Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

07/06/2009: "Sjaak Weg! Presenteert nieuwe bundel `Geen woning, geen koning’"

Nadat Sjaak Weg! in 2006 de bundel `Verzameld werk’ deed verschijnen, kwam hij in 2008 met maar liefst twee bundels: `Van katholiek tot anarchist!’ (een variatie op Alexander Cohens `Van anarchist tot monarchist’) en `Weg met Carrie!’.
sjaakweg[1] (6k image)
Juni 2009 rolde er wederom een bundel met nieuwe columns, klaagzangen en observaties van de helling: `Geen woning, geen koning!’ (een variatie op de bekende leus uit Beatrix kroningsjaar: Geen woning, geen kroning!).
Klik op meer.

Zijn bundels zijn zoals gebruikelijk een mix van beschrijvingen van dingen die in het Rotterdamse spelen (de auteur is een trots Poortgebouw bewoner). Soms erg voor de incrowd in Rotterdam bestemd, anderen zijn ook voor mensen van buiten vermakelijk om te lezen.

Zo is daar bijvoorbeeld het hilarische verhaal over `Rubberen Robbie’, een soort van uitvreter in Nesciose stijl die mensen gebruikt als wegwerpartikelen wanneer hij denkt te weinig aandacht te krijgen. Zodra hij weer een nieuw slachtoffer heeft, die compleet zijn aandacht trekt, laat hij je vallen als een baksteen. Om natuurlijk enkele maanden of jaren later weer bij je aan te komen kloppen en dan doet alsof zijn neus bloed.

Sjaak Weg! Heeft ook zeker wat met boeken, zo blijkt uit diverse korte columns over o.a. de boekenbuuv, boekhandel Theun en Antiquariaat Raster. Zijn anarchistische gezindheid steekt de auteur ook niet onder stoelen of banken. Allerlei partijen krijgen – van de PVV tot SP en Groen Niks - ervan langs in diverse columns.

Sjaak schrijft een enthousiast artikel over de Amsterdamse Groep Anarchisten, waar die bijna verlegen van worden. Het boek opent met een manifest tegen het koningshuis (zie de titel). Het boek besluit met een uitgebreid artikel over Domela Nieuwenhuis en zijn tijdschrift `Recht voor Allen’. Verder schrijft Sjaak meerdere herinneringen op aan zijn bezoeken aan de Pinksterlanddagen (“de EO dagen van het anarchisme”) te Appelscha en het markante echtpaar Joop en Greet Wandelee, die vrij kort na elkaar overleden.

Dat Sjaak niets moet hebben van autoritaire figuren die schimmige spelletjes spelen, blijkt wel uit het verhaal dat hij schrijft n.a.v. het verschijnen van het boek van Paul Moussault over het Rood Verzetsfront. Hij legt nog eens haarfijn uit wie Paul Moussault ook al weer was en wat zijn rol in het grote conflict in de Amsterdamse kraakbeweging was rond 1988 en doet verslag van een boekpresentatie rondom dit boek die de Utrechtse boekhandel de Rooie Rat organiseerde op 29-3-2009.

Daarbij duidt haarfijn aan waar Paul Moussault zich tijdens het vragenuurtje klem lulde, toen bijv. mensen aangaven dat er allerlei namen van mensen in dat boek genoemd worden die helemaal niet genoemd zouden willen worden. Moussault beweert de namen te hebben ontleend aan hun BVD-dossiers, wat natuurlijk een rare opmerking is aangezien je normaal gesproken geen inzage krijgt in BVD-dossiers van andere mensen. Overigens weet hij ook Joost Steenis, voormalig Rode Jeugd-kopstuk, raak te portretteren als zijnde een zeer autoritair mannetje.

Al met al een vlot te lezen bundel, met af en toe hilarische trekjes. Het is me alleen nog niet duidelijk wat de auteur met uitroeptekens heeft. Zijn schrijversnaam, zijn uitgeverij in eigen beheer en het gros van de titels van zijn boeken zijn getooid met dit teken. Misschien kan hij dat in z’n volgende bundel uit de doeken doen...

Geen Woning, Geen Koning!
Sjaak Weg!
Uitgeverij WEG!, Rotterdam 2009
156 pagina’s, € 15,00 (excl. eventuele portokosten)

Verkrijgbaar bij de volgende alternatieve boekhandels:
Het Fort van Sjakoo
Jodenbreestraat 24
1011 NK Amsterdam
tel. 020-6258979
email: info@sjakoo.nl
internet: www.sjakoo.nl

De Rooie Rat
Oude Gracht 65
3511 ML Utrecht
tel. 030-2317189
rooierat@rooierat.nl
www.rooierat.nl

Boekhandel Rosa
Folkingedwarsstraat 16A
, Groningen
tel.: 050-3133247
email: rosaboek@xs4all.nl
internet: http://www.bookshoprosa.org

Of bij de auteur zelf via emailadres: sjaakweg@hotmail.com

Bijdrage van Jeroen Fort

1 Reactie


Kleine correctie. Ik heb ten onrechte gesteld dat de auteur in het Poortgebouw te Rotterdam woont, dat is dus niet zo, maar hij treedt er wel geregeld op.

zei: Jeroen Fort op 07/07/2009 om: 11:18u


Powered by Greymatter