Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/09/2008: "Marina Verna over de opstanden in Griekenland"

Voorpaginanieuws is het inmiddels, de opstanden in Griekenland.
MarinaVerna (15k image)
Marina Verna
Klik op meer voor een interview met de Griekse schrijfster Marina Verna.

Vassilis Vassilikos, beschreef dertig jaren geleden, met „Z – de orgie van de macht“, het beschreef hoe men vanaf een moord zou uitkomen op een staatsgreep [bedoeld is: met de moord op de charismatische communistische jeugdleider Lambrakis werd het kolonelsregime voorbereid, dat in 1967 in Griekenland een dictatuur vestigde, J.B.] Ook vandaag bracht een moord iets teweeg. Waartoe zal dat leiden?

„U ziet het: het hele bos staat in brand. Elke brand begint met een vonk, en de detonator is vandaag de dood van Alexis Grigoropoulos. Maar om de jeugd in beweging te brengen, en niet alleen de vijftienjarigen en hun tijdgenoten, het is alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is en wat een negatief kilmaat in de samenleving heeft geschapen.

Dus niet alleen de kredietcrisis.
„Dat telt zeker, maar eerst was er het onroerendgoedschandaal waarbij het klooster Vatopedi op de berg Athos was betrokken. En de fraudeprocessen, met de rechters hun besluiten lieten afhangen van de politieke richtingen. En de zelfmoordpoging van de algemene manager van het ministerie van de Cultuur, toen hij werd betrapt op de aanwending van Europese subsidies voor de toe-eigening van land nabij archeologische terreinen. Dan ook nog de (slechtere) wet op de pensioenen. En het besluit van de overheid om 28 miljarden euro in hulp aan de banken toe te kennen en niet aan mensen die niet in staat zijn eten te kopen.

En werd daardoor het vuur opgerakeld?
„Ja, de Grieken hadden allang de neiging in opstand te komen, maar de lont in het kruitvat ontbrak. Toen zij die eenmaal gevonden hadden, zijn alle takken tegelijkertijd in brand gevlogen“.

Zie je gelijkenissen met de Parijse banlieues, die na twee moorden tot uitbarsting kwamen?

„Nee, hier is er geen immigrantenprobleem, de onenigheid zit volledig in de Griekse maat­schap­pij. Niemand verwachtte dat de opstand een dergelijke omvang kon aannemen."

En de anarchisten?
„Zij maken gebruik van de gelegenheid om vernietigingen aan te richten, maar zij zijn niet de motor“.

(Er zijn veel, zeer veel anarchisten in Griekenland, die voortdurend door de politie worden vervolgd en zich daartegen verweren; er worden vernietigingen aangericht waarvan anarchisten altijd de schuld krijgen, ook al doen agenten, die nog onder de kolonels zelf zijn opgeleid daar ook aan mee. Dus die stroom anarchisten groeit al meer en meer, en ook het aantal lieden dat daarnaast andere vuurtjes stookt).

En de Staat? Waarom reageert die niet?
„Zij is verlamd, ze is bang voor een nieuw incident, een nieuwe dode. Daarom houden de politieagenten zich op een afstand van de manifestaties“.

Zijn er leuzen?
„Laten wij er eentje uitkiezen: Alexis is in leven, Alexis wijst ons de weg. Op dit moment is er niet één politieke leiding die de lijn geeft, aan protest is de jonge mensen van alle juiste scholen, links, centrum. Het is een spontane revolutie tegen het systeem in het algemeen, ja zelfs tegen Bush“.

Eist niemand het aftreden van de centrumrechtse regering van Costas Karamanlis?
"Op het ogenblik niet, is geen politieke maar sociale revolutie. Op de straat staat de generatie die700 euro per maand krijgt en die weet dat ze niet meer dan 500 zal krijgen."

(Intussen wel, j.b.)

U heeft in uw leven vele dingen gezien. Hoe beoordeelt u dit ogenblik?
„Dit is een moeilijk ogenblik voor Griekenland, ook omdat dit men niet zal beseffen waarop dit allemaal zal uitlopen. Alles is nieuw, niets kan vergeleken worden met de situatie van dertig jaar geleden (de studentenopstand tegen het kolonelsregime, j.b.). Er zijn technologieën waarmee men alles veranderd kan krijgen. Het is geen schijnrevolutie, maar het zijn sms en e-mail waarmee men in heel het land de opstand heeft kunnen propageren, die zo in heel het land smeulde, om het signaal door te geven: kom in opstand! En nu vragen wij ons allen af wat er in de volgende dagen zal gebeuren. Nog niet zijn er de getuigenissen, maar zoals in mei 68, zullen zij er spoedig komen.


