Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/08/2009: "Hoera! Anarchie in Griekenland!"

Het blijft onrustig in Griekenland al is het sociale protest van de voorpagina's van de reguliere media verdwenen.
capt_b1a4606e81f3478a88497e3f777bd140_greece_riots_xdm125 (21k image)
Schietende agenten in Griekenland
Klik op meer voor de impressies van een medewerker van de Franstalige A-info.
Klik op meer.

De berichtgeving beslaat de periode tot ongeveer 1 februari 2009-

Tot nu toe zijn de boeren nog op straat (alle grote autowegen zijn nog geblokkeerd). Vanochtend heeft de regering een termijn van 48 uur aan de boeren gegeven om te
vertrekken (zo niet dan zal Karamanlis zijn ME inzetten). De vakbonden willen de mobilisaties beŽindigen, maar de basis oefent druk uit om de strijd voort te zetten.
Natuurlijk zijn de boeren, na de nederlaag van 1996-97, heftig gekant tegen de politieke (bijv. communistische, j.b.) partijen, maar men kan niet zeggen hoe die mobilisatie zich zal ontwikkelen. Sommige stromingen zijn er autonoom (in Kreta steken bepaalde boeren de zwarte vlag uit, maar ik weet niet of dat wil zeggen dat het anarchisten zijn), maar ik weet niet of dat het geval is in het merendeel van de blokkades (de communistische partij speelt in enkele streken traditioneel een rol). De boeren die de straat opgaan zijn veeleer jonge boeren, die tot hun nek in de schulden zitten, en geen andere financiŽle middelen hebben (er zijn er die ís zomers voor het toerisme werken).

De bezetting van de vakbond van mediapersoneel (ESIEA) is enkele dagen geleden geŽindigd, maar de bezetters hebben zendmateriaal vervoerd naar de bezette mediafaculteit (EMME) en hebben groepen gevormd om verslag te leggen van manifestaties (reporters, cameramensen e.d.) en om op te treden tegen massaontslagen. Zo is er een fotograaf ontslagen die de hierboven gepubliceerde beroemde foto heeft gemaakt†:

http://mutantjazs.blogspot.com/2008/12/blog-post_09.html

De Griekse vluchtelingenraad was gedurende 5 dagen tot bezetting overgegaan om zijn solidariteit uit te spreken en om van de staat asiel aan de emigranten te eisen.

Eergisteren hebben artsen studenten en werklozen 4 uur lang de kassa's van een ziekenhuis bezet (Als je in Griekenland geen zorgverzekering hebt, dan moet je daar betalen). PatiŽnten en van het personeel reageerden met aanmoedigingen. Op het eerste spandoek stond Ąniet betalen, niet betalen!ď (Dario Fo? Jazeker!) en de tweede Ątegen de wetten van
de staat en het kapitaal, gezondheidszorg naar onze behoeftenď.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=979123

Elk weekend is er demo voor Konstantina Kuneva, het slachtoffer van een vitrioolaanval door haar werkgevers..

Het is te vroeg om een balans op te maken en wij moeten waakzaam zijn, maar om snel enkele punten van analyse te schetsen, er bestaat in de anarchistische-autonome beweging een tendens om de scheidslijnen te overschrijden tussen politiek en sociaal, wat heeft bijgedragen tot de socialisatie van de anarchistische ideeŽn en de praktijk. Deze stroming leidt tot werk aan basisorganisaties op het niveau van alle dag, op het werk, in de wijken, enz. enz.

Bovendien de studentenstrijd van 2006-07 en de autonome trends in de arbeidersbeweging
(van de vakbonden en de niet-geinstitutionaliseerde arbeidersverenigingen) hebben
gespeeld een belangrijke rol (bezigheid van GSEE).

Binnenkort schrijf ik weer,

Anarcharisis.

Bijdrage van Jan Bervoets op basis van aantekeningen van ďAnarcharsisĒ, Franse correspondent voor A-infos over Griekenland: 29 januari 2009.

2 Reacties


oeps, de laatste alinea is nog niet goed vertaald, lees daarvoor:
Bovendien hebben de studentenstrijd van 2006-07 en de autonome stromingen inde arbeidersbewegingen (...) een belangrijke rol gespeeld (bezetting van GSEE)
liefde liefde liefde

zei: jan bervoets op 09/02/2009 om: 20:10u

En voor een Engelstalige kroniek van alle gebeurtenissen in Athene tot de jaarwisseling, zie http://www.libcom.org/news/short-presentation-recent-events-athens-through-eyes-some-proletarian-participants-tptg-co-

zei: jan bervoets op 09/02/2009 om: 20:12u


Powered by Greymatter