Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/07/2008: "Een naam en een foto"

Alexandros Grigoropoulos, ook Andreas of Alexandros-Andreas genoemd, en ook de vermeldingen van de leeftijd van de dode van gisteravond Athene lopen nog steeds uiteen (15 of 16; vijftien lijkt het definitieve getal te worden).
Op Indymedia Athene is deze foto van hem geplaatst.

andreasg (36k image)
De zogenaamde waarschuwingsschoten die hem gedood hebben werden gelost toen de politie zich provocatief vertoonde in een buurt die als anarchistisch bekend staat. In een land als Griekenland heb je zulke buurten, zoals men ook sinds het kolonelsbewind (1967-1974) geleerd heeft hard en vurig te reageren op de politie.
Beter deze foto dan nog een beeld van brandende auto's, zoals in veel Griekse steden gisteravond laat en vandaag 7 december vastgelegd kon worden.
Nou vooruit, een dan, klik op meer.

athene7dec2008 (23k image)
Athene, 7 december 2008, vroege zondagochtend.

13 Reacties


Vreemd hoe de pers het steeds heeft over "anarchisten en drugsgebruikers" als ze het over Exarchia heeft. Je zou bijna de indruk krijgen dat het synoniemen zijn. "self-styled anarchists" kom ik ook vaak tegen.
Rest in Peace, Alexandros

zei: Pieter op 08/12/2008 om: 11:03u

rest in peace comrade

Wordt er niets georganiseerd van solidariteitsacties bij griekse ambassade of iets dergelijks?

zei: Dylan op 08/12/2008 om: 17:40u

Je zou eerder kunnen zeggen dat er iets wordt georganiseerd IN griekse ambassades, in Berlijn en London. In BelgiŽ komen er binnenkort ook steunbetogingen, voor zover ik hoor, maar hier gaat het allemaal wat trager. Klopt het gerucht dat er een vrouw zou gedood zijn in de rellen?

zei: Pieter op 08/12/2008 om: 18:18u

De fundamentele discussie
over het gebruiken van geweld hier in Nederland in linkse kring moet verder gaan en niet blijven steken in " excuses " van die persoon die al genoeg aandacht heeft gehad of zich noemende anarchisten die om het hardst roepen tegen het zelf gebruiken van geweld te zijn.
Ook een rust in vrede ivm met de vermoorde 15 jarige vind ik wat goedkoop hoe goed bedoeld ook. Vooral als het daar bij blijft. R. Ton.

zei: Ray op 08/12/2008 om: 19:20u

We weten allemaal dat dit niet enkel om Grigoropoulos gaat. Zonder sociale achtergrond krijg je geen zulke protesten. Ik vind het ook jammer dat de protesten vooralsnog blijven steken bij betogen, met vlaggen zwaaien en vernielingen, maar het grote probleem is denk ik dat ze ginder vooralsnog enkel een traditie van protest kennen, en dat het een eindje zal duren voor er ook iets constructiefs uit komt. Maar dat is nu eenmaal eigen aan een pre-revolutionair klimaat (voor zover zo'n woordkeuze hier gepast is).

zei: Pieter op 08/12/2008 om: 19:31u

"dat ze ginder vooralsnog enkel een traditie van protest kennen, en dat het een eindje zal duren voor er ook iets constructiefs uit komt." zegt een reagent hierboven. Wat een lulkoek, de anarchistische beweging daar heeft heel wat meer structuur opgebouwd dan in Nederland, hetgeen eerder een verklaring is voor de omvang van de protesten, dan hierboven geanalyseerd wordt. Verder is het zachtstgezegd hilarisch om te verwachten dat ze nu "iets constructiefs" gaan zitten breien terwijl er net een 16-jarig vriendje door een politieagent doodgeschoten is.

Overigens is er vanavond demo in Den Haag en Nijmegen (zie indymedia.nl)

zei: keest op 09/12/2008 om: 14:34u

Keest heeft gelijk. In Griekenland is het verzet tegen de staat geleidelijk en systematisch opgebouwd, zeker sinds de NAVO-staatsgreep van 1967, een verzet dat geculmineerd is in de bezetting van de Polytechnische school in 1973, nog onder de kolonels. Het gaat hard tegen hard. En eigenlijk dateert de polarisatie nog van eerder, toen de VS en Groot-Brittannië intervenieerden ten gunste van de fascisten in de burgeroorlog na 1945.

Het is vanuit Nederlands en waarschijnlijk ook Belgisch perspectief geen mooi of prettig gezicht en ik denk dat we het liever niet zo gewelddadig zouden zien. Die prerevolutionaire situatie is in Italië, Spanje, Portugal en laten we vooral ook Frankrijk niet vergeten, niet iets van vandaag of gisteren - en Griekenland hoort ook in deze rij.

