Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/07/2009: "Aanval op Gaza - mede mogelijk gemaakt door NL"

Een persbericht van Stop de Wapenhandel

rafah6jan (44k image)

Klik op meer

De aanval op Gaza door het IsraŽlische leger wordt uitgevoerd met mede in Nederland gemaakte wapens. Ook bestaan er intensieve contacten tussen Nederlandse en IsraŽlische militaire bedrijven. Daarnaast worden er via Nederland wapens en munitie vanuit de Verenigde Staten naar IsraŽl getransporteerd zonder toetsing aan het EU wapenexportbeleid. Nu minister Verhagen hulp heeft aangeboden bij controle op wapenleveranties aan Hamas mag verwacht worden dat Nederland ook de controle op wapenleveranties aan IsraŽl aanscherpt.

IsraŽl is een van de grootste wapenimporteurs ter wereld. Zowel wapendoorvoer als wapenuitvoer naar IsraŽl via derde landen wordt door Nederland niet gecontroleerd. De Apaches waarmee de steden in Gaza beschoten worden zijn met Nederlandse onderdelen gemaakt; Stork is enige leverancier voor Apache landingsgestellen die door de VS aan IsraŽl worden geleverd. DSM levert bepantsering voor IsraŽlische pantservoertuigen. Daarnaast werken Nederlandse militaire bedrijven samen met de IsraŽlische defensie-industrie, met name in de productie van antitankwapens voor de export naar derde landen. Directe leveringen aan het IsraŽlische leger van Nederlandse militaire producten is niet toegestaan, maar handel met de IsraŽlische wapenindustrie, die grootste leverancier van het IsraŽlische leger, wordt wel toegestaan.

De Nederlandse regering volgt de lijn dat wapenexportvergunningen voor IsraŽl in beginsel worden geweigerd op grond van criteria 2 (slechte mensenrechtensituatie), 3 (interne spanningen) en 4 (regionale spanningen) van het EU wapenexportbeleid. Maar doorvoer en indirecte leveringen worden niet getoetst aan het EU wapenexportbeleid. Daarmee ondergraaft de regering haar eigen criteria.
In de periode 2006-2007 vonden 142 wapenzendingen naar IsraŽl via Nederland plaats. Gegevens over 2008 ontbreken, omdat de overheid deze ondanks toezeggingen aan de Tweede Kamer nog steeds niet openbaar heeft gemaakt. Eind 2008 is een deel van de militaire doorvoer naar IsraŽl verplaatst naar het Belgische vliegveld Luik, officieel vanwege verhoging van de landingsgelden op Schiphol. Het leeuwendeel van de doorvoer in 2006-2007 betrof munitie-gerelateerd materiaal, bijna allemaal afkomstig uit de Verenigde Staten. Tijdens de oorlog in Libanon gingen deze leveringen gewoon door. Nederland heeft de juridische mogelijkheid om een ad-hoc vergunningsplicht op te leggen voor het toetsen van doorvoer van militaire goederen aan de EU wapenexportregels. In de praktijk wordt hier vrijwel nooit gebruik van gemaakt als de zending afkomstig is van een bondgenoot, zelfs niet als die bondgenoot een heel ander wapenexportbeleid voert dan Nederland.

3 Reacties


Stop de IsraŽlische genocide in Gaza

Dagelijks protest bij de VS consulaat (Museumplein te Amsterdam) van 19.00-20.00 uur.

Wereldwijd gaan er nog miljoenen mensen dagelijks demonstreren tegen de IsraŽlische genocide in Gaza. In elf dagen tijd hebben de IsraŽlische troepen meer dan 540 slachtoffers gemaakt waarvan 30% kinderen, er zijn meer dan 2500 gewonden (06.01.í09 om 01.42 uur) waaronder er vele ernstig aan toe zijn.

