Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/16/2009: "Veelzijdig programma op Pinksterlanddagen 2009 in Appelscha"

Een veelzijdig en overvol programma kenmerken de Pinksterlanddagen die in het Friese Appelscha gaan plaatsvinden.
AffichePinksterlanddagen2009 (38k image)
Het affiche van de PL 2009
Het is dit jaar 76 jaar geleden dat het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’ werd aangekocht waar het politieke festival sindsdien jaarlijks tijdens het pinksterweekend plaatsvindt. Tal van groepen en organisaties verlenen hun medewerking aan de grootste anarchistische manifestatie die ons land kent.
Klik op meer.
Update met aangepast programma! help!!

De ruim 500 bezoekers zullen ook dit jaar in ruime mate geďnformeerd en geďnspireerd raken dankzij de belangeloze inbreng van velen aan het programma die bol staat van discussies, workshops, lezingen, ontmoetingen, boekenmarkt, films, theater en muziek.

Prominent aanwezig dit jaar is de 78-jarige uit Parijs afkomstige Spanjaard Lucio Urtubia. Deze naar eigen zeggen eenvoudige arbeider gaat vertellen over zijn bijzonder levensverhaal waarover meerdere boeken en een documentaire zijn verschenen. Want hoe slaagde deze moderne Robin Hood er in destijds de Amerikaanse First National City Bank vele miljoenen dollars afhandig gemaakt met de beste vervalsing ooit gezien in de geschiedenis? Hoe heeft hij perfect vervalste paspoorten gemaakt en daarmee vele revolutionairen het leven gered? En hoe is het mogelijk dat hij zich na zijn arrestatie uit de gevangenis heeft weten te praten en overal ter wereld zijn verhaal vertelt om mensen te inspireren?

Het festival start op vrijdag 29 mei en eindigt op maandag morgen 1 juni.
De vrijdagavond begint traditiegetrouw met een aantal films waaronder een
documentaire over drie generaties vrouwen in de Rotterdamse actiebeweging, getiteld “Sirenes in Rotjeknor”. Dochter, moeder en grootmoeder Maasbommel zijn alle drie hun hele leven al politiek actief zijn. Filmmaakster Margriet van Stg. Zora zal bij de vertoning aanwezig zijn.
Milieuactiegroep GroenFront! verzorgt op zaterdag 30 mei een breed programma rond de huidige klimaatcrisis. Aansluitend is er een bijeenkomst rond het snel in populariteit groeiende concept van Transition Towns‘s waarin het gaat om het bewerkstellingen van een leefomgeving die minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen en de huidige economische structuur. Avonds speelt het Vlaamse gezelschap “Vuile Mong” haar gloednieuwe theaterproductie ’Van Pukkels en Rimpels’ waarin generatieconflicten centraal staan.

Veel aandacht gaat uit naar sociaaleconomische ontwikkelingen. Ingegaan wordt op de mate waarin werkers in het huidige tijdsgewricht zich zouden kunnen organiseren en in welke mate ‘arbeidersstrijd’ mogelijk is. Caroline Meijers van de Franse coöperatie Longo Mai vertelt over haar ervaringen om andere arbeidsverhoudingen vorm te kunnen geven in combinatie met het hanteren van politieke idealen.

Verschillende buitenparlementaire groepen en organisaties leveren een bijdrage aan de jubileumeditie van de Pinksterlanddagen. De Anti Fascistische Actie (AFA) staat stil bij haar 15-jarig bestaan met de vertoning van haar jubileum DVD en organiseert een discussiebijeenkomst over de strategie van het antifascisme. De nieuwe dierenrechtengroep SHAC houdt een presentatie over dierproeven. A SEED houdt een workshop over de keten rond voedselproductie ten behoeve van de vleesindustrie. De werkgroep Stop Deportaties en de Anarchistische Anti-Deportatie Groep Utrecht (AAGU) doen verslag van hun acties tegen de schandalige behandeling van (zogeheten illegale) vreemdelingen zonder papieren in ons land die vastgezet en uitgezet worden.

