Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/23/2009: "Klimaatactiekamp"

3-9 augustus 2009, op de Belgisch-Nederlandse grens, vlakbij Antwerpen

naturebailout (138k image)

Klik op meer


Op 30 november 2009 komen regeringen van over de hele wereld in Kopenhagen bijeen voor de vijftiende VN klimaatconferentie (COP-15). Het wordt de grootste top over klimaatswijziging ooit. Nochtans brachten vorige bijeenkomsten niets dan business as usual.

Eens te meer beweren zij die het probleem creëerden dat ze ook over oplossingen beschikken: emissiehandel, zogenaamde 'propere steenkool', meer kernenergie, biobrandstoffen, zelfs een 'groene new deal.' Dit zijn geen echte oplossingen. Het is tijd om die illusies achter ons te laten en verder te gaan!

Er bestaan alternatieven voor de huidige marktconforme aanpak. Fossiele brandstoffen moeten blijven waar ze zitten: in de grond. In de plaats moeten we inzetten op hernieuwbare energie onder controle van de gemeenschap. We moeten overproductie voor overconsumptie een halt toeroepen. Iedereen moet het recht hebben op een gelijke toegang tot de global commons, via democratische controle door de gemeenschap en soevereiniteit over energie, bossen, grond en water. En uiteraard moeten we de historische verantwoordelijkheid onderstrepen van de mondiale elite en het mondiale rijke noorden voor deze crisis. Rechtvaardigheid tussen noord en zuid is essentieel. Er is geen oplossing voor de klimaatscrisis zonder drastische herverdeling, zowel tussen noord en zuid als binnen de landen van het noorden en het zuiden. Als we prioriteit geven aan de planeet in plaats van aan winst, en aan solidariteit in plaats van concurrentie, is het perfect mogelijk een geweldig leven te leiden zonder de aarde te vernietigen!

Op basis van deze uitgangspunten vonden een reeks milieubewegingen, jongerengroepen, lokale organisaties en individuen uit België en Nederland mekaar om deze zomer samen een klimaatactiekamp op te zetten. In navolging van de Britse en Duitse klimaatkampen staat dit kamp voor een week van vorming, directe actie, ontmoeting en uitwisseling. We pogen het kamp zo koolstofneutraal als mogelijk te organiseren. Op die manier trachten we bij te dragen aan de opbouw van een klimaatbeweging die de klimaatcrisis bij de wortels aanpakt.

We willen het kamp zo inclusief mogelijk maken, en nodigen iedereen die onze visie deelt uit om mee te doen. Het kamp is een plaats voor iedereen die genoeg heeft van de lege regeringsretoriek en de greenwashing van bedrijven, voor iedereen die bezorgd is dat de kleine stappen die nu worden gezet niet voldoende zijn om het probleem aan te pakken op de schaal die nodig is, voor iedereen die denkt dat het huidige klimaatbeleid de ongelijkheid en onrechtvaardigheid enkel dreigt te vergroten, en voor iedereen die bezorgd is over onze toekomst, en er iets aan wil doen. Het is niet enkel een plaats voor ervaren activisten, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is, wil bijleren, en eventueel actief wil worden.

Doe mee! Kom naar het kamp, of nog beter, engageer je al tijdens het voorbereidingsproces. Wij zijn allemaal vrijwilligers, en alle hulp is welkom. Uit welke hoek je ook komt, je kan zeker bijdragen.

Contacteer ons: www.klimaatactiekamp.org

Meer info over het kamp volgt binnenkort!

Het kamp wordt georganiseerd met de steun van

Eyfa (www.eyfa.org)

Groenfront (www.groenfront.nl)

JNM (www.jnm.be)

Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid (www.klimaatoproep.be)


Powered by Greymatter