Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/10/2009: "Prominent tegenstander Griekse kolonelsregime overleden"

Leonidas Christakis, uitgever van de eerste antiautoritaire tegencultuurtijdschriften in Griekenland tijdens de junta van de kolonels en anarchist is onlangs in Athene overleden.
LeonidasChristakis01 (11k image)
Hij werd 81 jaar.
Klik op meer.

Leonidas Christakis kreeg afgelopen donderdag (30/04/08) een ´politieke´ begrafenis.

Hij werd in 1928 in Thessaloniki geboren. Hij behaalde de diploma’s van de Pedagogische Academie en de Kunstacademie, en was aanvankelijk werkzaam als klassieke violist. Onder de nazibezetting in de jaren '40, nam hij deel aan het verzet en was hij betrokken bij tal van acties tegen de bezetter.

Tijdens de Griekse burgeroorlog, zat hij bij het gewapend verzet tegen de Britse invasie, als deel van de explosieveneenheid van de guerilla's. Na de Communistische nederlaag in de burgeroorlog, en door de monarchie wegens zijn anarchistische ideologie vervolgd, werkte hij als freelance verslaggever en schilder in de marge en als deel van de onderklasse van de Atheense samenleving.

Tijdens de junta van de Kolonels (1967-1974) gaf hij de eerste ondergrondse anti-autoritaire counterculture tijdschriften in het land uit: Kouros en Panderma. Nadat hij in een pamflet had gepubliceerd hoe je molotovcocktails kon maken om tanks te vernietigen, werd hij gearresteerd en beschuldigd als terroristenleider gevangen gezet in de kerkers van de junta. Later werd hij onder de druk van de belangrijke kunstenaars van het land vrij gelaten.

Na de instorting van de dictatuur, zette hij zijn vruchtbare publiciteitswerkzaamheden voort, en bestuurde hij het vlaggenschip van de radicale uitgeverij van de post-junta, Ideodromio. Door zijn 126 edities werd het Grieks-sprekende publiek voor het eerst vertrouwd gemaakt met allerlei denkbeelden, zoals uit de manifesten van R.A.F., de orgon-theorie van Wilhelm Reich, de Beatniks en de illegaliteit.

Tezelfdertijd publiceerde Leonidas een reeks waarin nieuwe radicale Griekse dichters werden gepresenteerd. Hij zette ook zijn naam onder talrijke boeken over de Atheense onderklasse en de rand van de samenleving: Onder zijn populairste werken vindt men „De geschiedenis van de ‘hobos’ ", „Chaos en cultuur“,” De wereldgeschiedenis van de roof ", ”Het high woordenboek“ en „Onze heiligen”, waarin portretten van anarchisten, stadsguerilleros en figuren uit de tegencultuur voorkomen, die door de officiële Griekse geschiedenis worden genegeerd.

Door zijn overvloedig en tegendraads geschrijf bleef hij op de gebruikelijke verdachte lijst van de nu republikeinse politie staan, onder de codenaam „nummer 23“. Na elke belangrijke rel of incident met gewapende strijd werd hij gewoonlijk gearresteerd, tot 1981, toen de socialisten aan de macht kwamen.

Leonidas Christakis bleef tot zijn laatste dagen een levendige controversiële persoonlijkheid van de radicale beweging in Griekenland. Hij is onsterfelijk.


Powered by Greymatter