Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/21/2009: "Wilt u geen maaster of betselor worden dan?"

In Nederland is het plan-Bologna door de toenmalige staatssecretaris van onderwijs, huidige VVD-zielepiet Rutte, zonder probleem ingevoerd. Elders gaan studenten de straat op tegen de gelijkschakeling van het hoger onderwijs. In Barcelona werd het vechten....Klik op meer

..en in Italië is het al maanden raak.
Dit is een aardige foto. Een wegwerpmedewerkster wordt tegengehouden bij de poort van La Sapienza, Rome. Heden geen onderwijs.

sapienzaroma (44k image)

Ook de onrust in Griekenland is oorspronkelijk begonnen als studentenprotest tegen de gelijkschakeling en is - mede door het politiegeweld - op de huidige pre-revolutionaire situatie uitgelopen.
De heersende klassen in Europa knijpen 'm. Het gaat niet overal zo gemakkelijk als in Nederland.

barcelonabol (26k image)

12 Reacties


Waar blijft het verzet van de Nederlandse studenten? Zijn ze in slaap gesukkeld, zijn ze te rijk, zijn ze teveel met studie bezig, waardoor ze de oorzaken van hun hoge studie-druk, niet zien en dus niet daartegen in verzet komen, zijn te veel de idealen van Wilders en andere fascisten aan het omhelzen.
Het is hier dus weinig verzet te verwachten en vooral omdat hier het studentenverzet niet zo'n grote historie heeft, zoals in de andere landen.
Zal de nieuwe democratisering, betaalbare studie, betere woonomgeving, vrije onderzoek en meer invloed van de studenten in het onderwijs van andere landen bv Frankrijk, Griekenland, Spanje en ItaliŽ moeten komen? Blijkbaar dus.
Blijkbaar hebben Nederlandse studenten en scholieren geen power om zelfstandig verzet in de universiteiten, scholen en op straat te organiseren.
Zonder verzet, geen verbetering!!!

zei: Harry op 22/03/2009 om: 20:45u

Harry, niet zo pessimistisch.

In amsterdam hebben we in november met een demonstratie van 400 mensen (coalitie van studenteverenigingen, studieverenigingen onder het Platform Best en de IS) de zogenaamde ambitietaks tegengehouden (100 euro per extra studiepunt, voor minoren e.d).

Uit bovenstaande coalitie is een landelijk netwerk opgezet, HOOP, dat goed aan de weg bouwt. Indien de stufi met 900 euro wordt verhoogd (zoals een regeringscomissie voorstelde) onder het mom van "het moet nu eenmaal" dan komt er sowiezo een demonstratie in Den Haag.

Je zegt "Blijkbaar hebben Nederlandse studenten en scholieren geen power om zelfstandig verzet in de universiteiten, scholen en op straat te organiseren."

Over studenten: zie bovenstaand verhaal. Over scholieren: ben je nu al de scholierenopstand van vorig jaar vergeten??

zei: Dylan op 23/03/2009 om: 15:49u

excuses voor de dubbele post maar check hier de site van platform best, die omgebouwd gaat worden naar die van HOOP: http://www.platformbest.nl/

En ja, tis kleiner dan in Griekenland, ItaliŽ, Spanje, maar dat heeft te maken met het hele krachtenveld in nederland: er is geen beweging hier. Die moet dus opgebouwd worden. In plaats van pessimistisch te doen zouden we aan de slag moeten om die voor elkaar te krijgen. Ik claim geen blauwdruk te hebben voor hoe dat moet, laten we experimenteren en de ervaringen combineren, maar laten we in ieder geval actie ondernemen en niet onszelf laten overheersen door cynisme. Want, je hebt het over studenten die ingepalmd worden door wilders e.d, de oorzaak daarvan is juist dat cynisme. Studenten zijn over het algemeen nog steeds vrij links, vinden dat de studie te duur is, en vinden dat er dingen moeten veranderen - ze denken alleen dat het toch niet mogelijk is, met andere woorden, ze zijn gewoon verschrikkelijk cynisch. De enige manier om dit te doorbreken is acties als die ene waar ik het in de bovenstaande post over had, en ik vind het nogal jammer dat er vanuit anarchistische hoek die dag niemand (zichtbaar) aanwezig was.

zei: Dylan op 23/03/2009 om: 15:59u

@Dylan,

Het anarchistische uitgangspunt is: zelforganisatie. Er horen geen "partijtijgers" van buiten te komen om studenten te organiseren voor hun rechten en zeggenschap over de inrichting van de studie en dergelijke. Gesteld dat anarchisten partijtijgers zouden zijn. big grin
Voor kritiek op de studie ligt het weer anders, maar goed, je zegt het zelf al: eerst het cynisme de deur uit.

zei: Prul op 24/03/2009 om: 12:31u

Hoog hoger HOOGST !
drs doctor prof. Schaf die hele universiteit en hoge school maar af.
Bastions van elitisme
kweek scholen van uitbuiters. Ik ben niet anti kennis en nee...niet iedereen die een bril draagt moet dood ! Maat toch; die
" hogere " kennis moet op een andere manier beschikbaar komen. Die hele piramide van vmbo tot universiteit op de vuilnisbelt.

