Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/08/2009: "Intussen in de o zo veranderde VS"

Twee Afrikaans-Amerikanen standrechtelijk geëxecuteerd op straat in de Nieuwjaarsnacht.

nola-protests-adolph-grimes-iii-nopd-murder-010809-by-darwin-bond-graham (241k image)
Klik op meer

In de Nieuwjaarsnacht werd in New Orleans de 22-jarige Adolphe Grimes, een Katrina-vluchteling uit New Orleans nu woonachtig in Houston, zeker veertien keer beschoten waarvan twaalf keer in de rug. Hij werd onder vuur genomen vanuit een auto zonder nummerplaat waarin stillen zaten. Grimes zat in zijn auto te wachten op een familiellid met wie hij uit wilde gaan in de stads. De politie beweert dat er een "vuurgevecht" heeft plaatsgevonden, maar zelfs als dit waar is: hoe kon Grimes weten dat hij beschoten werd door politie als deze niet in uniform was en in een in meer dan een opzichten duistere auto zat?
Aan de eerlijkheid van het onderzoek naar het politieoptreden wordt bij voorbaat getwijfeld.

De standrechtelijke moord op Oscar Grant vond ook plaats vroeg in de Nieuwjaarsnacht. Er kwamen bij de politie berichten binnen over een vechtpartij in de metro van Groot-San-Francisco. Op een station in Oakland betrad de politie een metrorijtuig.
De 22-jarige Oscar Grant werd tegen de grond gewerkt, getaserd (waartegen hij nog geportesteerd heeft, zich beroepende op zijn vaderschap), waarna hij in de rug werd doodgeschoten. De scène is gefilmd door getuigen, de filmpjes staan op het net (u gelieve zelf te zoeken).

Deze moordpartij, die doet denken aan de moord door de Londense politie op Jean-Charles de Menezes - alleen zijn we van de VS echt niet veel anders gewend - is gevolgd door dagelijkse protestdemonstraties in San Francisco en agglomeratiesteden. Hierbij is meermalen hard opgetreden door de politie, met tasers en trangas, hetgeen tot verdere woede heeft geleid. We zullen zien hoe het verder gaat.

1 Reactie


Ik heb die verschrikkingen rond Rodney King (1991) weer eens opgezocht op het www.
In de wikipe staat het een en ander. Uiteindelijk heeft het tot 53 doden geleid met name door AMPquot; rellen AMPquot; nav.
Het werpt voor mij de vraag op hoe een ordedienst te organiseren in een overgangsfase naar het anarchisme zodanig dat laat ik het onnodig geweld noemen voorkomen wordt.

[commentaar verhuisd door redactie]

zei: R.Ton op 08/01/2009 om: 23:14u


Powered by Greymatter