Voorts zijn er programma-onderdelen rond het sociale oproer in Griekenland met toelichtingen van ooggetuigen, rond het dreigende verbod op kraken, geestelijke gezondheidszorg, rolpatronen en sekseverhoudingen alsmede een tweetal historische lezingen, waarin het verleden van de anarchistische beweging in Nederland aan de orde komt.

Het programma weerspiegelt de veelzijdigheid van de huidige anarchistische beweging, haar betrokkenheid bij de samenleving en de maatschappelijke problemen die momenteel spelen. Campagnes worden gepresenteerd, kennis en vaardigheden worden overgedragen, van voorzieningen kan (kosteloos) gebruik worden gemaakt. Ze laat zien dat organisatie van onderop mogelijk is, onafhankelijk van de overheid, politieke partijen en gevestigde (gesubsidieerde) maatschappelijke organisaties.

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 29 mei tot en met maandag 1 juni 2009 vinden in het Friese Appelscha. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt al vanaf 1934 plaats op het eigen terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in dit voormalige veendorp dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.

Het cultureel program is naast twee filmavonden gevuld met optredens van verschillende bands, zoals de Grassmoawers, Sandcreak Massacre, De Illustratie (Mong Rosseel en Magda), de Raaskalbombfuckers en Zibabu.
Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond op de zondagavond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen en de zaal steevast vol zit.

De Pinksterlanddagen zijn dit jaar opnieuw via (internet)radio te beluisteren. Een samenwerkingsverband van verschillende radiomakers zullen live verslag doen van de gebeurtenissen op de dagen, waarbij ook de verslaggeving van de verschillende programmaonderdelen ter hand wordt genomen. De mobiele internetwerkplaats van Indymedia maakt publicatie op het net mogelijk.

Uiteraard verzorgt de mobiele keuken van Rampenplan de warme hap en is er in de kantine (uitsluitend) biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin. Tevens is er op beide dagen een volledig kinderprogramma, met ondermeer een theatervoorstelling van het Nomadtheater en Pome de Pi getiteld ‘Pak Lekker Alles’.

Van de bezoekers aan de PL wordt verwacht dat ze meehelpen het weekend tot een succes te maken. We verwachten betrokkenheid tijdens de workshops e.d. en een helpende hand bij de huishoudelijke taken, zoals het groenten snijden bij Rampenplan en het schoonhouden van het sanitair.

Dankzij de belangenloze medewerking van de meeste betrokkenen bedraagt de toegangsprijs van de Pinksterlanddagen slechts 12,50 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Reserveren is niet nodig, er is plek voor iedereen!

Aan het einde van de Pinksterlanddagen verdwijnen veel bruikbare etenswaren in de (dure) afvalcontainer omdat bezoekers deze niet mee naar huis nemen. In plaats van weggooien, is er het alternatief van de Weggeeftafel waar dergelijke spullen neergezet en afgepakt kunnen worden. De tafel werkt volgens het anarchistisch-communistisch principe: geven naar vermogen, nemen naar behoefte!

Het festival vindt plaats op het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte Café Hulst en volg de bordjes!) en met de auto via de N31.

Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl , het mailadres is info@pinksterlanddagen.nl

Klik hier voor het programma: DefinitiefProgrammaPL2009allerlaatsteversie.doc (54k file)

Bezoekers zijn ook de rest van het jaar welkom op het kampeerterrein Tot Vrijheidsbezinning. De camping wordt beheerd door de vaste plaatshouders van het terrein. Zij onderhouden het terrein en de gebouwen. Het kampeerterrein is al sinds haar ontstaan alcoholvrij.

Dankzij een grote zaal met grootkeuken en podium is het terrein heel geschikt voor het houden van groepsbijeenkomsten, vergaderingen, workshops enz.. Om de mogelijkheden hierover te bespreken, kun je contact opnemen met bovenstaand mailadres.

Bezoekers van het kampeerterrein zullen op de camping niet alleen inspiratie
vinden, maar ook ontspanning. Het terrein ligt pal naast het Drents Friese Wold, het op een na grootste natuurgebied van Nederland, en is heel geschikt voor vakantievierders. Het dorp Appelscha biedt bezoekers bovendien de nodige voorzieningen.Powered by Greymatter