Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/14/2009: "Abel Paz overleden"

Gisteren, 13 april, is de Spaanse anarcho-syndicalist en Durruti-biograaf Abel Paz overleden. In 2004 was hij in Nederland voor een drietal lezingen.

pazdurruti (9k image)

Klik op meer

Rob Visser schreef op A-Infos over Abel Paz naar aanleiding van de lezingen die hij in Nederland zou geven (met lichte wijzigingen overgenomen):

Abel Paz (pseudoniem voor Diego Camacho), heeft actief aan de Spaanse revolutie deelgenomen en daarvan uitgebreid verslag gedaan. Naast de eigen herinneringen aan de Burgeroorlog (voor een groot
deel ook vastgelegd in een aantal in het Spaans verschenen delen van zijn mémoires), is er de door hem geschreven biografie van de Spaanse anarchist Buenaventura Durruti, getiteld Durruti in de Spaanse revolutie.
Durruti was één van de meest in het oog springende persoonlijkheden uit het anarchistisch kamp. De biografie van Abel Paz verhaalt over zijn levensloop, terwijl er tegelijkertijd een beeld wordt
gegeven van de belangrijkste ideeën die ter discussie stonden in de anarchistische beweging in Spanje. Tevens geeft Paz inzicht in het uitgebreide vlechtwerk van anarchistische en anarcho-syndicalistische organisaties, de betekenis van `affiniteitsgroepen' voor de geregeld vanuit de illegaliteit opererende anarchisten, de geschiedenis en functie van en wederzijdse rivaliteit tussen de CNT (Nationale Confederatie van Arbeiders) en de FAI (Federatie van Iberische Anarchisten). Uitgebreid besteedde hij ook aandacht de belevenissen van Durruti en zijn maat Francisco Ascaso in Latijns Amerika, waar zij gedurende enkele jaren een geduchte reputatie opbouwden als `onteigenaars' van banken. De biografie besluit met de omstreden dood van Durruti in november 1936. Paz neemt echter geen positie in en laat enkel verschillende versies van Durruti's
dood de revue passeren. Op Durruti's begrafenis in Barcelona waren een half miljoen mensen aanwezig. Abel Paz werd in 1921 in Almeria geboren.

Als leerling-arbeider in een textielfabriek werd hij in 1935 lid van de
anarcho-syndicalistische vakbond CNT. In juli 1936 nam hij deel aan de
arbeidersopstand tegen de poging tot staatsgreep van generaal Franco
en zijn medesamenzweerders. De jaren daarna, tot 1939, is hij actief
betrokken geweest bij het in de praktijk brengen van de sociale revolutie
en het bestrijden van de Franquistische troepen. In najaar 1939, na de
nederlaag van de Spaanse Republiek (de sociale revolutie was in de
vroege zomer van 1937 al definitief de nek omgedraaid), trok hij samen met
honderdduizenden landgenoten naar Frankrijk. Net als de meeste van
zijn landgenoten kwam hij onder erbarmelijke omstandigheden in een van
de vele Franse concentratiekampen terecht waar de Spaanse vluchtelingen
werden `opgevangen'. In 1942 wist hij te ontsnappen en sloot zich aan bij de
`Maquis', een netwerk van Spaanse anarchistische groepjes - die al of
niet autonoom van elkaar - de strijd aanbonden met het Franquistische
regime en poogden de sociale revolutie weer op gang te brengen. December 1942
werd hij in Spanje opgepakt en verdween voor elf jaar achter de tralies. In
1953 kwam hij vrij en ging in ballingschap in Frankrijk, alwaar hij actief
bleef in de anarchistische beweging en in de grafische sector werkzaam
was. Hij schreef een groot aantal boeken over diverse facetten van de
Spaanse Burgeroorlog en de Spaanse anarchistische beweging in het
bijzonder. Het bekendst werd hij met zijn oorspronkelijk in 1978
verschenen biografie over Buenaventura Durruti, die hij in 1996 nog
eens sterk uitgebreid en bijgewerkt heruitgaf. Er verschenen onder andere in
het Duits, Frans en Engels vertalingen van dit boek. Tevens schreef
Paz een aantal autobiografische boeken waarin in hij diverse stadia van
zijn leven beschreef. Paz schreef ook nog meerdere boeken over stadia
uit de geschiedenis van de Spaanse anarchistische beweging (o.a. over de 1e
Internationale, over de CNT en over de IJzeren Colonne).

