Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/26/2009: "Zoveel professionals in de strijd tegen wetsovertreding, je wordt er beroerd van"

Zonder ID had weer gebeld, omstreeks kwart over zes 's avonds, zag ik op het schermpje van mijn mobiele telefoon. Geen boodschap ingesproken, dus iets belangrijks was het niet, ook niet Iemand Die Ik Wel Ken die een versluierd nummer heeft.

WimpieKok_19_January_2001-2 (16k image)

Klik op meer

Eerlijk gezegd heb ik nog steeds een grondige hekel aan mobiele telefoons. Maar op zekere dag moest ik er wel aan geloven, min of meer. In het dorp waar ik regelmatig verblijf waren twee openbare telefooncellen. De ene was op de bushalte aan het begin van de dijk, vlakbij. Toen verdween de cel. Niet veel later ook de bus. Alleen de halte bleef, wonderlijk genoeg. Handig zo'n hokje, om reclame op te plakken. Of om lollig in te beuken in het weekeinde (en dan wordt-ie trouwhartig gerepareerd op maandag, voor de reclame dus).

Vlak bij de halte van de andere buslijn die ook opgeheven werd is nog wel steeds een telefooncel. Maar ik heb het te vaak meegemaakt dat deze bezet wordt gehouden door mensen die ik niet anders kan omschrijven dan als nozems (brommertje, joint, blikje cafeïne en puisten bij de hand) en die eindeloos blijven bellen. Dus nozems bestaan nog, en ze hebben geen mobiele telefoons. En dus moest ik er wel aan geloven.
En je gaat voor de bijl als je eenmaal zo'n ding hebt, je laat hem niet in je tuinhuisje liggen. Je bent geregeld onderweg, tenslotte. En dan word je ook gebeld vanuit callcentres.
Op de mobiele is dat altijd alleen de telefoonmaatschappij, in mijn geval de PTT die mijn telefooncel zo nodig moest opheffen.

Ik heb het werk zelf gedaan, en geloof mij, je schijt telkens weer de bagger als je weet dat je iemand gaat lastigvallen. Dus ik heb jarenlang geduldig iedereen te woord gestaan, uit collegiaal begrip. Maar iedere dag weer, omstreeks etenstijd, namens de geprivatiseerde nutssector prachtaanbiedingen die ik niet kan laten lopen, of die krant die mij drie keer geïnterviewd heeft waarvan een keer echt en dat was ook helemaal fout - ik kan niet meer beleefd blijven. Weg ermee. Maar goed, op de mobiele belt alleen PTT Telecom, of KPN zoals het nu schijnt te moeten heten.
En toen had Zonder ID mij toch te pakken.

Met Humpfel Riemersma. De voornaam verstond ik niet, maar zij had een achternaam, wat zeldzaam is in deze branche. Soms bellen hoorbaar Vlamingen op namens de KPN, ik heb toch eens gevraagd hoe dat komt - ze bellen wel degelijk uit België, ten opzichte van Nederland toch zeker geen lagelonenland. Suriname wordt nu klaargestoomd met callcentres, is dat wel een groeibranche in deze crisistijd? Tijdsverschil maakt niet uit, loonverschil wel. Mevouw Riemersma - Vrouwenland en het Noorden zijn misschien ook nog steeds lagelonenlanden.

Wat een geweldige aanbieding, mevrouw Riemersma. Al zit ik niet op een gratis toestel te wachten waarmee ik kan fotograferen, mp3s kan afspelen en kan internetten. Bellen en sms'en is mij meer dan genoeg. Maar de aanbieding kan ik niet laten lopen, mevrouw Riemersma.

- Dan moet ik van u wel een nummer van een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs hebben. Ik weet niet waar u bent, maar u moet toch een van die drie bij u hebben anders bent u strafbaar. Veel mensen weten dat niet.

- U belt mij thuis, en ik heb hier een paspoort bij de hand. Het is alleen wel verlopen.

- Dat kan niet, ik moet een geldig bewijs hebben. Heeft u een rijbewijs?

- Hoe durt u dat te denken!

- Een identiteitsbewijs?

- Nee, waarom zou ik?

- Nou, u bent wel in overtreding zonder geldig paspoort.

- Goed dat u woordvoerder van het regime bent, zeg.

En zonder af te wachten verbreek ik de verbinding.
(Terwijl ik dit tik word ik vanaf een callcentre gebeld voor een fantastische telecomaanbieding met internet. Beller heeft - hoor je niet vaak meer, heb ik de indruk - een Indisch accent. Nee hè, ga mij niet vertellen dat ze in Insulinde ook callcentres voor het Polderkoninkrijk inrichten.... je weet maar nooit).

Als ik mevrouw Riemersma zo als extra waker tegen d'onrust van het kwaad hoor, begrijp ik waarom de onsmakelijkste minister-president van na de oorlog - en dat zegt wat! - commissaris is bij al die nutsbedrijven die hij eigenhandig heeft geprivatiseerd, en waar hij zijn bonussen meer dan waard is. En waar zijn personeel in zijn handjes mag knijpen als het tegen lager loon mag blijven. (Excuses dat de link een SP-site is, het gaat meer om de boodschap zelf).

2 Reacties


Geen probleem dat je naar SP linkt.
Men moet informatie overal van kunnen halen om meer inzicht te krijgen wat er heden ten dage gebeurd en gaat gebeuren.
Niet alleen van eigen clubjes, want die zijn beperkt in de informatie voorziening

zei: Harry op 27/03/2009 om: 12:06u

Mevrouw Riemserma zit fout. Het is niet strafbaar om geen ID bij je te hebben. Draagplicht - zoals hier wordt aangevoerd - stamt uit de bezettingstijd en staat althans formeel niet in de bestaande wet.
De wet schrijft wel voor dat je in BEPAALDE situaties je ID aan de politie moet tonen, en alleen dan. Al het andere is APEfout. Het opgeven van nummers door de telefoon wordt bovendien door diezelfde politie ontraden.
Misschien is dit advies ook wel FOUT, maar als IDEETJE is het wel nuttig dat te weten, dacht ik zo.
boos, grr boos, grr boos, grr

zei: jan bervoets op 30/03/2009 om: 13:21u


Powered by Greymatter