zei: academyartpromotion op 24/03/2009 om: 09:49u

Hogere kennis ? Wat doen ze nou helemaal aan die hoge scholen en Univs ?
Een hoge school is met nadruk een SCHOOL waar bijgehouden wordt of je wel voldoende (?) present bent. Eindeloos geouwehoer moet je er aanhoren. Dan de univ. :
als je nagaat hoe daar bij controles of je wel genoeg hebt geleerd wordt gefraudeerd heel simpel met spiek briefjes
e.d. Studie rechten is berucht in dat opzicht.
" ik ga toch veel verdienen " is de houding
van studenten. Hoe kan je daar solidariteit van verwachten. Waarom zouden ze ook. De Jezus
willen zijn net als DOMELA. Laten we wel wezen veel van die linksen zijn toch verkapte ` vermomde `
jesus freaks. Of machts wellustelingen. In vorige reactie typ foutje
maaR toch...

zei: academyartpromotion op 24/03/2009 om: 10:18u

Een niet onaanzienlijk aantal van de studentes schijnt zich te laten " bonken " om zo een " goede " beoordeling te verkrijgen. Hoeveel procent ? Kan dat uitgezocht worden ? Bovendien ook buiten de univ laten ze zich niet onbetuigd in dat opzicht.
Ze spelen de hoer omdat studeren zo duur is of zo iets.... Weer : hoeveel procent ? Je zal er nog van schrikken. Ik wel in ieder geval. Corrupte hoeren zooi.

zei: academyartpromotion op 24/03/2009 om: 12:26u

Een middel bare school diploma kan je kopen via Internet. Een eind scriptie kan je laten schrijven tegen betaling door iemand die er werkelijk verstand van heeft. Regelmatig worden er zogenaamde artsen betrapt die nooit ook maar enige opleiding hebben gehad in die richting maar goed kunnen toneel spelen. Ik heb kortom geen hoge verwachtingen van de " intellectuelen ".

zei: academyartpromotion op 24/03/2009 om: 12:32u

@ Prul

Ik weet dat het anarchistische uitgangspunt zelforganisatie is, maar hoe conflicteert dat met een (al dan niet zichtbare) anarchistische aanwezigheid op demonstraties als deze? We moeten samen strijden, en aangezien vanuit anarchistische hoek altijd bewonderend wordt gesproken over griekenland, spanje en italiŽ, vat ik niet waarom solidariteit wordt nagelaten. Wel een (mooie) demonstratie voor de griekse opstand in amsterdam maar niet erbij zijn als studenten hier in verzet komen? We kunnen mooi schreeuwen "Griekenland is overal!", maar draagt wat we doen bij aan om dit dichterbij te brengen? (want het mag wel duidelijk zijn dat we daar nog lang niet zijn).

Bovendien kunnen anarchistische groeperingen bij aanwezigheid mensen aantrekken voor hun ideeŽn, en dat lijkt me nogal een goede ontwikkeling, vooral vanwege het principe van zelforganisatie. Daarnaast lijkt me het nogal onverstandig om zelforganisatie gelijk te stellen met een weigering om met andere krachten op te trekken, juist omdŠt zelforganisatie vaak ontbreekt bij vooral reformistische organisaties is er juist een grotere noodzaak tot het zichtbaar daar tegenover van stellen van wat we kunnen bereiken door zelforganisatie en mensen in discussies wijzen op de gevaren van vertrouwen op een macht buiten jezelf.

zei: Prul op 25/03/2009 om: 03:48u

bovenstaande post is dus van mij voor alle duidelijkheid, als iemand het kan aanpassen please do.. (om 10 voor vier serieus gaan doen, dan maak je domme fouten) idioot

zei: Dylan op 25/03/2009 om: 03:50u

@Dylan,

Mee eens, zeker. Maar ik vind nog steeds dat anarchistische studenten daar moeten zijn waar de actie is "op de vloer" zogezegd. Ik weet niet of in NL bondgenootschappen mogelijk zijn met wegwerpdocenten, zoals dit in andere landen gebeurt of kan gebeuren. Mensen die niet (meer) studeren, zoals ik bijvoorbeeld, kunnen wel solidair zijn, maar niet gaan organiseren - dat doen de leninisten maar.

De aanleiding ligt nogal voor de hand: kijk, hiervoor gaan ze de straat op in Spanje, Italië , Griekenland (...) - en ga mij niet vertellen dat het hier zoveel anders of beter is. Lijkt mij.

zei: Cornelis Prul III op 26/03/2009 om: 10:41u

beter is het hier niet, anders wel: er ontbreekt organisatie, en daardoor manieren om te verzetten tegen de manier hoe alles nu geregeld is.. en dat leidt weer tot cynisme, wat weer leidt tot moeilijk organiseren op de universiteit vergeleken met griekenland enz.

En anarchisten buiten de universiteit kunnen wel een ondersteunende rol vervullen voor anarchisten binnen de universiteit (wat ook bij de leninisten zo is, zo ervaar ik het in ieder geval).

zei: Dylan op 27/03/2009 om: 01:29u


Powered by Greymatter