Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/15/2009: "Contouren programma Pinksterlanddagen 2009 zichtbaar"

De contouren van het programma van de Pinksterlanddagen 2009 worden zichtbaar, zo bleek op de laatste bijeenkomst van de voorbereidingsgroep in Utrecht.
versie3klein (29k image)
Het Pinksterlanddagen affiche van dit jaar
Een aantal inhoudelijke thema’s staan zo goed als vast. Een aantal programma-onderdelen hangen samen met de huidige sociaal-economische ontwikkelingen, zoals de vlucht die Transition Towns in ons land nemen. Voorts staan dierenrechten prominent op de agenda.
Klik op meer.

Oud ALF-er Keith Mann uit Engeland komt spreken over zijn ervaringen als dierenbevrijder. De voortdurende sociale onrust in Griekenland vormde de aanleiding een spreker uit de anarchistische beweging van dat land uit te nodigen. De landdagen vinden dit jaar plaats van vrijdag 29 mei tot en met maandag 1 juni op kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in het Friese Appelscha, de vaste thuisbasis van de dagen.

Het is dit jaar 76 jaar geleden dat anarchistische arbeiders in Appelscha een aardappelveld aankochten om er een kampeerterrein annex meetingterrein van te maken. Sindsdien hebben diverse generaties anarchisten er hun jaarlijkse Pinksterlanddagen gehouden. Het terrein staat voor een uniek stukje sociale geschiedenis dat zijn weerga niet kent.

De organisatie van de Pinksterlanddagen heeft Caroline Meijers bereid gevonden haar ervaringen omtrent de coöperatieve beweging Longo Mai (Frankrijk/Zwitserland) te delen. Uit ons land komt een vertegenwoordiger van de Emmaus-beweging naar de dagen. Ook het vraagstuk van anarcho-syndicalisme en inkomensstrijd staat op het program.

Respect voor Dieren en de nieuwe Nederlandse afdeling van SHAC geven mede vorm aan het dierenrechtenprogram. Groen Front bereidt als gebruikelijk de laatste jaren ook diverse onderdelen voor. Dit geldt ook voor groepen als 2dh5 (voorzet op de volgende editie) en Klasse! (tegeninformatie voorziening) alsmede de AGA (Anarchistische Groep Amsterdam). Het groeiende verzet tegen vluchtelingendetentie staat ook op de agenda.

Verdere bijdragen aan het programma zijn te verwachten van Jens van Tricht en Rymke Wiersma (workshop Groene Voeten) alsmede van de cliëntenorganisatie GGZ Limburg
Arie Hazekamp houdt zijn zondagmorgen-lezing over het anarchisme van de daad in Nederland.

Als vanouds is er een kinderprogramma voor kinderen in de leeftijd van de basisschool in de eigen tent die achterop het terrein staat opgesteld. Dit jaar staat ondermeer EHBO voor hen op het program.

Er komen dit jaar opnieuw (internet) radio-uitzendingen vanaf de locatie van de Pinksterlanddagen. Hieraan zal door diverse betrokkenen bij vrije radiostations aan worden meegewerkt. Een perscentrum zal voor de verslaggeving van de dagen gaan zorgen.

Wat betreft het culturele gedeelte staat vast dat er op beide avonden theatervoorstellingen zullen zijn. Op vrijdagavond zullen zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk films gedraaid worden. Het Open Podium ontbreekt uiteraard niet op zondag avond. Voorts een optreden van de Grassmoawers die de zaterdagavond feestelijk zullen besluiten.

Rampenplan bereidt als vanouds het warme eten. De kantine zorgt voor een volledige biologisch assortiment aan overig eten en drinken.

Niet weg te denken zijn uiteraard de boekenmarkt en de stands. Willen de groepen en organisaties die standruimte willen hebben zich even via de e-mail aanmelden?

Dit jaar wordt het fenomeen de Weggeeftafel voortgezet. Aan het einde van de Pinksterlanddagen verdwijnen veel bruikbare etenswaren in de (dure) afvalcontainer omdat bezoekers deze niet mee naar huis nemen. In plaats van weg te gooien, is er nu het alternatief van de Weggeeftafel. De tafel werkt volgens het anarchistisch-communistisch principe: geven naar vermogen, nemen naar behoefte!

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 29 mei tot en met maandag 1 juni 2009 op het anarchistische kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning, Aekingaweg 1a in Appelscha. Het terrein is per openbaar vervoer bereikbaar met lijn 16 vanaf de NS-stations Assen en Heerenveen. Dankzij de belangeloze medewerking van veel groepen en individuen zijn we in staat dit weekend aan te bieden voor de belachelijke prijs van 12,50 euro en dat is inclusief kamperen. Vergeet dus niet je kampeerspullen mee te nemen!

Zie voor uitgebreidere informatie de geheel vernieuwde webstek www.pinksterlanddagen.nl.
De voorbereidingsgroep is bereikbaar via het volgende emailadres: pinksterlanddagen2009@gmail.com


Powered by Greymatter