Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 





 

 

02/25/2009: "Algemene staking tegen de crisis in Spaanse stad Lebrije"

Op 18 februari vond in de Spaaanse stad Lebrije in Andalusië een algemene staking plaats tegen de crisis.
Staking007 (29k image)
De door de anarcho-syndicalistische vakcentrale CNT uitgeroepen staking, die zich richtte op de instelling van een onafhankelijke arbeidsbeurs met het oog op een rechtvaardige verdeling van werk, werd door 90% van de werkers gesteund.
Klik op meer.

Zoals was te voorzien, heeft het linkse gemeentebestuur van PSOE en IU geen antwoord gegeven op de eisen van de bevolking, die tot drie maal toe de straat is opgegaan om de oprichting van een onafhankelijke arbeidsbeurs op te eisen. Deze zou onder controle van een comité van inwoners en de vakbond CNT moeten staan en een rechtvaardige verdeling van het werk moeten beogen.

Volgens Vela Victoriano de woordvoerder van CNT, de enige vakbond die tot de staking heeft opgeroepen, nam op 18 februari 90% eraan deel, een cijfer dat volgens het dagblad EL Confidencial door de plaatselijke Politie wordt bevestigd. De beweging is algemeen geweest: supermarkten, bankagentschappen, kantoren en openbare diensten, de bouw, tot aan kiosken, bakkerijen, cafetaria’s, kleine handel - allemaal gesloten!

Slechts een paar bars en een pompstation zijn blijven werken. Een demonstratie van 1500 personen is in de richting van Mercadona gelopen, de enige supermarkt die onder grote politiebescherming open is gebleven, op bevel van het gemeentebestuur om iets tegen de staking te doen.

De demonstranten besloten toen een andere richting op te gaan, naar het stadhuis om hun woede tegen het gemeentebestuur als plaatselijke vertegenwoordiging van de Spaanse regering lucht te geven. Tot 21.00 uur is een picket van een honderdtal personen rond de supermarkt blijven staan, die dank zij de politieaanwezigheid open is gebleven.

Midden op de dag legde de directeur van een supermarkt uit dat hij zijn nering heeft gesloten om de staking te steunen opdat „het geld op een rechtvaardige manier moet worden verdeeld en dat het voor werk moet zorgen“. Volgens een gemeenteraadslid van de Partido Popular (rechtse oppositie) zou het gemeentebestuur minstens 5 miljoen euro van de centrale regering moeten ontvangen voor openbare werkzaamheden (bouw van een parkeerterrein) en tijdelijke gemeentelijke werkgelegenheid.

De hele inzet van deze strijd is een eind te maken aan de vriendjespolitiek en aan de baantjes die worden gereserveerd voor hen die een lidmaatschapskaart hebben van een partij of vakbond van links. Steunen PP en de Andalusische Partij de stakingsactie om bepaalde opportunistische redenen, de kleine baasjes die tijdens vorige manifestaties voorgaven dat ze de beweging steunden hebben zich nu duidelijk bij het anti-stakingsfront gevoegd.

Het gemeentebestuur heeft besloten een hevige campagne tegen de staking te voeren met een ware stortvloed van leugens, dreigementen, en lynchoproepen tegen de initiatiefnemers van de beweging. Door politievertoon zonder weerga dat een klimaat van spanning heeft geschapen, werden de stakers de hele dag door zwart gemaakt.

Rond alle toegangswegen van de stad stond Guardia Civil en plaatselijke politie opgesteld, steeds weer patrouilles, controles van de stakingswachten, - en dat ter bescherming van de enige open supermarkt?

Pers, politieke partijen en maatschappelijke organisaties hebben geprobeerd deze staking zoveel mogelijk in de doofpot te stoppen. De oudervereniging heeft een oproep tegen de staking laten uitgaan, met een beroep “op de verantwoordelijkheid van alle ouders om hun kinderen normaal naar school te brengen want veel mensen werken buiten de gemeente en hebben niemand aan wie ze hun kinderen kunnen toevertrouwen.”

De meest linkse coalitiepartij IU, een plaatselijke fusie van o.a. communisten en trotzkisten kwam nota bene met “een oproep tot ieders verantwoordelijkheid om de komende woensdag zo normaal mogelijk te laten verlopen, waarbij het recht op arbeid en de vrije uitoefening van de werkzaamheden van de burgers en burgeressen van Lebrija die met hun werk hun brood en dat van hun hele gezin verdienen”.