Voor IsraŽl lijkt het blijkbaar nog niet genoeg te zijn, na drie jaar lang sancties te hebben opgelegd tegen Gaza. Aanvankelijk met pogingen om de democratische gekozen Hamas-regering politiek te isoleren, daarna met het blokkeren van alle soorten humanitaire hulp. En nu vind de afslachting plaats met onvoorwaardelijke steun van de USA en de goedkeuring van een aantal dictatoriale Arabische regimes. De Europese Unie beperkt zich, zoals gewoonlijk, tot een passieve houding en roept tot staakt-het-vuren. Daarbij wordt de schuld nadrukkelijk gegeven aan de Hamas-beweging.

Gaza wordt doelbewust met alle gesofisticeerde en internationaal verboden wapens vanuit de lucht, zee en grond platgebombardeerd met als doel de vernietiging van de Hamas- beweging, omdat deze IsraŽl niet zou willen erkennen. Wat IsraŽl daadwerkelijk wil met haar barbaarse militaire interventie is echter niet duidelijk.

Wel is duidelijk dat dit een flagrante schending is van alle internationale verdragen en conventies ter bescherming van de rechten van de mens.
Wij roepen daarom op tot:

- Onmiddellijk stopzetting van de zionistische genocide tegen het Palestijnse volk in Gaza
- Onmiddellijke opheffing van de door IsraŽl opgelegde sancties
- Onvoorwaardelijke steun aan het verzet tegen de IsraŽlische koloniale macht
- Voor een democratische Palestijnse staat voor iedereen (Joden, Christenen, Moslims en anderen)

Comitť: Steun het Palestijnse verzet (voor meer informatie 020-6652295 of 0626017186

zei: abdelouahed el bakkali op 07/01/2009 om: 16:51u

Beste Abdelouahed :
een Staat kan niet democratisch zijn. Een democratische Staat is een contradictie. Wat betreft dat plat bombarderen : zonder het geweld door het israelische leger te willen bagatelliseren de israelisch hebben de atoom bom. Als ze werkelijk een einde aan de stadsguerrilla hadden willen maken dan hebben ze daar alle mogelijkheden toe ook met conventionele middelen van uit de lucht en met artillerie.
Ook het gebruik door u van het begrip " genocide " valt me op. Wanneer is er sprake van een genocide ? De meningen lopen uit een.
En dan de combinatie van genocide en zionisme door u. Wat was de kreet die in het verleden nog al eens geroepen werd door hooligans meen ik: " hamas hamas alle joden schaatsen op de plas " ?? Krachtige taal. Echter ik mis nog steeds analyses die ter zake zijn. De dr Clavans op tv maken me ook niet wijzer.(www.youtube.com/watch?v=CecHH3QCTPk&feature=related)
Het lijkt er op dat dit conflict met name in het kader van klasse strijd gezien kan worden. Ook wat betreft de wapenhandel. Produktie middelen niet langer in handen van een kleine groep uitbuiters, van vrije markt kapitalisten. In dat kader : wat leert
deze stads guerilla ons over de toekomst van de stads guerrilla in
het Midden Oosten en ook in NW Europa ?

Tot slot : ik zag nu en ook in het verleden tijdens demonstraties in Nederland Amsterdam mn. in tv. uitzendingen oudere vrouwen
met hoofddoek van Noord Afrikaanse (?) afkomst mee demonstreren
mn. op het Museum Plein Amsterdam. In andere publieke aangelegenheden zijn die altijd afwezig. Hoe zit dat ? Waren ze daar vrijwillig ?
Wat betreft de selektieve verontwaardiging : tja je kan niet overal tegelijk zijn maar weer moet worden vastgesteld dat de ene
" genocide " net weer even belangrijker wordt gevonden dan de ander.

zei: R.Ton op 08/01/2009 om: 22:10u

Oudere gehoofddoekte noord Afrikaanse vrouwen mee demonstreren
als het palestijnen of
de golf oorlogen betrof.

zei: R.Ton op 08/01/2009 om: 22:20u


Powered by Greymatter