Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/29/2009: "Debat over EU-leger"

Het Haags Vredesplatform organseert vrijdag 8 mei een debatavond over een mogelijk "Europeees" leger.

shannonus (21k image)
VS-wapentransport via "neutraal" Ierland

Klik op meer

Binnen de Europese grondwet waren er plannen om een Europees leger te ontwikkelen dat slagvaardig zou zijn en buiten de Europese grenzen kon opereren.

Europese landen zouden volgens de grondwet de verplichting hebben voortdurend hun militaire slagkracht te vergroten. Door het niet-ratificeren van de Europese grondwet zijn de procedures voor het Europees leger opgenomen in het “verdrag van Lissabon”.

De steun voor deze ontwikkeling van de militaire structuren komt van vele kanten.

Meer conservatieve krachten zien vooral na 11 september 2001 de noodzaak voor de opbouw van een Europees leger, als antwoord op ‘nieuwe bedreigingen’, waaronder terrorisme, nucleaire proliferatie naar landen als Iran maar ook de toegenomen immigratiedruk worden gerekend.

Anderen steunen de ontwikkelingen vanuit het idee dat op deze manier juist beter een echt Europees buitenlands en defensiebeleid kan worden ontwikkeld, onafhankelijk van de Verenigde Staten.

Welke taken heeft dit Europees leger, waar wordt het getraind, wie heeft het commando en wat is de stem van de Europese burger ?

Staat dit leger los van de NAVO of is het een aanvulling?

Wat kunnen wij als burgers doen om het debat rondom militarisering te doen herleven?

Wat is de rol van Nederland in het Europees leger?


De inleiding wordt gehouden door Wilbert van der Zeijden, politicoloog en coördinator van het Militarisme & Globalisering-Project van het Transnational Institute in Amsterdam.

Plaats: Wijk- en dienstencentrum “De Regenvalk”,
Weimarstraat 69
2562 GR Den Haag
Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Toegang gratis

Zie ook hier: Wat de EU werkelijk doet [pdf]

Contactpersoon:
José van Leeuwen
0624706559

2 Reacties


Een EU leger heeft volgens mij voornamelijk het doel, om de Navo te versterken. Maar als het onafhankelijk gaat opereren, kan het een leger worden dat over de wereld trekt, gelijk de legers van de kruistochten en in de koloniale tijden.
Het verminderen van invloed en in aantal van niet-europese volkeren, door hen onder militaire druk te zetten en hen te bombarderen
Europa volgt nog steeds de filosofie van Bush, Israël en types als Wilders
Terwijl in VS wat meer terughoudend is naar inzet van het leger, door de regering van Obama, gaat EU het leger verder uitbreiden met taken en opdrachten.
Ook omdat EU en Israël geen vertrouwen hebben in Obama, een president met een Afrikaanse achtergrond.
Zoiets is moeilijk/niet te accepteren voor de meeste blanke en joodse mensen, vandaar dat EU een meer eigen koers wil varen

zei: Harry op 30/04/2009 om: 02:48u

En begrijpt Wilbert van der Zeijden dan ook dat het europese leger vooral bedoeld is om de eigen bevolking te conroleren?

zei: Bert M. op 09/05/2009 om: 20:38u


Powered by Greymatter