Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/12/2009: "Franstalig affiche over Gaza vertaald"

Enkele geestverwanten vertaalden een recent Franstalig Belgisch affiche over de huidige toestand in Gaza.
gaza002 (12k image)
Klik op meer voor het affiche.

IN GAZA ZOALS ELDERSÖ

Van Gaza in Palestina tot Nasiriya in Irak, van de Kivu in Kongo tot Grozny in TsjetsjeniŽ, zijn duizenden bloedbaden dagelijkse kost geworden. Onder de verschillende vormen die dit kapitalistische en autoritaire systeem aanneemt in de vier uithoeken van de wereld, verwoest het hele gebieden door honger, ontbering, vervuiling, oorlog. Of ze nu dienen om de arbeidskrachten te concentreren of te deporteren, kampen zijn de levensomstandigheid geworden van miljoenen mensen: vluchtelingenkampen, vrijhandelszones, deportatiecentra, sloppenwijken,...

Zoals in Gaza, dit ware kamp dat gebombardeerd wordt en omsingeld is door het IsraŽlische leger; dat gedomineerd wordt door religieuze/nationalistische autoriteiten; dat onderworpen wordt aan ellende en wanhoop. Een oorlogslogica tegen een heel Ďvolkí in stelling brengen tegen de terreur van de IsraŽlische Staat dient echter slechts om zowel de verworpenen van Gaza als de uitgebuitenen van Tel Aviv te doen vergeten dat er maar ťťn mogelijkheid is om eruit te geraken: vechten tegen elke autoriteit, of het nu die van het uniform van de IsraŽlische soldaat of van de Palestijnse politieagent is, van de religieuze dwangbuis Ė deze oude vijand van de vrijheid Ė of van het kostuum van de democratische kapitalist en de woekeraar die in de kampen zoals elders speculeren op de miserie.

Zoals in TsjetjseniŽ, waar slechts ruÔnes overblijven na de jarenlange bombardementen van het Russische leger en waar bovenop de terreur van de Russische Staat nu een regime van krijsheren is gevestigd.

Zoals in Kongo, waar uitgehongerden werken in de mijnen om het metaal op te delven dat zo kostbaar is voor de technologische vooruitgang van het kapitaal terwijl ze creperen in omstandigheden van slavernij. Diezelfde mijnwerkers en hun families worden afgemaakt met kogels en machetes door al dan niet officiŽle legers die er vechten om de winsten van hun bazen veilig te stellen Ė terwijl de Belgische banken beide rivaliserende kanten financieren om de productiekosten te doen dalen.

Met een andere intensiteit maar volgens dezelfde logica worden hier in Europa duizenden ongewensten opgepakt tijdens razziaís en vervolgens opgesloten en gedeporteerd naargelang de noden van de economie en de sociale controle. Duizenden mensen sterven op hun werkplaats of aan de gevolgen van de uitbuiting (kanker, depressie,...). In de wijken waar de levensomstandigheden alsmaar zwaarder worden, is er niet alleen maar de politie die afranselt en moordt, maar ook de nefaste ontwikkeling van de oorlog tussen armen. De logica van de concurrentie gaat gepaard met de vele religieuze, nationalistische of maffieuze zwendel en afpersing: elkaar oplichten, elkaar dope verkopen, zich aansluiten bij de eerste de beste bendeleider om beter te kunnen overleven in de jungle van het kapitaal waar verkrachtingen en andere brutaliteiten integraal deel uitmaken van de ellende die deze wereld overdraaglijk maakt.

In deze wereld hebben de machtigen en de uitbuiters er alle belang bij dat de burgeroorlog overal uitbreekt... Deze oorlog tussen armen komt hen goed uit omdat die doet vergeten dat er een andere oorlog mogelijk is: de oorlog tegen deze wereld van geld en autoriteit, voor de vrijheid van elkeen.

Het dringt om tegenover de oorlog tussen Staten, tussen religies, tussen etnieŽn, de sociale oorlog tegen alle uitbuiting en alle overheersing te plaatsen.
Deserteer uit de oorlogen van de Staten en de machtigen, weiger de oorlog tussen armen!
Wapen jezelf tegen de nationalistische, democratische en religieuze manipulatie!
Val hier en nu alles aan wat ons tot slaven maakt!

Anarchisten

Het origineel is te vinden op http://www.cemab.be/news/2009/01/6511.php

Het vertaalde affiche kun je hier downloaden:
57020.pdf (211k file)

1 Reactie


Even wat opbouwende kritiek met name over het
archaische woord gebruik.
Bespeur ik vervreemding van De Telegraaf lezer en vervreemding van de lezers van het vrolijkste jeugd blad van Nederland dat met name in kringen van wetenschappelijk onderwijs studenten veel schijnt te worden gelezen ? In Belgie zullen daar wel gelijksoortige publikaties voor zijn.
Als je preekt voor eigen parochie dan komt de boodschap wel over. Hoewel; bij de verworpenen van de Gaza strook zoals ze in het stukje genoemd worden stel ik me praktisch ingestelde mensen voor die hun eten op de zwarte markt moeten kopen en onderling de prijs van de eerste levens behoeften bespreken. Ik heb zelf nog al de neiging als ik niet op pas om dergelijk taalgebruik te benutten .
Hoe beschrijf je een verschrikkelijke werkelijkheid zodanig dat de lezer het begrijpt en met name de conclusie trekt dat hij / zij wat moet doen en het vervolgens nog doet ook ?
We worden immers doodgegooid met media uitingen ? Plaatjes van verminkte kinderen schijnen het goed te doen in dat opzicht. Maar dat moet je ook maar willen gebruiken. Desalnietemin:
het is wel in grote lijnen waar wat er staat maar wat ontbreekt zijn de meest recente wapen feiten van die " anarchisten " zelf.

zei: R.T.Ton op 14/01/2009 om: 20:38u


Powered by Greymatter