Het kan met een sisser aflopen, maar de veenbrand smeult verder, en in deze wonderlijke tijden kan het verzet ook doorgaan. De staat is in gevaar, zegt de regering. Wat betekent dit?

zei: Prul op 09/12/2008 om: 15:40u

De anarchistische beweging heeft ginds misschien meer structuur dan in Nederland en BelgiŽ, maar vergeleken bij pakweg het CNT in Engeland of organisaties in Engeland en Spanje stelt het niet veel voor. De belangrijkste organisaties ginds lijken ACAB en Antifa te zijn, en dat zijn nu niet bepaald voorbeelden van constructieve anarchistische organisaties. Ik sprak gisteren met een Griekse anarchist die me hierin ook grotendeels gelijk gaf. De grieken hebben blijk getoond van organisatie op het vlak van "vlug veel volk optrommelen", maar de grote vrees ginds is nu dat deze revolutie blijft steken in de rellen die we momenteel zien. Een vrees die verre van ongegrond is. Wat betreft hun "16 jarige vriend", ik betwijfel of er veel zijn die echt bevriend waren met Andreas. De moord op de jongen is vooral een symbool, en ik hoop dat ze na de begrafenis van vandaag en met de algemene staking van morgen voorbij dat symbolische stadium kunnen gaan. Want laten we wel wezen, die jongen zou veel liever hebben dat ze een echte anarchie opbouwen na zijn dood, dan dat ze winkels afbranden in zijn naam.

zei: Pieter op 09/12/2008 om: 16:50u

En om toch nog met een positieve noot af te komen:
terwijl de occasionele rellen voor de zware uitbraak van zaterdag zich beperkten tot Exarcheia, hebben de anarchistische bendes ondertussen het hele centrum van Athene en grote stukken van Thessaloniki in handen. Vanuit de universiteiten probeert men de acties te sturen in de richting van duidelijke doelwitten, zoals het Parlementsgebouw, luxehotels, politiekazernes en banken. De steun van de bevolking is ook veel groter dan de media ons doen geloven. Daarin wordt het afgeschilderd als een opstand van jongeren, relschoppers en anarchisten(liefst nog met de connotatie dat die anarchisten niet meer en niet minder zijn dan relschoppers). Ook worden enkel misnoegde winkeleigenaars en bange journalisten aan het woord gelaten. De waarheid is dat de armen van Athene op straat komen. En hoewel ze niet allemaal de gewelddadige acties van de anarchisten steunen, keuren ze ze ook niet af. Er lijkt ondertussen een consensus te bestaan over de val van de regering, en met een beetje geluk zou het parlementsgebouw binnenkort in handen van de anarchisten moeten zijn.

zei: Pieter op 09/12/2008 om: 16:56u

Zeker Pieter, er is geen garantie voor een geslaagde revolutie in Griekenland. Het is zelfs niet waarschijnlijk. De macht veroveren om hem af te schaffen, anarchisme in een land?
Tegelijkertijd: niet alleen in Griekenland staat plotseling het voortbestaan van het kapitalisme meer dan ter discussie. Massamobilisatie op IJsland?! De crisis was te voorzien, maar de opstandigheid ertegen niet.
Het kan nog alle kanten opgaan.

zei: Prul op 09/12/2008 om: 22:19u

Voor wie goeie anarchistische info zoekt: libcom, Balkan Decentralised Network en occupiedlondon hebben engelse blogs.
Volgens het laatste nieuws schiet de politie nu met scherp, waarschuwingsschoten, maar dat zegt uiteraard weinig. Ook zouden er rechtsten aan het tegenbetogen zijn.

zei: Pieter op 09/12/2008 om: 22:39u

Pieter is hier toch een beetje rare verkeerde info aan het verspreiden. En vergeleken met de CNT ('in Engeland'?) stelt vast niets iets voor, dat is ongeveer hetzelfde als zeggen dat dit getiep van ons hier overbodig is omdat Willem Elschot ooit veel betere boeken heeft geschreven.
Je kunt het niet eens zijn met de niet bepaald geweldloze denkbeelden van de anarchisten in Griekenland, dat is misschien jouw probleem, maar ze zijn wel degelijk gedeeltelijk goed georganiseerd, hebben in sommige buurten goeddraaiende cafe's, drukkerijen, tijdschriften etc. (die worden er dan meteen door de radicaleren van beschuldigd 'sociaaldemocratisch' te zijn). En ze hebben een verhaal over hoe de wereld in elkaar zit en hoe dat anders moet. Daar kunnen we hier toch nog wel wat van leren. Als ze mij of mijn zoon doodschieten, hoop ik trouwens ook wel dat de hele pc hooftstraat naar de eeuwige jachtvelden gaat.

zei: keest op 10/12/2008 om: 12:57u

hmmm, ik begrijp en steun het ideologie achter anarchisme, maar ik kan steeds niet begrijpen waarom mensen nog steeds denken dat een paar honderd mensen de straat op te trommelen om ruiten in te slaan, vlagen en autos in de fik steken etc. het aantwoord is.
en begrijp me niet verkeerd, ik ben wel voor het gericht gebruik van geweld om ons geborte recht op vrijheid te beschermen.
dus...
betreft alex, heel erg jammer, zo jong...
maar mensen aanmoedigen om dit onzin voort te zetten kost mischien alleen maar meer levens zonder geen enkele garantie op success.

zei: Dario op 11/12/2008 om: 22:27u


Powered by Greymatter