Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/27/2009: "'t Wordt weer eens tijd: ‏Leonard Peltier"

Leonard Peltier (Grand Forks, 12 september 1944), een Lakota/Ojibwe-indiaan en lid van de American Indian Movement, zit sinds 1977 gevangen.
leonard2 (15k image)
Hij werd tot tweemaal levenslang veroordeeld op beschuldiging van moord op twee FBI-agenten. Zelf heeft Peltier altijd verklaard onschuldig te zijn. Inmiddels is gebleken dat hij geen eerlijke rechtszaak heeft gekregen. Amnesty International beschouwt hem als een politieke gevangene.
Klik op meer.

Zo werd deze op basis van valse getuigenverklaringen (zoals de autoriteiten inmiddels hebben toegegeven) door Canada uitgeleverd. Tijdens de rechtszaak, zo bleek later, hield de FBI belangrijk ontlastend bewijsmateriaal achter, intimideerde en manipuleerde getuigen en fabriceerde belastend bewijsmateriaal. Maar de handelingen van de FBI bleken voor de rechter onvoldoende reden om de rechtszaak te heropenen.

Ook het naderhand toegeven van de openbare aanklager "niet te weten wie de agenten heeft gedood" en het verzoek van Amnesty International de rechtszaak te heropenen, kon de rechter niet op andere gedachten brengen.

In november 1993 diende Leonard Peltier een gratieverzoek bij President Clinton. Dat gratieverzoek werd gesteund door het Europees Parlement, dat op initiatief van de Leonard Peltier Stichting in december 1994 een resolutie aannam. Verder plaatste het parlement grote vraagtekens bij de veroordeling van Peltier en verzocht eveneens "om instelling van een onderzoek naar de juridische onregelmatigheden".

Het gratieverzoek werd door Clinton, mede onder zware druk van de FBI, vlak voor de inauguratie van George W. Bush genegeerd. Het gratieverzoek is heden nog steeds "open" en de Amerikaanse president zou dit alsnog kunnen inwilligen.

Op 8 juni 2007 werd opnieuw een herzieningsverzoek ingediend voor de herziening van het vonnis tegen Leonard Peltier. Het proces, dat op 18 januari zou plaats vinden, is inmiddels uitgesteld. Een van de oorzaken is dat de FBI bij dit soort gelegenheden de straat op gaat om te protesteren tegen de aantasting van de eer van de natie en de toenemende verdorvenheid van het indianendom. Gelijkaardige demonstraties organiseren de agenten ook wanneer Mumia Abu Jamal ter sprake komt.

Voor meer gegevens: http://www.leonardpeltier.net/ .

Bijdrage van Jan Bervoets


Powered by Greymatter