Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/17/2009: "Anti-fascisten verstoren fascistische actie in Griekenland"

Griekse antifascisten hebben afgelopen zaterdag 14 maart een fascistische actie in de stad Ioannina verstoord.
patra3 (22k image)
Griekse fascisten werken samen met de politie in Patras december vorig jaar
Ook elders in het land vonden afgelopen weekend diverse acties plaats.
Klik op meer.

In de avond van zaterdag 14 maart liep er een grote antifascistische protestmars door de straten van de stad Ioannina in NW Griekenland tegen de fascistische kranslegging bij de gedenkzuil van een oude plaatselijke staatsman.

De jaarlijkse fascistische vertoning wordt georganiseerd en bijgewoond door leden van de neonazi-organisatie Gouden Dageraad [Xrysi Avgi], berucht om zijn moordendaanslagen tegen linksen, anarchisten en immigranten. De leider die door het dagblad Eleftherotypia als agent van de geheime dienst [EYP] is ontmaskerd, provoceerde de publieke opinie van de oude stad door de Griekse soevereiniteit over Zuid-Albanië op te eisen, een gebied dat door de fascisten „Noord- Epirus“ wordt genoemd.

De protestmars viel de fascistische bijeenkomst aan, waarbij de nodige fascisten met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis moesten. Ondanks de tussenkomst van de relpolitie, die in het verleden bescherming aan neonazi’s heeft geboden, en het uitgebreid gebruik van traangas, zijn er geen antrifscisten gearresteerd of gewond geraakt, en trok de mars zich ordelijk terug zonder schade aan eigendommen toe te brengen.

Diezelfde dag eerder liep er een antifascistische protestmars door de straten van de ultraconservative stad Komotini aan de grens met Turkije. De politie was zoals verwacht onevenredig en provocerend aanwezig. Komotini is de hoofdstad van de minderheid Pomak die door de Griekse staat wordt gediscrimineerd, en tot 1996 was gedwongen te leven onder een permanente avondklok.

Tezelfdertijd vonden er in Athene en omgeving een verscheidenheid aan protesten plaats:

Van de middag tot ver in de nacht hebben de wijkbewoners van de volksvergadering Exarcheia hun inspanningen voortgezet om de enorme parkeerplaats nabij de plaats de moord op A. Grigoropoulos om te bouwen. Ondanks pesterijen van de politie bleven de wijkbewoners bomen planten en een kinderspeelplaats op het omstreden stuk grond opzetten. Het gehele weekend vonden er theateruitvoeringen en concerten plaats.

Op zaterdagmiddag was er een demonstratie bijeengekomen rond de jeugdgevangenis van Avlona om de onmiddellijke vrijlating van gevangengenomen opstandelingen van December te eisen alsmede de afschaffing van de gevangenissen.

Tezelfdertijd demonstreerden wijkbewoners van de voorstad Agia Paraskevi tegen een markt van de Club van DA vinci-Ferrari, een elitair en bouwkundig monstrum, dat op een openbaar terrein was gebouwd waarvan de volksvergadering van de wijk eiste dat die in een niet-commerciële groene ruimte wordt omgezet. De wijkbewoners riepen leuzen als „als wij ons niet in alle buurten verzetten, dan zullen steden moderne gevangenissen worden“, en blokkeerden de Club waarbij ze de ingang met eieren bekogelden, en daarna de belangrijkste oost-west laan van Athene voordat zij naar het stadhuis marcheerden dat zij eveneens met eieren bekogelden.

Later op zaterdag, kwamen de leden zich van de homoseksuele vereniging LGTB van Athene vóór het Operahuis om tegen de voortdurende homofobe propaganda te protesteren die door leden van het Staatsorkest over de opvoering van Dvorzjaks Rusalka werd verspreidt. In de opera kussen twee mannen elkaar, wat door de homofobe musici in hun flyers ‘even onaanvaardbaar als verkrachting' werd genoemd. Demonstranten sloten de centrale boulevard buiten de Opera af en kusten elkaar massaal in het openbaar en riepen leuzen “Weg met het homofobe spektakel, brand de machtsstructuren van de geslachtsdeling af".

Laat bij nacht kwamen er straatgevechten tussen anarchisten en relpolitie rond het Ministerie van Cultuur in de buitenwijken van Exarcheia.

Intussen heeft de Griekse regering een nieuw grootstedelijk onderdrukkingsapparaat aangekondigd en een speciaal corps tegen “politiek geweld”. De Minister van Openbare Orde is van plan Scotland Yard en Ian Blair en ook Amerikaanse veiligheidsadviseurs, in een poging naar middelen zoeken om de groeiende sociale bewegingen te onderdrukken. Op maandag 16 maart keurde het parlement met één stem meerderheid deze maatregelen goed.

De ex-minister van openbare orde, Byron Polidoras, krijgt de leiding over een “pretoriaanse garde”, die alle bevoegdheden krijgt die normaal bij een staat van beleg zijn vereist. Gebruik van alle hoofd- en gezichtsbedekking is verboden. Er wordt opgeroepen de universiteiten binnen te bezetten, die tot nu toe vrijplaatsen zijn geweest. Wij kunnen dus een herhaling van de acties van het kolonelsregime verwachten. En ditmaal met steun van de Communististische Partij KKE, die deze maatregelen toejuicht en zich daarmee achter de ultrarechtse regering schaart.

Bron: Taxipali in libcom.org
Bijdrage van Jan Bervoets


1 Reactie


Een nuttig Engelstalig
weblog over de Griekse revolutie, weer tot leven gekomen na korte tijd zwijgen.

zei: Prul op 17/03/2009 om: 22:22u


Powered by Greymatter