Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/18/2009: "Zelfbeheer in ArgentiniŽ rukt op"

Sinds 5 Januari 2009 zitten ongeveer 50 arbeiders in een chocoladefabriek in ArgentiniŽ zonder werk, omdat de eigenaars van de fabriek deze werknemers hadden ontslagen.
anarchochocoisvastheellekker (88k image)
Daarom hebben de arbeidersters de fabriek overgenomen.
Klik op meer.

Toen de arbeiders op 5 januari op hun werk verschenen, vonden zij een bord op de fabriekspoort, waarop te lezen stond: ĄWij delen u mee dat het om economische redenen niet mogelijk was om de betalingen voor uw werk te bekostigen. Daarom sluit de fabriek. Daarom vragen wij de werknemers niet meer in de fabriek te komen totdat wij het bedrijf weer hervatten,Ē met de handtekening van de voorzitter van de onderneming.

Op deze schaamteloze manier deelde de onderneming het ontslag van de arbeiders mee, aan wie zij nog tien maanden loon schuldig was. Maar op deze dag keerden de arbeidersters niet naar huis terug, maar bleven daar, organiseerden een ononderbroken demonstratie en bezetten de fabriek met het doel om het op basis van arbeiderszelfbestuur weer in bedrijf te nemen.

Tot vandaag zijn daar mensen, die aan het werk blijven om deze strijd niet op te geven. In het contact met collectieven geven zij het ware les zowel voor links in het land als voor syndicalisme, waarmee zij allang bezig zijn.

De kans is reŽel dat deze poging tot een verdere ervaring van arbeiderszelfbestuur komt en tot nog meer door arbeidersters overgenomen fabrieken leidt, net zo als het met de ceramische fabriek Zanon gebeurde. In die fabriek in Arrufat zijn de machines intact, en het enige dat nog ontbreekt is de stroom, die het elektriciteitsbedrijf had afgezet, omdat de eigenaars de kosten niet betaald hadden.

Bericht van A las barricadas
Bijdrage van Jan BervoetsPowered by Greymatter