6 Reacties


De hierboven vertoonde brochure is nog steeds te verkrijgen bij het Fort van Sjakoo, evenals een groot aantal van Abel Paz zijn boeken. De getoonde brochure is tevens gratis te downloaden als pdf-bestand via: http://www.indymedia.nl/media/2004/05/19192.pdf

Tevens mag opgemerkt worden dat Rob zonder bronvermelding leentjebuur heeft gespeeld bij inleiding van genoemde brochure, wat wel een beetje flauw is. De complete wervingstekst die ik in 2004 schreef voor Abel Paz zijn lezingen in Amsterdam en tijdens de PL in Appelscha is hier te vinden:
http://www.indymedia.nl/nl/2004/05/19193.shtml en tevens iets uitgebreider in de inleiding van de brochure.

Over de doden niets dan goeds zegt men meestal. Bij Paz vallen nog wel wat kanttekeningen te plaatsen. Ik heb hem als vertaler en medeorganisator van zijn bezoek van zeer nabij meegemaakt in 2004. Hij schreef een aantal zeer interesante boeken. De laatste decennia was hij echter als spreker niet al te prettig gezelschap. Hij kon met name bij vragen van landgenoten ongelooflijk uitvallen, en die mensen uitfoeteren dat ze hun eigen geschiedenis maar eerst eens dienen te bestuderen. Daar had hij tot op zekere hoogte wel gelijk in, want veel jongeren verdiepen zich niet meer echt in de voorgeschiedenis van de anarchistische beweging, maar waarom ging hij dan keer op keer weer op rondreis in Spanje en daarbuiten om telkens weer over Durruti en de Spaanse burgeroorlog zijn verhaal af te steken, als hij eigenlijk helemaal geen zin meer had om "die stupide vragen" te beantwoorden die mensen stellen. "Lees mijn boek over zus en en me zo er maar over na".

Hoewel hij in zijn boeken erg genuanceerd kon zijn, wilde dat bij zijn praatjes, met het lengen der jaren, steeds verder afvlakken. Alles werd schoongepoetst tijdens zijn voordrachten. Kritische vragen over de bizarre rol van het leiderschap van de CNT en de FAI tijdens de burgeroorlog, veegde hij ineens van tafel als zijnde nonexistent, terwijl hij in zijn vierdelige autobiografie bladzijdenlang verhaalt over het "verraad van Montseny en Garcia Oliver" tijdens de meidagen van 1937. En ook uit hij daarin hevige kritiek op de CNT-leiding na het einde van de Spaanse Burgeroorlog die de guerrilla van mensen als Quico Sabaté, Facerias en Ramón Vila verfoeide.

Van al dat wilde hij niets meer weten, tijdens zijn bezoek aan Nederland in 2004. Dat maakte het deste navranter dat hij vragenstellers afkatte door ze te verwijzen naar zijn eigen boeken, waar je vervolgens een heel ander verhaal las.

zei: Jeroen Fort op 14/04/2009 om: 23:39u

Jeroen,
kan het zijn dat hij op late leeftijd zo reageer, iets te maken hebben met zijn ouder worden.Komt vaker bij ouderen voor.
Teveel meegemaakt en maar niet goed onder woorden kunnen brengen van hun ideeën in gesprekken

zei: Harry op 15/04/2009 om: 14:38u

Dat het verhaal van Rob Visser ergens anders vandaan kwam was wel duidelijk.

