Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/20/2008: "Het spook van de vrijheid komt altijd met een mes tussen zijn tanden"

Griekse surrealisten hebben een verklaring uitgegeven naar aanleiding van de opstanden in Griekenland.
Athene2008001 (22k image)
Klik op meer voor de verklaring met de fraaie aanduiding 'Het spook van de vrijheid komt altijd met een mes tussen zijn tanden'.

Het spook van de vrijheid komt altijd met een mes tussen zijn tanden

In koelen bloede is geschoten naar het nec plus ultra van sociale onderdrukking.

Alle stenen, die van de bestrating zijn gerukt en naar de schilden van de politieagenten zijn geworpen of naar de gevels van de commerciële tempels, al de vlammende flessen, die hun baan volgden in de nachtelijke hemel, alle barricades die op de straten in de stad zijn opgericht. Die ons gebied scheiden van het hunne, allen vuilnisbakken voor consumentenafval dat, dankzij het vuur van de opstand. Iets werd uit Niets, alle vuisten die onder de maan worden opgeheven, zijn de wapens die het vlees en de werkelijke macht niet alleen aan het verzet maar ook aan de vrijheid geven. En het is precies het gevoel van vrijheid dat in deze ogenblikken de enige zaak is die onze inzet waard blijft: dat gevoel van vergeten morgens uit de kindertijd, waarin alles kan gebeuren, want als scheppende mensen zijn wij het zelf, die zijn ontwaakt - niet die toekomstige productieve menselijke machines die als „gehoorzaam subject”, als „student“, als „vervreemde arbeider“, als „eigenaar“, „gezinslid“ worden beschouwd. Het gevoel de vijand van de vrijheid onder orgen te zien – en hem niet langer meer te vrezen.

Daarom moeten zij die door willen gaan met hun zaken alsof er niets gebeurd is, alsof er nooit iets was gebeurd, zich terecht zorgen maken. De spoken van de vrijheid komen altijd met het mes tussen hun tanden, met de gewelddadige wil om de ketens te breken, ketens die het leven tot een miserabele herhaling maken, en dienen om steeds opnieuw de heersende sociale verhoudingen weer te geven. Maar vanaf zaterdag 6 december gedragen de steden van dit land zich niet meer fatsoenlijk: geen winkeltherapie, geen open wegen die ons naar de arbeid voeren, geen nieuws over de zorgsinitiatieven van regeringswege, geen onbezorgde omschakeling van de ene life-style televisieshow naar de ande, geen avondritjes naar Syntagma Sq. enz.., enz.., enz.. Deze dagen en nachten zijn niet voor de handelaars, TV commentatoren, ministers en cops: Deze dagen en nachten zijn voor Alexis!

Als surrealisten waren wij vanaf het begin met duizenden anderen op de straten, in opstand en solidair; want het surrealisme was geboren met de adem van de straat en is niet van plan ooit de straat te verlaten. Na het massale verzet tegen de moordenaars van de Staat is de adem van de straat nog heter, nog gastvrijer en nog creatiever geworden dan voordien. Het is niet aan ons om een algemene lijn aan deze beweging voor te stellen. Maar wij nemen onze verantwoordelijkheid in de gemeenschappelijke strijd, omdat het een strijd voor de vrijheid is. Zonder dat we het eens hoeven te zijn met alle aspecten van zulk een massaal verschijnsel, zonder aanhangers te zijn van blinde haat en van geweld voor zijn eigen doel, aanvaarden wij dat er voor dit fenomeen om een reden bestaat.

Laten wij niet toe dat deze vlammen adem van poëzie afzwakt of afsterft.

Laten wij het omvormen tot een concreet utopia: om de wereld om te zetten en het leven te veranderen!

Geen vrede met de politieagenten en hun bazen!

Allen de straat op!

Wie de woede niet kan voelen kan beter zijn bek houden!


Athene Surrealistische Groep, december 2008

surrealismgr@gmail.Com

Bijdrage via Jan Bervoets

1 Reactie


BBC laat uitleggen wat Griekse anarchisten zijn en denken:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7774304.stm

zei: keest op 21/12/2008 om: 16:54u


Powered by Greymatter