Bijdrage van Jan Bervoets

La Stampa, Italië, met dank aan Tom Welschen.

5 Reacties


Ik hoop met heel men hart dat ze gelijk heeft, en dat de val van de regering niets zou uithalen. Want nog erger dan nutteloze rellen zouden rellen zijn die de socialisten aan de macht brengen, terwijl er zoveel meer potentieel in zit.

zei: Pieter op 09/12/2008 om: 21:55u

Eindelijk eens wat achtergrondinformatie, al is het maar een tipje van de sluier.

zei: alib op 10/12/2008 om: 03:24u

Dit is een Anarchistisch multi medium dus moet het nog maar weer eens geschreven : waar komen al die Anarchisten plotseling vandaan ? Met andere woorden : alle geweld in Griekenland wordt in de media toegeschreven aan " anarchisten " Punt een : zo veel Anarchisten zijn er ook in Griekenland niet. Die er zijn kunnen onmogelijk alles voor hun rekening hebben genomen.
Iedereen met een zwarte capuchon wordt als Anarchist aangemerkt lijkt het. Ik durf te stellen dat er maar weinigen in die menigtes zijn die in staat zijn uit te leggen waar het begrip Anarchisme allemaal voor staat.
Vandaag las ik dat ook nog eens Albanezen en Pakistani in Griekenland tot zondebok worden gemaakt. In De Telegraaf van vandaag staat dat ook Albanezen Pakistani " illegalen " mee plunderen. Conclusie alle ongewenste elementen worden geslachtofferd door de gevestigde orde de gevestigde rechtse media. Ook hier in Nederland. Er zou " anarchie " heersen in Griekenland. Oproep aan de dames en heren persmuskieten : geef een een beschrijving van recente ontwikkelingen in
Autonomisme en anarcho communisme. Wat schrijven de ideologen van die stromingen zo al ? Vraag eens om een commentaartje van bijv. Chomsky mbt. de Griekse ellende.

zei: R. Ton op 10/12/2008 om: 19:26u

Reken maar dat Griekenland een grote levende (en natuurlijk ook diverse) anarchistische stroming heeft. Voor de gelijkgeschakelde media is het makkelijk al het jongvolk dat de confrontatie met de politie aangaat gemakshalve anarchist te noemen.
En aangezien het beste middel tot radicaliseren de politieknuppel is zullen ze hun gelijk op den duur krijgen.

Griekenland heeft "inheemse" Albanezen en "nieuwe"(na het einde van het bolsjewisme geïmmigreerde) Albanezen. Discriminatie tegen beide groepen is gewoon, en is ook overheidsbeleid.

Voor een proeve van een halve zool die het Grieks niet machtig is maar na een dag alles doorheeft dit Volkskranttiepje.

zei: Prul op 10/12/2008 om: 22:25u

Je hoeft volgens mij niet letterlijk te gaan tellen om vast te stellen dat het aantal Anarchisten ook in Griekenland klein is. Een werkelijk vrij leven dus niet een levenstijl is vrijwel onmogelijk voor de meerderheid van de mensen ook in Griekenland. Ook voor mij onmogelijk. Wanneer kan je je zelf dan nog Anarchist noemen ? Als je zegt de theorie van een bepaalde Anarchistische stroming te onderschrijven ? Het is al snel niet meer dan een keuze uit het mandje met ideologien meer niet.
Het is niet levend geen dagelijkse praxis.
Tot slot : hooghartige
arrogant ten toon gespreide eruditie quasie intellectualisme draagt niks. De " ik lees geen Telegraaf en kijk geen tv. houding. "
Juist het kennis nemen van publicaties die niet helemaal de goedkeuring van radicaal links hebben is belangrijk als je je zelf radicaal noemt. Daar naast kan je natuurlijk je blijven verdiepen in essentiele zaken want hoe interssant zijn die in de pers gepresenteerde problemen nou allemaal.
Neem de relatie Macedonie Griekenland.
Dan lees ik liever over en van het Situationisme bijvoorbeeld.

zei: R.Ton op 11/12/2008 om: 10:59u


Powered by Greymatter