Zij ging zover dat ze de Guadia Civil opriep de stakingsposten te controleren! De socialistische en communistische vakbonden Comisones Obreras en UGT hadden als commentaar: “in donkere tijden komen er nu eenmaal valse profeten.”

Voor de CNT van Lebrija wordt de balans compleet anders opgenaakt. Deze staking is een succes geweest. Het is de eerste algemene staking tegen de kapitalistische crisis in de Spaanse Staat, ook al is zij op een plaatselijk niveau uitgebroken. Het is eveneens de eerste algemene staking in de geschiedenis van Lebrija, waarbij met name de grote winkels werden gesloten, een doel dat zelfs nooit door de historisch strijdlustige agrarische sector sector werd bereikt. Een bestrijding van caciquisme, van notabelen, die hele camarilla van kleine bureaucraten, van baantjesjagers van de verkalkte vakbeweging, een heel systeem van kleine regelingen tussen vrienden, van machtsverdeling en zijn voordelen voor enkelen…

De totale blokkade van de pers en de reactie van de politieke en vakbondskrachten van de linkerkant is het teken van de paniek die zich van de verschillende machtsblokken meester maakt tegenover de versterking en de veranderingen die het volk ondergaat als het direct handelt zoals dat in Lebrija gebeurt.

Is de staking in zoverre een succes geweest dat zij de vastberadenheid van de inwoners van deze gemeente, het historische linkse bastion, heeft laten zien, er is voorlopig niet voldaan aan de hoofdeis: een arbeidsbeurs, gecontroleerd door het bij meerderheid samengestelde Comité van de Burgers van Lebrija (door werklozen) en CNT in plaats van een arbeidsbureau van een socialistisch gemeentebestuur waarin slechts „de vriendjes“ van Commisiones Obreras en UGT het voor het zeggen hebben. En, na deze beurs, het eind van de ontslagen, van de overuren, een rechtvaardige verdeling van het werk. Logischerwijze gaat de strijd dus door.


Elders, in Martin de la Jarra, een klein dorp met 2000 inwoners, eveneens in de provincie Sevilla, hebben arbeiders een parlement gevormd gevormd, en zich opgesloten in het stadhuis om de oprichting van een gemeentelijke commissie op te eisen voor het beheer van de fondsen die de autonome commune van Andalusië en de regering zullen verstrekken, en dat in deze commissie de politieke partijen worden vertegenwoordigd, samen met de vakbonden en een commissie van werkloze arbeiders.

De arbeiders eisen de absolute transparantie zowel in de contracten met de ondernemingen als bij de vacatures, waarbij prioriteit zal worden gegeven aan projecten die het meeste werk scheppen en de mogelijkheid geven van toekomstige banen.

Het Parlement van de werklozen heeft een „cacerolada“ (concert van pannen) voor het Stadhuis gehouden om de bezetting te steunen. Het Parlement van de werklozen dat zich onafhankelijk van de partijen en de vakbonden verklaart, protesteert omdat het gemeentebestuur de “anticrisis”-fondsen van de regering wil bestemmen aan de uitvoering van grote werkzaamheden, wat hen dwingt ze door te sluizen naar de grote ondernemingen en niet aan de werving van werklozen ter plaatse.

Zij vragen „duidelijkheid in het werven en dat de werkgelegenheid van de inwoners ter plaatse wordt bevorderd”

21-02-2009


De afkortingen:
PSOE: Socialistische partij, aan de macht in Madrid (Spaanse Staat), in Sevilla
(zelfstandige regering van Andalusië), en aan het hoofd van het gemeentebestuur van Lebrija.

IU: Een gemeentelijke fusiecoalitie van linkse partijen, oorspronkelijk communisten, Trotzkisten en “onafhankelijk links”.

CCOO: Comissiones Obreras. Vakbond die lang door PCE werd geleid. Vandaag
hebben de sociaal-democraten daar de meerderheid, de PCE die behoudt enige invloed in bepaalde bepaalde sectoren.

UGT: Algemene Unie van de Werknemers, socialistische vakbond.

De bronnen: EL Confidencial, Kaosenlared, de Haat, Opstand, ADN.es


Zie on-line: Een stad in Andalusië mobiliseert tegen de werkloosheid:http://oclibertaire.free.fr/spip.php?breve89


Enigszins bewerkte bijdrage van Jan Bervoets


Powered by Greymatter