http://ovl.indymedia.org/news/2008/02/21936_comment.php#21938

zei: l op 07/07/2009 om: 19:28u


Powered by Greymatter