Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/30/2009: "Autoriteiten Den Haag maken anti-oorlogsgeluid bij top onmogelijk"

Vredesdemonstranten van de Stop de NAVO Coalitie hebben vergeefs geprobeerd om toestemming te krijgen voor een picketactie in de buurt van de Afghanistan-top van aanstaande dinsdag 31 maart.
vredesduif (2k image)
Op de aanvraag is een aanwijzing gekomen die de ‘gelegenheid tot demonsteren’ zodanig inperkt dat niemand naar behoren zijn stem kan laten horen.
Klik op meer.

Het is ongehoord dat dit nota bene gebeurt bij een top die gaat over 'vrijheid en democratie brengen in Afghanistan'. De demonstranten eisen hun demonstratierecht op en zullen daarom -met of zonder toestemming- aanstaande dinsdag hun anti-oorlogsgeluid in Den Haag laten horen.

Den Haag gaat er prat op een stad van ‘recht en vrijheid’ te zijn. Burgemeester van Aartsen zegt tijdens de top het demonstratierecht te willen respecteren, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Het Stadhoudersplantsoen is de enige plek die enigszins in de buurt van het congrescentrum is waar er geprotesteerd mag worden, in omheinde vakken van maximaal 50 demonstranten per vak. Er mag dus bij de top geprotesteerd worden, mits het niet meer dan vijftig demonstranten betreft en deze zich in een vak op een armzalige locatie willen laten opsluiten. Dit is duidelijk ontmoedigingsbeleid, temeer daar de demonstrerende groepen niet wordt toegelaten onderling afspraken te maken over een mogelijk ordelijk verloop. De SP, die wel toestemming kreeg, vond actie voeren onder deze voorwaarden zo onvruchtbaar dat ze haar protest heeft afgeblazen.

De inschatting van de Stop de NAVO Coalitie was dat er maximaal honderd demonstranten aan haar picketactie zouden deelnemen. Daar was in de buurt van de top volgens de gemeente 'geen ruimte voor', en vervolgens werden ze naar de vlakte van het Malieveld verbannen. Woordvoerder Maina van der Zwan: ‘We protesteren niet tegen een poffertjeskraam of tegen grote lege grasvelden, maar tegen de oorlogspolitiek van de NAVO en haar bondgenoten. Die zitten in het congrescentrum en daar willen we ook kunnen protesteren. Het Malieveld is daar zo ver van verwijderd dat we net zo goed in Amsterdam of Almelo kunnen gaan staan.’

Het komt er dus op neer dat de gemeente wel in staat is om zo’n 60 deelnemende delegaties van een topconferentie te faciliteren, maar honderd anti-oorlogsdemonstranten geen redelijke plek voor hun protest kan bieden. Hetzelfde is ook al het geval voor de andere stad waar de NAVO volgende week bijeenkomt. In Straatsburg is tijdens de zestigjarige verjaardag van de NAVO een staat van beleg afgekondigd. Er geldt een demonstratieverbod voor de hele stad.

Dit zijn politieke besluiten met als doel kritische geluiden buiten gezichts- of gehoorafstand van de wereldleiders te houden. De NAVO zegt oorlog te voeren voor vrijheid en democratie, maar zelfs in hun thuislanden worden grondrechten met voeten getreden. Van der Zwan: ‘Voor ons is dit is een principiële kwestie. Een meerderheid van de Nederlanders is tegen de missie in Afghanistan. Dat geluid moet ook hoorbaar zijn bij de top. Wij zullen dan ook -met of zonder toestemming- ons demonstratierecht uitoefenen.’

De demonstranten verzamelen om 11:30 op Den Haag CS en zullen daarna in een demonstratieve optocht naar het Vredespaleis lopen, om daar een symbolisch protest tegen de bezetting van Afghanistan te houden. Hier is melding van gemaakt bij de gemeente.

De Stop de NAVO Coalitie bestaat uit: De Groenen, DIDF, Enschede voor Vrede, FEDKOM, Haags Vredes Platform, HTIB, Internationale Socialisten, Kerk en Vrede, NCPN, Nederlands Palestina Komitee, Pais, PSP92, SAP, Stichting VIA, Transnational Institute, Universitaire Activisten, VD AMOK, Vrouwen voor Vrede en WILPF Nederland.

Meer informatie is te vinden op: http://stopdenavo.blogspot.com/


2 Reacties


19 organisaties deden mee. 60 demonstranten volgens http://indymedia.nl/nl/2009/03/58583.shtml

Dat is 3,16 demonstrant per organisatie. Hoe kan dat? Zo weinig leden hebben ze nou ook weer niet, toch? En als 19 mensen allemaal hun vrienden uitnodigen, zit je al op een paar honderd....

Iemand uit de coalitie een zinnig antwoord hierop?

zei: SK op 31/03/2009 om: 22:05u

1. het was op een dinsdagmorgen (veel mensen werken dan, of hebben colleges/werkgroepen).

2. Er is zo goed als niet voor gemobiliseerd.

3. Een verbod op een demonstratie jaagt mensen weg waarbij het echt echt echt niet uitkomt om gearresteerd te worden/jaagt mensen zowiezo al weg omdat de meeste mensen bang zijn om gearresteerd te worden (iedereen buiten het activistische wereldje, en vast ook nog een groot aantal daarbinnen).

3. Qua zichtbare aanwezigheid waren er: De IS, Anti-Imperialisme Platform, afghaanse vluchtelingenorganisatie, en van die vredeshippies (niks negatiefs daarover alleen ik weet niet hoe ze heten dus vandaar). Dat is dan dus 15 mensen per organisatie, en er waren ook nog spontaan mensen opaf gekomen (die niet aangesloten waren bij een van de organisaties).

PS: voor alle duidelijkheid ik heb geen woordvoerderspositie o.i.d binnen de coalitie maar als iemand die er bij was is dit mijn inschatting.

PPS: Waar was jij? wink

zei: Dylan op 01/04/2009 om: 15:13u


Powered by Greymatter