Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/18/2009: "De onvermoeibare voortgang van de sociaal-democratie"

Bestuurlijke decentralisatie! Het bestuur bij de burger brengen! Nooit meer wekenlang wachten op je paspoort!

burgerziekenhuis (18k image)
Het Burgerziekenhuis te Amsterdam, thans huisvesting van twee gefuseerde deelgemeenten

Klik op meer

Het instellen van deelgemeenten - naar ik meen is verder alleen Rotterdam de andere grote stad waar dit kunstje is uitgehaald, maar houd mij ten goede - is op alle mogelijke manieren verkocht. Maar voor de twee grootste steden van Nederland was het natuurlijk in de allereerste plaats een manier om de kweekvijver van het tomeloos talent van de PvdA te vergroten. De arrogantie van deze club ging zo ver dat er al samenwerkingsverbanden met wat toen nog Klein Links werd genoemd werden aangeboden in de nieuw te vormen volksrepublieken Bos en Lommer en De Pijp.
Klein Links bleek Groot Links te zijn geworden, de PvdA mocht misschien meedoen.

In Amsterdam was het 't fantastische idee van Walter Etty, bankierszoon, broertje van nog zo'n licht in de duisternis, (ex-)CPN-ster Elsbeth E., thans van NRC-Handelsblad. Walter E. heeft de begroting van Amsterdam opgeblazen met de bouw van de Stopera (het zou nog eens speciaal extra worden overgedaan met de Noord-Zuidlijn, maar die mocht toen nog niet). Niemand zat er op te wachten, maar er moesten zo'n zestien deelgemeenten komen, punt uit. Voor de bestuurskracht. U weet wel.

Van enkele zogenaamde deelgemeenten zou het wel zinnig zijn geweest dat ze bestonden. Voormalige echte gemeenten, als Nieuwendam. Sloten en Watergraafsmeer, alle geannexeerd door Amsterdam in 1921, toen deze plaatsen armlastig waren geworden tengevolge van overstroming - armlastig en daarom Amsterdams, nog maar zo kort geleden... -, hadden nog een eigen karakter dat decentralisatie wettigde. Juist Watergraafsmeer is alweer weggefuseerd. De rest volgt nog.

Het ANP meldt:

Het aantal stadsdelen in Amsterdam moet kleiner. Bij zeven in plaats van de huidige veertien stadsdelen functioneert het bestuurlijk stelsel in de hoofdstad optimaal.

Dat standpunt maakte het college van B en W woensdag bekend. Het neemt met dit standpunt voorlopig de visie van de commissie-Mertens over, die onderzoek deed naar het bestuurlijke stelsel in Amsterdam.
In april presenteert het college een definitief plan. De gemeenteraad besluit waarschijnlijk in juni over het toekomstige aantal stadsdelen.

Het college wil ook de taken en bevoegdheden van de deelraden kritisch onder de loep nemen. De komende tijd hebben betrokkenen de mogelijkheid om via inspraak het college over het aantal stadsdelen te adviseren.
Volgens het college is het mogelijk dat het uiteindelijke aantal stadsdelen hierna toch hoger uitvalt, maar ''binnen de bandbreedte van maximaal tien stadsdelen''.
Dat er minder stadsdelen komen, betekent ook dat er straks minder deelraadbestuurders en deelraadsleden nodig zijn. Ook heeft de gemeente minder ambtenaren nodig. Het nieuwe stelsel zou tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 ingevoerd moeten worden.


Volbloed-democraten daar in Amsterdam. De instelling van deelraad Centrum is bij referendum afgewezen, maar sinds wanneer zou een referendum iets uitmaken? Tenzij je kunt besluiten dat je het zelf genoeg vindt. "De bandbreedte van tien deelraden".
De grenzen moeten zo getrokken kunnen worden dat de PvdA weer even vooruit kan. Of vooruit denkt te kunnen.

Denkt u dat Walter Etty, die zogenaamd beschaamd moest vertrekken uit Amsterdam, waar hij een blauwe maandag gestudeerd heeft maar het al gauw te druk had voor de partij, papiertjes is gaan prikken in het park? Misgedacht. Commissariaatje voor de media, directeurschapje bij de Postcodeloterij, baasje van de Sociale Zekerheid, baasje over het Wieringerrandmeer (nog zoiets..), quasi-cultureel baasje (Felix Meritis, Llink), ach, zo scharrel je maar wat aan. Je bent democraat of je bent het niet.

En de partij had geen mooiere manier en geen betere gelegenheid kunnen verzinnen om ambtenaren op de keien te slingeren (en deelraadsleden natuurlijk). Werklozen kunnen er altijd bij, en laat het maar aan Wouter over om de uitkeringen bij te snijden.

Dat ik toch nog kwaad kan worden.. ik denk dat het komt doordat ik de hele zwendel in Amsterdam zich heb zien ontrollen en nu weer zie oprollen. De jaren tellen aan, de boosheid blijft.

(O ja, de uitgifte van paspoorten door deelgemeentekantoren is schielijk gestaakt toen het een succes bleek. Het was niet de bedoeling dat "de burger" er echt iets aan had...)

1 Reactie


@Prul; dat van die deelgemeenten kan me niet zo boeien maar die ex communisten ja dat is pas interessant. Marius Ernsting in de MUG februari 2009 die het niet meer nodig vindt een
schuldige aan te wijzen
als oorzaak van armoede in Nederland. Wat een verrader.

zei: R.T.Ton op 21/02/2009 om: 01:35u


Powered by Greymatter