Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/07/2009: "Bevrijdingsdag?: Actie bij openbare verplichte naturalisatie ceremonie."

Op 5 mei voerde een tiental anti-fascisten van de Anti-fascitische Actie (AFA) Den Haag actie bij de openbare naturalisatie ceremonie. Anti-fascisten deelde voor de deur zo'n 600 flyers uit en er werd een spandoek met de tekst “vrijheid voor iedereen, geen mens is illegaal!” van het dak van het Theater aan het spui neergelaten, waar de ceremonie plaatsvond.klik op meer

Deze dag ontvingen ongeveer 50 mensen officieel hun Nederlanderschap tijdens een verplichte ceremonie. Fijn dat voor deze mensen een vaak lange periode van onzekerheid achter de rug is en zij nu eindelijk met een gerust hart hun nieuwe bestaan verder kunnen opbouwen.

Het is echter bijzonder wrang dat juist op bevrijdingsdag, de dag dat 'Nederlanders' hun vrijheid vieren deze verplichte ceremonie plaatsvindt. Wrang, omdat in Nederland elke dag honderden mensen opgesloten zitten in vreemdelingendetentie. Niet omdat ze iets misdaan hebben, maar omdat ze niet over de juiste papieren beschikken; omdat ze toevallig in een ander land dan Nederland zijn geboren.

Wij vieren onze vrijheid, maar ontnemen tegelijkertijd anderen hun vrijheid en sluiten hen op als misdadigers. Mensen zoals u en ik, alleen hebben zij de pech dat ze zich geen 'Nederlander' mogen noemen.

De mensen die wel het 'geluk' hebben om nu Nederlander te mogen worden moeten nu ook nog eens komen opdraven om een verplicht nummertje af te werken om te tonen hoe dankbaar zij zijn om nu ook bij 'ons' te horen. Ook op 5 mei wordt nog eens bepaald hoe deze mensen hun vrijheid mogen,
zelfs moeten, vieren.

Het is cynisme ten top om onze vrijheid te vieren als anderen nog steeds onschuldig opgesloten zitten. Als andere mensen NIET de kans krijgen hun vrijheid te vieren. Want we zijn pas echt vrij als we allemaal vrij zijn, en anderen als vrije mensen behandelen.

Solidariteit met mensen zonder papieren! Geen mens is illegaal!

AFA Den Haag

1 Reactie


Ik heb zo'n soort ceremonie in Rotterdam meegemaakt. Het is niet op 5 mei, maar om de zoveel weken in het stadhuis.
Het is wel zo aangekleed dat het Nederland uitstraalde met vlaggen en Nederlands getinte gebak enz.
Maar de aanwezigen vonden het een mooie bijeenkomst en waren erg blij dat ze genaturaliseerd zijn.
Het enige waar ik me een beetje aan stoorde is de toespraak, waarbij helaas toch de nadruk werd gelegd op de plichten van de nieuwe Nederlanders met papieren, ondanks dat het in het begin ff de aandacht ook was voor de voordelen.

Dat het een ceremonie is dat eigenlijk ook de mensen zonder papieren een verblijf zou moeten geven, dat zou mooi zijn.

Ik heb verder nog over nagedacht en mijn idee is, om zoveel mogelijk mensen actief te krijgen voor naturalisatie (met hulp). Dit omdat zoiets meer basis geeft voor verblijf en ook een mogelijkheid geeft om in Europa ergens te gaan wonen, wanneer hier de deportaties plaats kunnen gaan vinden.
Je kan makkelijker in een ander land terecht.

zei: Harry op 10/05/2009 om: 02:03u


Powered by Greymatter