Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/25/2009: "Steun de anarchisten in Uruguay!"

- Onder dit bericht de regelmatig aangevulde verhalen van De Vrije -

De Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) is vorig jaar met een steunactie gestart om de Anarchistische Federatie in Uruguay (FAU) in staat te stellen een boek over haar eigen geschiedenis te herdrukken.
ADA001 (17k image)
Aangezien het benodigde bedrag van 2500 euro nog niet bijeen is, is het nodig deze actie in bredere kring te voeren. Het zou immers een mooi gebaar zijn indien de Nederlands(talig)e beweging deze zomer het totale bedrag bijeen zou weten te brengen.
Klik op meer voor waar je het geld naar toe over kunt maken!

Estimados compañeros, queridos compañeros,

In het najaar van 2008 heeft de Anarchistische Groep Amsterdam twee benefietavonden georganiseerd ten bate van de Federación Anarquista de Uruguay (FAU). Er is toen redelijk wat geld opgehaald voor onze Uruguayaanse kameraden, maar nog steeds kunnen zij onze financiële steun hard gebruiken.

Waar ging het ook al weer over?

De benefietavonden stonden in het teken van de heruitgave van het laatste deel van een vierdelige geschiedenis over het anarchisme in Uruguay. Hoewel aan het eerste deel nog wordt gewerkt, is het vierde deel, reeds uitverkocht.

Waarom is de herdruk van dit boek zo belangrijk?

De eerste drie delen van Acción Directa Anarquista van Juan Carlos Mechoso behandelen de geschiedenis van het anarchisme in Uruguay, het vierde deel gaat uitsluitend over de geschiedenis van de FAU, vanaf haar oprichting via de directe acties van de beweging in de jaren ’50 tot de staatsgreep in juni 1973.

Er was meteen veel vraag naar het boek, waardoor het nu is uitverkocht. En ondanks dat een deel van de opbrengst werd gebruikt voor de uitgave van het tweede en het derde deel is er nu geen geld voor de herdruk van het laatste deel. Veel exemplaren gingen bovendien naar de compañeros die de geschiedenis zelf hebben meegemaakt. Velen van hen werden zwaar gemarteld en hebben meer dan tien jaar onder erbarmelijke omstandigheden in gevangenissen of concentratiekampen gezeten, waardoor zij vaak vroeg kwamen te overlijden. Alleen daarom al verdienen zij een boek over de geschiedenis die ze zelf hebben geschreven.

Het boek van Mechoso is daarnaast een aanvulling op de bestaande geschiedschrijving van de sociale strijd in Uruguay, aangezien die tot dusverre uitsluitend is beschreven vanuit rechtse hoek of vanuit de MLN-T (Tupamaros), de Communistische Partij of de Socialistische Partij. Daarin werd nauwelijks aandacht besteed aan de strijd van al die duizenden libertairen die vochten tegen de dictatuur van de rijken. Om die strijd niet te vergeten is het van groot belang dat er een herdruk komt van de geschiedenis van de FAU.

Aan alle groepen en individuen die sympathiseren met de FAU wordt nu een financiële bijdrage gevraagd om herdruk van dit boek mogelijk te maken. De totale drukkosten bedragen 2.500 euro. Hiervan is inmiddels een kleine 1000 euro opgehaald. getracht wordt deze zomer het hele bedrag in een keer aan de kameraden van de FAU te geven.

Geld kan overgemaakt worden op de rekening 9520938 t.n.v. Anarchistische Groep Amsterdam te Amsterdam, o.v.v. Heruitgave Historia de la FAU.

1 Reactie


Tevens is hierbij nog te melden dat er ten behoeve van hetzelfde doel een benefiet-dvd is gemaakt door de AGA.

De Benefiet-dvd

De AGA heeft ter werving van meer gelden voor de heruitgave van het vierde deel van het boek van Mechoso een benefiet-dvd uitgebracht. De DVD getiteld 'Acratas' toont de roerige geschiedenis van een bepaalde stroming binnen de anarchistische beweging van Argentinië en Uruguay. De DVD gaat over de zogenaamde `expropiadores', de onteigenaars. Activisten die geld bij elkaar stalen van banken, bedrijven, enz. om de strijd te financieren, gevangen zittende kameraden te ondersteunen en propaganda te verspreiden.
Ácratas vertelt het leven van Miguel Arcángel Roscigno, een legendarische figuur onder de anarchistische onteigenaars die in de jaren 20 en 30 opereerden in de Rio de la Plata regio. De documentaire reconstrueert drie beslissende gebeurtenissen: de bloedige overval op het Messina Geldwisselkantoor, uitgevoerd door Catalaanse en Argentijnse anarchisten in Montevideo (1928); de ontsnapping uit de gevangenis van Punta Carretas door een tunnel gegraven vanuit de kolenhandel El Buen Trato (1931) en de moord op Luis Pardeiro, een commissaris van politie bekend om zijn martelpraktijken (1932). Meerder van de hoofdpersonen zouden uiteindelijk nadat ze uit de gevangenis vrijkwamen, worden ontvoerd en als een van de eerste met gewichten aan hun benen in de monding van de Rio de la Plata gegooid. Dit zelfde lot zou vele honderden treffen in het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw, tijdens de hevige repressie onder de dictatuur in Argentinië.

De DVD presenteert de verhalen middels directe getuigen van de daden en de visie van historici, waaronder Luce Fabbri, Osvaldo Bayer en - de kortgeleden overleden - Abel Paz (de biograaf van de Spaanse anarchist Buenaventura Durruti). Het bevat ook belangrijk materiaal uit foto- en filmarchieven, het resultaat van een uitgebreide zoektocht in Ushuaia, Buenos Aires, Montevideo en Barcelona.
De DVD is tweetalig: Spaans gesproken met Nederlandse ondertitels

De benefiet DVD kan aangeschaft worden bij de Amsterdamse boekwinkel Het Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, 1011 NK Amsterdam, internet: www.sjakoo.nl, email: info@sjakoo.nl. Stuur een mailtje naar de boekhandel om de dvd te bestellen. Als je hem opgestuurd wilt hebben, mail dan ook je adresgegevens mee.U krijgt dan eerst een proformafactuur toegemaild. Na ontvangst van de betaling wordt de dvd dan per post toegestuurd.
Ook via de AGA is de dvd te bestellen.
internet: http://agamsterdam.wordpress.com/

Of het postadres van de AGA is postbus 16521, 1001 RA Amsterdam of email: aga@squat.net

zei: Jeroen Fort op 25/04/2009 om: 23:17u


Powered by Greymatter