Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/12/2009: "Anarchistische bibliotheek in Den Haag"

In Den Haag wordt op woensdag 14 januari een nieuwe anarchistische bibliotheek geopend, Utopia genaamd.
AnarchistischeBiebdenHaag (49k image)
De biep is gevestigd in de Alcatraz van het woonproject De waterspin in het Oude centrum van de hofstad.
Klik op meer.

Vanaf 14 januari zal de bibliotheek iedere woensdag open zijn tussen 16 en 19 uur en kunnen boeken tegen borg geleend worden.

De boeken uit de bieb komen oorspronkelijk uit de Boexat uit Nijmegen en zullen binnenkort aangevuld worden met nieuwe boeken, tijdschriften en kranten. We nodigen iedereen uit voor een drankje en een blik tussen de kaften.

Aansluitend wordt het Witboek Kraken gepresenteerd op 15 januari 2009 tussen 16.00 en 19.00 in 'De Illusie', Schouwburgstraat 2 in Den Haag, met prominente sprekers en debat. De presentatie is vrij toegankelijk voor iedereen en alle aanwezigen kunnen een gratis exemplaar bemachtigen!

Sprekers zijn o.a. Tjeerd Herrema (Wethouder voor Volkshuisvesting in Amsterdam), Terts Brinkhoff (Directeur van de Parade) en Hans Pruijt (socioloog; auteur van "Squatting in Europe"). Bas van 't Wout (maker Zwartboek Kraken - VVD Amsterdam) heeft onlangs bij de presentatie van zijn Zwartboek laten weten graag met de krakers in debat te gaan. Uiteraard zijn ook de indieners van het wetsvoorstel om kraken te verbieden van harte uitgenodigd een exemplaar van het witboek in ontvangst te nemen en hun reactie te geven in het debat.

Het Witboek heeft als doel het publiek en de politiek te informeren over de actuele kraakpraktijk en de huidige generatie krakers. Dit was hard nodig, onder andere in antwoord op het wetsvoorstel van Ten Hoopen, Van der Burg en Slob om kraken te verbieden. Het boek bevat - naast beschouwingen van deskundigen en opiniemakers - een groot scala aan voorbeelden van de vele kraakpanden die Nederland momenteel rijk is. Deze voorbeelden tonen aan dat kraken nog steeds een belangrijke maatschappelijke functie heeft. Kraken draagt bij aan het behoud van sociale huisvesting, het bestrijden van speculatie, het stimuleren van nieuwe culturele initiatieven en het beschermen van monumentale panden.

Het Slagertje heeft een veganistische/vegetarische maaltijd, voor een lekkere afsluiting van de dag.

2 Reacties


El Kwallo allias Tjeerd Herrema is ook uitgenodigd blijkbaar. Ik kan me herinneren hoe hij in zijn vorige baantje in stadsdeel Zeeburg achter een tafeltje zat tijdens een of andere bijeenkomst voor de Indische buurt. Er mochten vragen gesteld worden. Dus ik schuif aan. Reactie na mijn inleiding : Herrema
staat op en gaat zonder iets te zeggen weg. Met kraak types heb ik overigens wel eens de zelfde ervaring opgedaan.
Dat kan nog een interessante middag worden. Over de nieuwe bib. : DAT IS GOED NIEUWS ! Ik ben wel eens in de Anarcho bib in Amsterdam geweest nav. het jubileum daar van. Onder het genot van een biertje bij wijze van uitzondering wat eerder dan gebruikelijk aan mij verkocht al daar in het zonnetje op de binnen plaats zitten lezen.
Wat me op viel aan de boeken kastjes - bibliotheek is een groot woord in deze - was de gort droge en bepaald moeilijk toegangkelijke inhoud van de literatuur. Vb. : De autobiografie van Emma Goldman, hoe ze in het theater speelde enzv.
Dat is toch echt voor de liefhebber. Wees gewaarschuwd !

zei: R.T.Ton op 13/01/2009 om: 16:51u

Ik was bij de presentatie en heb het Witboek gelezen. Er is naar mijn mening geen Witboek maar een tweede Zwartboek gemaakt. Zie voor een onderbouwing hier van mijn site op de
Link pagina. Een trieste zaak maar het moet gezegd en geschreven worden.
http://a-a-p.weebly.com

zei: R.T.Ton op 18/01/2009 om: 18:41u


Powered by Greymatter