Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

06/02/2009: "Arbeiders bezetten fabriek in Chicago"

Toen aan 250 arbeiders bij de Republic Windows and Doors fabriek in Chicago werd verteld dat de fabriek werd gesloten, besloten ze de zaken in hun eigen handen te nemen.
RepublicWorkers (24k image)
Op vrijdag 5 december bezetten de arbeiders hun fabriek, in een daad die herinnert aan de sit-down stakingen van de jaren ‘30 in de VS en de bezettingen van fabrieken tijdens de crisis in Argentinie in 2001.
Klik op meer!

“Ze willen dat de arme persoon onderdanig blijft. We zijn hier, en we gaan niet weg totdat we krijgen wat rechtvaardig is en wat van ons is”, vertelde Silvia Mazon, 47, een voorheen a-politieke moeder en al dertien jaar arbeidster bij de fabriek aan de New York Times. “Ze dachten dat ze gemakkelijk van ons af konden komen, maar als we hier met kerstmis moeten blijven, doet dat er niet toe”.

De arbeiders eisen dat ze hun vakantiegeld en afvloeiingsgeld krijgen, of dat de fabriek zijn erkzaamheden voortzet. Slechts 3 dagen van tevoren kregen ze bericht van de sluiting, dus niet de 60 dagen die vereist is onder de federale en statelijke wet.

Ondersteuners voeren buiten actie

Op vrijdag gingen vijftig arbeiders van de fabriek met stoelen en strozakken de fabriek in om daar te blijven, waarbij ze elkaar in de bezetting afwisselden. Ze werden door sympathisanten gesteund en bevoorraad met dekens, slaapzakken en voedsel. Gedurende de hele overname hebben arbeiders het gebouw schoongemaakt en sneeuw geruimd, terwijl activisten zich buiten verzamelden in solidariteit, waarbij ze spandoeken toonden en leuzen riepen.

De bezetting van de fabriek, die warmte sparende ramen en deuren produceert, vindt plaats in het midden van een massieve recessie, waarbij de werkloosheid in de VS op het hoogste punt van de laatste 15 jaar heeft bereikt en dit jaar alleen al 600.000 banen in fabrieken verloren zijn geraakt. 1 op de 10 Amerikanen, een record van 31,6 miljoen, moet nu voor voedsel gaan stempelen.

Over het piket
De arbeiders van de fabriek protesteren tegen het feit dat de Bank of America 25 miljard dollar ontving van de recente regeringsgift van 700 miljard dollar, en desondanks het krediet aan Republic Windows and Doors bleef weigeren, wat leidde tot de sluiting van de fabriek.

”De bank heeft in deze situatie het geld”, zei Mark Meinster, een vertegenwoordiger van de United Electrical, Radio and Machine Workers of America, de vakbond waar de arbeiders van de fabriek lid van zijn. “En we eisen dat de Bank of America het geld vrijgeeft dat de arbeiders tegoed zijn en die het hebben verdiend”. Op maandag kondigde gouverneur Rod Blagojevich aan dat de staat Pensylvania, ter ondersteuning van de arbeiders, de zaken met de Bank of America zal opschorten..

President Barack Obama kondigde ook zijn steun aan: “Als het gaat om de situatie hier in Chicago, met de arbeiders die vragen om hun uitkeringen en lonen die ze hebben verdiend, denk ik dat ze helemaal gelijk hebben. Wat hen overkomt is kenmerkend voor wat in het hele land gebeurt”.

Dominee Jesse Jackson leverde kalkoenen en groenten aan de arbeiders, waarbij hij zei: “Deze arbeiders zijn voor deze strijd misschien wat Rosa Parks 50 jaar geleden[1] was voor sociale rechtvaardigheid. Dit is, op veel manieren, het begin van een grotere beweging voor massale actie van verzet tegen economisch geweld”.

1] Rosa Parks is de eerste vrouw die in 1958 in Selma, in de zuidelijkie staat Montgomery, waar toen nog rassenwetten bestonden, weigerde op te staan voor een mannelijke blanke in een autobus. Zij werd gearresteerd wegens overtreding van de segregatiewetten, maar haar actie leidde tot een busboycot onder leiding van Martin Luther King.

Bron: VS, Philadelphia, Defenestrator* #43

Bijdrage van Jan Bervoets


Powered by Greymatter