Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/14/2009: "Opnieuw rellen in Griekenland"

Afgelopen vrijdag braken er in Athene en Thessaloniki opnieuw rellen uit. 7402589 (20k image)
Ruiten moesten het ontgelden in Kolonaki
De aanleiding was de rechtszaak van de anarchist Yorgos Voutsis-Vogiatzis die verdacht wordt van het plegen van een bankoverval en achttien maanden gelden werd gearresteerd.
Klik op meer.


Bij de rellen werden winkels en banken in brand gestoken. Het hele winkelcentrum Kolonaki, naast het parlement, gaat in vlammen op. In Saloniki worden banken in brand gestoken.

Het blijft ook op andere fronten onrustig in Griekenland. Hieronder een overzicht van gebeurteniissen van de afgelopen week:

Maandag 9 maart: Leden van de Open Vergadering voor Gezondheidszorg bezetten vier uur lang de kassen van het Rodekruisziekenhuis in Athene. Zij eisen gratis gezondheidszorg voor iedereen. Dit is een protest tegen de bezuinigingen op de zorg, die in december is begonnen.

Woensdag 11 maart: Havenwerkers van de Nautiko-werf in Piraeus bestormden het Ministerie van Scheepvaart en probeerden het gebouw te bezetten. Zij werden door de politie met traangas verdreven.

Nieuwe blokkade van de acropolis door medewerkers van het ministerie van Cultuur. De minister dreigde de blokkade met ME-geweld te verbreken, maar dan zou de Akropolis in gevaar komen. Nu moeten ze wel over de brug komen met vier maanden achterstallig salaris…

Demonstranten van het rechteninstituut demonstreerden tegen de arrestaties van kameraden in december en schreven leuzen op passerende bussen. Motorpolitie dreef ze naar de universiteit terug met traangas.

Donderdag 12 maart: proces in hoger beroep voor het hooggerechtshiof tegen de oud-voorzitter van Gouden Dageraad “Periandros” voor een moordaanslag op een marxistische student; Periandros werd voor twee aanslagen vrijgesproken en zijn straf met negen jaar verminderd. Zijn bentgenoten mogen in de rechtszaal Sieg heil roepen. Op de straat komen grote tegendemonstraties.

Ambulancewerkers in een ziekenhuis in Saloniki blokkeren het Ministerie voor Macedonië en Thracië in hun strijd voor betere werkomstandigheden en beter loon

Bewerkte bijdrage via Jan Bervoets


Powered by Greymatter