Ik heb de verhalen over de toernee van Paz/Camacho destijds gehoord maar achtte het niet mijn taak er op te zinspelen. Jeroen, je hoeft je niet schuldig ofzo te voelen. De mortuis nil nisi bene betekent: Over de doden niets dan goed (zonder die s, die een heel groot verschil uitmaakt!) Dus goed dat het verhaal alsnog gedaan is hier.

Het kan aan het vorderen der jaren gelegen hebben, maar het blijft waar en voor de organisatoren van 2004, en het publiek, een ergerlijke herinnering die niet te excuseren is.

zei: Prul op 15/04/2009 om: 16:03u

Wat doet zo'n individu als Paz er toe - waar ik en velen met mij nog nooit van had gehoord tot deze bovenstaande " in memoriam " - vergeleken met die massa's anonieme mensen die veel hebben moeten lijden tijdens de Spaanse Revolutie. Een grootse gebeurtenis die aangevallen en vernietigd is door Fascisten. Dat laatste dat mis ik in het stukje over Paz. Met name dat de hoop van vele eenvoudige arme mensen de grond was ingetrapt en niet alleen hun hoop door de Fascisten en hun huurlingen.

Er zijn vele anonieme helden geweest in die Revolutie. Laten we ze herdenken.

zei: academyartpromotion op 15/04/2009 om: 20:13u

Klopt: Abel Paz, Diego Camacho, een knorrig, kregelig, irritant macho-ventje uit Zuid-Spanje die naar believen zijn rijke geschiedenis al dan niet verfraaide en vervormde. Maar hij was ook en vooral een revolutionair strijdertje met hart op de goede plaats. Beroemd of bekend of pseudoniem en onbekend, voor ons is hij een van de vele revolutionaire strijders die de Spaanse revolutie tot een voorbeeld hebben gemaakt waar wij nog steeds een puntje aan kunnen zuigen. Ik ben blij dat hij bestond en met hem al die andere mannen, maar vooral ook vrouwen.
Gegroet zure, ouwe revolutionaire knorrepot en bedankt voor alle prikkelende discussies. Af en toe zullen we je missen.

¡Salud compañero!

zei: Hanneke Willemse & Jan Groen op 16/04/2009 om: 14:29u

Hanneke en Jan,
julie hebben gelijk dat de een van de grootste democratische daden van de eenvoudige burgers wel de Spaanse revolutie was
Zoiets is in Europa nauwelijks meer aanwezig geweest. Misschien in Portugal en Griekenland, maar in het Noorden vielen de ideeën voor revoluties niet zo in de smaak bij de meeste burgers.
We kunnen dus nog heel wat van Abel Paz en de Spaanse revolutionairen leren.
En het lijkt wel typisch Nederlands om over een revolutionair te praten over zijn karakter en zijn knorrige gesprekken. Hierdoor worden revoluties al in de kiem gesmoord.
Laten we van hem leren en ook van al die anderen, ook van de minder bekenden, en de aandacht vestigen op de noodzaak van revoluties , zeker in de tijd van de crisis en het toenemend fascisme vooral in Nederland( groeiende aanhang voor PVV en het overnemen van hun idealen door anderen, politici, media en intelectuelen)
Want wat leren we er nu uit, uit al die revolutionaire situaties?
Zo te zien weinig gezien de opkomst van anti-migranten, anti-vluchtelingen,anti-Moslims, anti-revolutionaire, anti-vakbonden invloeden en organisaties.
Is de Jood van WO2 vervangen door de Moslim van deze tijd?
In vele opzichten wel.
Wordt dan opnieuw de beschrijving door academyartpromotion opnieuw bevestigd?
Het vertrappen van idealen van armen, uitgeslotenen, uitgestotenen, migranten, revolutionaire arbeiders/sters door de huidige fascisten en hun meelopers.
?????????

zei: Harry op 16/04/2009 om: 19:15u


Powered by Greymatter