Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/19/2009: "Vooraankondiging: lawaaidemo bij EGM architecten en uitzetcentrum Zestienhoven"

Donderdag 9 april: lawaaidemonstratie bij EGM architecten en uitzetcentrum Zestienhoven
Verzamelen: 11.30 uur achterkant Centraal Station Rotterdam.

logo_Stop_DC16 (11k image)

Start campagne ‘Stop DC16!’

Klik op meer

Met deze eerste aangekondigde demonstratie start de campagne ‘Stop DC16!’. Doel van de campagne is om druk uit te oefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. DC16 neemt de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport voor zijn rekening. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep.

Een nieuwe weg: voorkomen is beter dan genezen

Werkgroep Stop Deportaties (WSD) slaat met de campagne ‘Stop DC16!’ een nieuwe weg in.

blokkade_schiphol (156k image)
Werkgroep Stop Deportaties 25 oktober 2006: Blokkade Schiphol Oost

Veel mensen kennen WSD nog als de groep mensen die steeds de poorten van de bestaande detentiecentra blokkeerde, met als doel de centra het werk moeilijk te maken en de gevangenen te ondersteunen. Maar we willen meer doen dan het werk hinderen aan de poort.
Daarom hebben we de actie verlegd naar het voorkomen van de nieuwbouw. Met de ‘Stop DC16!’ campagne pakken we het probleem bij de wortel aan. We gaan dus de bedrijven van DC16 op hun eigen terrein opzoeken, want: zonder de deelname van deze bedrijven geen cellen!

Wat is DC16?

DC16 is een consortium (een duurzaam samenwerkingsverband) van een groep bedrijven. De naam DC16 staat voor Detentie Centrum Zestienhoven. De bij DC16 betrokken bedrijven zijn Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services, en het ingenieursbureau Smits van Burgst. Het consortium DC16 doet niet alleen het ontwerp en de bouw van nieuwe detentie- en uitzetcentrum Rotterdam Airport, maar zal bovendien de komende 25 jaar de exploitatie (het beheer) van de nieuwe gevangenis voor zijn rekening nemen.

Wat is zo bijzonder aan DC16: privatisering

Het nieuwe detentiecentrum Rotterdam Airport is de eerste gevangenis in Nederland die door publiek private aanbesteding (PPS) wordt gerealiseerd. Let wel: een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren, dus uitgeprocedeerde asielzoekers en andere ongedocumenteerden. Net als eerder gebeurde met de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ wordt ook ditmaal de privatisering van de hele bouw én exploitatie door private ondernemingen eerst uitgetest op mensen zonder papieren.

Wat gaan we doen? Allereerst: geweldloze lawaaidemonstraties

Door het regelmatig houden van geweldloze lawaaidemonstraties met spandoeken, protestborden, megafoons, potten, pannen en fluitconcerten bij de kantoren van de verantwoordelijke bedrijven willen we personeel en directie er telkens aan helpen herinneren waar zij mee bezig zijn. Daar kan iedereen aan meedoen.

Samen zullen we er voor zorgen dat de naam van deze bedrijven onlosmakelijk wordt verbonden met het feit dat zij geld verdienen aan het opsluiten van mensen zonder papieren. En dat is nog maar het begin, want de privatisering stopt niet bij de detentiecentra voor 'vreemdelingen'.

Er worden op het moment al drie andere bajessen in privaat beheer voorbereid, ook voor mensen in voorarrest en strafrechtelijke gevangenen. Bouwen maar! Dan moeten we ze wel vullen om de zaak winstgevend te maken voor de betrokken bedrijven, naar 'goed' Amerikaans voorbeeld!

Op naar die bedrijven dus! Maar tegelijk vergeten we natuurlijk de mensen, die het slachtoffer zijn van de op winst beluste corporaties, niet. Daarom gaan we na afloop van de lawaaidemonstraties bij de bedrijven door naar een detentiecentrum in de buurt om aan de gevangenen te laten zien en horen dat we ze steunen.

De eerste demonstratie: EGM

De eerste demonstratie zal plaatsvinden bij EGM architecten in Rotterdam.

doodlig3 (63k image)
Werkgroep Stop Deportaties 30 juni 2008: doodligactie bij EGM architecten Rotterdam

Daar hebben al een paar acties plaatsgevonden, waaronder een doodligactie en een eerdere lawaaidemonstratie. EGM heeft het nieuwe detentiecentrum ontworpen, en daarom beginnen we daar. Bouw begint namelijk op de tekentafel van de architect.

Doe mee!

Jouw stem kan het verschil uitmaken. Misschien kun je deze keer niet mee, kom dan een volgende keer. Het gaat er vooral om dat we regelmatig gaan. Daarnaast kun je ook andere dingen doen. Op de campagne website ‘Stop DC16!’ op www.dc-16.nl kun je meer informatie vinden. We horen het ook graag als je ideeën hebt. Stuur ons dan een mailtje: stopdeportaties@dc-16.nlPowered by Greymatter